اسفناج ؛ سبزی با هزاران خاصیت
بهروزترینها؛ راضیه بادپران عباسآبادی – ویتامینرسانی اسفناج به طوری است که به تمام اعضای درونی بدن ویتامین مورد نیاز آن عضو را میرساند. یکی از بهترین و معروفترین ویتامینهای این سبزی، آهن است. با مصرف اسفناج به راحتی میتوانید آهن مورد نیاز برای ساخت گلبولهای خون را تامین کنید. اسفناج مقاومت بدن شما را تا حد چشمگیری افزایش میدهد و سیستم ایمنی را در مقابل ابتلا به هر نوع بیماری بالا میبرد. در ادامه با دیگر خواص اسفناج ، این سبزی همه کاره، بیشتر آشنا خواهیم شد.
اسفناج، یک سبزی همه فن حریف برای بدن
مواد معدنی درون این سبزی علاوه بر پاکسازی معده، باعث بهبود روند هضم در معده نیز میشوند. اسفناج دارای انواع ویتامینهای معدنی نظیر: ویتامین A، ویتامین k و پتاسیم است. این سبزی از بروز التهاب در قسمتهای مختلف بدن جلوگیری میکند و با مصرف آن میتوانید این عارضه را تا حد زیادی کاهش دهید. فیبر موجود درون این سبزی برای افرادی که قصد کاهش وزن را دارند بسیار مفید است و فرد را تا مدت زیادی سیر نگه میدارد. بنابراین با اضافه کردن این سبزی خوش طعم به سالاد، وعده غذایی سالم با خواص بسیار داشته باشید.
ارزش غذایی اسفناج
ارزش ویتامینها و مواد معدنی درون این سبزی بسته به نوع ویتامینی که از آن دریافت میکنید متفاوت است، به طور مثال انرژی تقریبا یک فنجان اسفناج حدود ۲۰ کالری است و دارای ۹۰ گرم آب، ۳ گرم کربوهیدارت و ۴ گرم فیبر. مصرف این سبزی افرادی که گیاهخوارند اهمیت بالایی دارد. از آنجایی که این افراد آهن مورد نیاز بدن را نمی توانند از طریق منابع حیوانی دریافت کنند، اسفناج بهترین انتخاب است. هرچند از نظر علمی ثابت شده است که میزان آهن موجود در منابع گیاهی مانند کنجد، شاهدانه، جعفری و حتی سیب زمینی از آهن موجود در گوشت گاو و میگو بالاتر است.
خواص اسفناج
ویتامین k موجود در اسفناج باعث استحکام استخوانها میشود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید با مصرف اسفناج میتوانید بدنتان را از تابش زیانبار نور آفتاب در امان نگه دارید. ویتامین B موجود در اسفناج نقش یک ضد آفتاب قوی و طبیعی را در بدن ایفا میکند. این سبزی سمزدا برای افرادی که دارای مشکل کبد چرباند بسیار مفید است چرا که خواص آنتی اکسیدانی اسفناج در کنار آب موجود و کربوهیدرات باعث پاکسازی و سلامت کبد میشود. مصرف ماسک این صیفی برای پوست دارای انواع خواصی مانند روشن شدن پوست، از بین بردن و جلوگیری از آکنه و جوشهای زیر پوستی و همچنین باعث طراوت و شادابی پوست است. از آنجایی که مصرف اسفناج باعث افزایش ایمنی بدن میشود، به راحتی با وارد کردن ویتامینهای C و K ، سیستم دفاعیتان را در مقابل ابتلا به سرما خوردگی، آنفولانزا و دیگر بیماریهای رایج افزایش دهید.
مضرات اسفناج
در کنار فواید سرشار این سبزی، اگر در مصرف بی رویه آن دقت نکنید ممکن است باعث اختلال و بروز دیگر آسیبها در بدنتان شوید. سنگ کلیه یکی از بیماریهای رایجی است که در اثر مصرف بیرویه این سبزی در بدن ایجاد میشود. همانطور که ماسک این سبزی برای از بین بردن آکنه مفید است، استفاده بیش از اندازه آن باعث بروز آکنه میشود. افرادی که دارای مشکل اسهال هستند نباید از این سبزی بخورند. در نظر داشته باشید با رعایت اعتدال مصرف بین همه مواد غذایی، نه تنها این سبزی، به راحتی میتوانید از فواید آنها بهرهمند شوید. اگر گیاهخوار هستید، با دادن آزمایش چکاپ هر شش ماه یکبار نیاز بدنتان به انواع مواد معدنی و ویتامین ها را بررسی کنید و با توجه به آن اسفناج را در وعده های غذایی تان قرار دهید. اگر مشکلات کلیوی دارید نیز از پزشک تان جایگزینی مناسب دریافت کنید.
طریقه مصرف اسفناج
در نظر داشته باشید که جوشاندن و آب پز کردن این سبزی باعث از بین رفتن خواص و انواع ویتامین و مواد معدنی آن میشود. پس بهتر است برای دریافت املاح و مواد مقوی درون این سبزی، آن را به صورت خام در سالاد و یا به عنوان سبزی خوردن مصرف کنید. البته پختن و بخار پز کردن آن با حرارت کم نیز خواصی که دارد را تا حدودی حفظ می کند. یکی از پرطرفدار ترین مدلهای مصرف این سبزی املت اسفناج است که با کمی تفت و اضافه کردن تخممرغ به آن میتوانید یک صبحانه کامل و مقوی را نوشجان کنید. نوع دیگر آن استفاده در لازانیا و یا میکس کردن و اضافه کردن به سس آن است. ساندویچ، سالاد، خورشت اسفناج و اضافه کردن به گوشت از دیگر انواع رایج برای نوشجان کردن این سبزی مقوی است.
خواص اسفناج و ماست
یکی از رایجترین و معروفترین روشها برای مصرف این سبزی پر خاصیت، بورانی با ماست است که طرافداران بسیاری هم دارد. آماده سازی این ترکیب بسیار سریع و ساده است، فقط کافیست کمی از این سبزی را بعد از پختن میکس کنید و با ماست چکیده که طعم دلچسبتری هم دارد نوشجان کنید. اگر جز افرادی هستید که رژیم لاغری دارند، پیشنهاد میکنیم از ماست و اسفناج استفاده کنید تا مدت زمان طولانی معده خود را سیر نگه دارید. ترکیب ماست و اسفناج برای مادران باردار نیز بسیار مفید است، چرا که مانع ابتلا به یبوست شده و میتواند باعث سلامت کامل مادر و کودک شود. مادران باردار لازم است این نکته را هم بدانند که استفاده از ترکیب ماست و این سبزی مانع زایمان زودرس و بی موقع شده و به تسکین درد و درمان کمخونی نیز کمک شایانی میکند. اگر کمی سیر به ترکیب ماست و اسفناج خود اضافه کنید به راحتی میتوانید از بروز چندین بیماری جلوگیری کنید. به طور مثال این ترکیب سردرد و سرماخوردگی را از بین میبرد، با دل درد، نفس تنگی، فشار خون و قند خون پایین نیز مبارزه میکند. با حفظ رعایت تعادل در مصرف اسفناج به راحتی بدنتان را از ابتلای بیماریهای متفاوت در امان نگه دارید.