بارداری پوچ یعنی چه؟
موبنا – بارداری پوچ پس از گذشت شش الی هفت هفته پس از بارداری و با انجام سونوگرافی قابل تشخیص است که با تشخیص آن در صورتی که سقط به طور خود به خودی صورت نگیرد، اقدام به عمل جراحی یا درمان دارویی از طریق پزشک انجام میشود.
حاملگی زمانی پوچ نامیده میشود که سلول تخم به دیواره رحم میچسبد و جنین امکان رشد را ندارد. اکثراً بارداری پوچ زمانی رخ میدهد که زن هنوز متوجه بارداری خود نشده است.
حاملگی پوچ عوامل نشان دهنده بارداری از جمله تأخیر در زمان قاعدگی و تست بارداری مثبت را ممکن است داشته باشد. به علت افزایش سطح HCG احتمال احساس درد، لکهبینی و خونریزی هم وجود دارد.
حاملگی پوچ معمولاً تا زمانی که سونوگرافی ساک خالی جنین را نشان بدهد، تشخیص داده نمیشود، زیرا بدن به علت تولید متوالی هورمونهای بارداری هنوز متوجه خالی بودن ساک جنین از رویان نمیشوند.
موحد محقق زنان و زایمان در رابطه با راههای تشخیص بارداری پوچ میگوید: بارداری پوچ تنها از طریق سونوگرافی قابل تشخیص است.
در صورتی که سونوگرافی از نوع واژینال باشد و حاملگی هم از نوع طبیعی باشد، در سن حاملگی شش هفته امکان تشخیص ساک خالی از جنین وجود دارد، اما اگر سونوگرافی از نوع شکمی باشد، در هفت هفتگی این نوع حاملگی تشخیص داده میشود. وی ادامه داد: اما در حقیقت در این نوع بارداری هیچ نوع جنینی تشکیل نمیشود و در اصطلاح پزشکی به نام تخم پژمرده میگویند.
این متخصص زنان و زایمان در رابطه با سقط کیسه خالی از جنین تصریح کرد: بارداری پوچ در نهایت منجر به سقط خود به خودی میشود. هنگامی که هورمون حاملگی کاهش پیدا میکند، بهتر است تا زمان سقط خود به خودی صبر شود، خصوصاً اگر لکهبینی و خونریزی تیره رنگ داشته باشد.
وی در ادامه گفت: در مواردی میتوان با تجویز داروهای مختلف در روند سقط جنین سرعت بیشتری ایجاد کرد و یا حتی میتوان با انجام عمل جراحی کورتاژ (D&C) اقدام به برداشتن بافت کورتاژ کرد. بارداری پوچ معمولاً یک بار اتفاق میافتد و در صورتی که بارداری پوچ در اولین اقدام به بارداری رخ دهد، والدین اقدام به انجام تست ژنتیکی میکنند.
موحد اظهار کرد: اگر بارداری پوچ برای اولین بار اتفاق بیفتد، به مادر اجازه بارداری مجدد داده میشود اما اگر این نوع بارداری مجدد تکرار شود که تکرار آن عمدتاً به دلیل ازدواج فامیلی و زمینههای ژنتیکی است. والدین باید به مشاور ژنتیک مراجعه کنند. وی تصریح کرد: معمولاً مادران باردار در دومین اقدام خود به بارداری دارای جنین زنده و سالم هستند.
این متخصص پیرامون علت تشکیل نشدن جنین گفت: اگر اختلالاتی در تعداد و شکل کروموزومهایی که قرار است در نهایت به جنین تبدیل شوند، ایجاد شود و در نهایت باعث ایجاد اختلال در سلول تخم شود، منجر به ایجاد جنین نشده و فقط ساک جنینی که فاقد قطب جنین یا کیسه زرده است، تشکیل خواهد شد.
وی با اشاره به این که اکثر سقط در بارداری پوچ قبل از اقدام مادر به انجام سونوگرافی صورت میپذیرد، عنوان کرد: از میزان دقیق این نوع آمار دقیقی وجود ندارد، اما به طور کلی حدود شصت درصد سقطهای زودرس و خودبهخودی به دلیل همان اختلالات کروموزمی قبل از تشکیل رویان است. حدود بیست و پنج درصد مربوط به اختلالات تقسیم کروموزمی مادر و پنج درصد مربوط به پدر است.
منبع: