ارتباطات

خروج ۴۲ درصدی فارغ التحصیلان کامپیوتر و نرم افزار از کشور

به گزارش موبنا از مرکز ملی فضای مجازی، مهندس محمد حسن انتظاری طی سخنانی به مناسبت گرامیداشت روز جهانی ارتباطات در دانشکده خبر سازمان صدا و سیما درخصوص اختصاص بودجه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در زمینه دسترسی در فضای مجازی گفت:سال گذشته 2 هزار و 200 میلیارد تومان در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به حوزه زیرساخت ها و دسترسی در فضای مجازی اختصاص یافت.
وی همچنین با بیان اینکه در سال جاری هزار و 250 میلیارد تومان به بخش ارتباطی کشور اختصاص یافته است، گفت: در مجموع می توان گفت در این دو سال نزدیک به چهار هزار میلیارد تومان بودجه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات عمدتا صرف ایجاد زیرساخت ها و دسترسی شده است.
وی با اشاره به این نکته که اما نزدیک به 42 درصد از فارغ التحصیلان دانشگاه های برتر کشور در حوزه های نرم افزار، کامپیوتر و مهندسی برق از کشور خارج می شوندکه نشان از بی توجهی به توانمندی داخل است، تاکید کرد: در حوزه علمی و فناوری بسیار کم هزینه می شود گرچه بهترین استعدادهای کشور در این حوزه هستند.
انتظاری تصریح کرد:اما صادرات نرم افزار ما حدود 200 میلیون دلار است و این در حالی است که کشور هند 80 میلیارد دلار صادرات نرم افزار دارد.
وی با بیان این که مهمترین بحث در حوزه فضای مجازی موضوع فرهنگ عامی است که بر کل این حوزه وجود دارد و می بایست گفتمان اصلی کشور شود، گفت: رهبر معظم انقلاب در بیانات و حکمشان بر این موضوع تاکید داشتند و وضعیت مطلوب را روشن و تصریح کردند که باید چه شرایطی داشته باشد.
انتظاری با اشاره به مدل مفهومی فضای مجازی کشور تاکید کرد: اگر در این مدل تمامی بخش ها موزون حرکت نکند، حرکتی کاریکاتوری خواهیم داشت.
وی ادامه داد: در حال حاضر نیز زیرساخت ها توسعه پیدا کرده اما محتوای ایرانی – اسلامی تولید نشده است و تنظیم مقرراتی که در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز انجام می شود فقط از موضع ارتباطات موضوع را نگاه می کند و بحث محتوا اصلا در آن دیده نمی شود.
انتظاری افزود: آنچه که در فضای مجازی اتفاق افتاده است تغییر تکنیکی نیست، بلکه فضای جدیدی شکل گرفته که فضای زندگی الکترونیکی است. بنابراین فضای مجازی امتداد فرهنگ و اجتماع انسانی در محیط شبکه‏های اطلاعاتی بر بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات است.
وی با بیان اینکه این زندگی ما است که در فضای مجازی توسعه پیدا کرده است، خاطرنشان کرد:این فضا بر حال و آینده زندگی مردم موثر است و اثرات آن در دنیای واقعی احساس می‏شود؛ بر این اساس نظام های جدید و تنظیم مقررات قانونی بر آن لازم است.
انتظاری با اشاره به ابعاد مختلف فضای مجازی اظهار داشت: فضای مجازی از ابعاد حاکمیتی در بخش های سیاسی و امنیتی بر کل جامعه و اجتماعی و فرهنگی تشکیل شده و بعد از آن ابعاد کاربردی همچون اقتصادی، دسترسی و علمی مطرح می شود؛ تاکنون در قوانین و فرهنگ غالب تصمیم گیران سیاسی کشور صرفا بعد دسترسی و تا حدودی اقتصادی وجود داشته و بودجه کشور عمدتا در بعد دسترسی و زیرساخت هزینه می شود.
دبیر شورای عالی فضای مجازی از نظر زیربنای فرهنگی و مظلومیت بحث فضای مجازی از بعد محتوای اسلامی – ایرانی گفت: در حال حاضر در فضای مجازی و اینترنت فرهنگ تحمیلی غلبه دارد.
***تاکید مقام معظم رهبری بر تولید محتوای داخلی است
وی با بیان اینکه دستور مقام معظم رهبری بر تولید محتوای داخلی است ادامه داد: اگر تعرفه ها و تنظیم مقررات به نحوی نباشد که تولید محتوا در داخل کشور اقتصادی باشد، محتوا در داخل تولید نمی شود.
انتظاری افزود: در حال حاضر نیز تنها شرکت های کوچکی هستند که به سختی تولید محتوا می کنند و نتیجه این می شود که شبکه های پیام رسان خارجی در داخل کشور به اندازه ای فعال شده اند که تبدیل به شبکه اصلی ارتباطات بین افراد و حتی برخی مدیران کشور هستند.
وی در تعریف تنظیم مقررات در حوزه فضای مجازی گفت:استفاده از قواعد و دستورالعمل‏هایی مبتنی بر قانون که مقررات نامیده می‏شوند برای اجرا یا تحقق بخش‏هایی از قانون جهت ساماندهی، هدایت یا مدیریت حوزه‏های اقتصادی، اجتماعی یا فناوری و رساندن آنها به وضعیت مطلوب است.
***65 درصد اطلاعات کشور در خارج از ایران میزبانی می شود
انتظاری با بیان این که 65 درصد اطلاعات کشور در خارج از ایران میزبانی می شود، خاطرنشان کرد:در طرح شبکه ملی اطلاعات تاکید داریم که اطلاعات باید در داخل تولید شود و در داخل گردش داشته باشد.
وی افزود: خلایی که در حال حاضر وجود دارد این است که عمدتا مقررات داخل کشور در بخش های ارتباطات و حوزه دسترسی است و ما در حوزه حاکمیتی و بخش تولید محتوا و خدمات و به خصوص فرهنگی و اجتماعی نظاماتی نداریم بنابراین یک بخش توسعه پیدا کرده و بخش های دیگر منفعل است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی خاطرنشان کرد: ما در شورای عالی فضای مجازی تاکید داریم تا یک نظام حکمرانی ملی در حوزه فضای مجازی ایجاد شود؛ در این زمینه باید ساختارها و مکانیزم های لازم برای تنظیم مقررات در در چهار سطح ایجاد شود.
دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور درباره موضوع حکمرانی فضای مجازی در کشور اظهار داشت: در حال حاضر در کشور نزدیک به 40 سازمان مقررات گذار در حوزه ارتباطات داریم که بسیاری از اینها خلاف جهت هم کار می کنند که بر همین اساس شورای عالی فضای مجازی تاسیس شد تا اعمال حاکمیت، سیاست گذاری و هماهنگی در این حوزه را انجام دهد.
وی افزود: مهمترین دلیل تاسیس شورای عالی فضای مجازی ایجاد نقطه کانونی متمرکزی برای سیاستگذاری، تصمیم گیری و هماهنگی در فضای مجازی کشور است.
انتظاری خاطرنشان کرد: اقتضای اعمال این ماموریت اصلاح و تنظیم قوانین و ماموریت دستگاه های مختلف و هم راستا کردن آنها است؛ در این هماهنگی باید تعارض ها را به حداقل رسانده و هماهنگی ها را به حداکثر برسانیم تا بتوانیم اعمال حاکمیت کنیم و توسعه پایدار و امنیت ملی داشته باشیم. اگر فضای مجازی بخشی از زندگی ما است ما هم باید از آن بهره برداری موثر داشته و در این فضا پیشرفت کنیم.
رییس مرکز ملی فضای مجازی درخصوص همگرا کردن بخش های مختلف در حوزه فضای مجازی اظهار داشت: در بحث موضوع انحلال شوراهای موازی با شواری عالی فضای مجازی، بعضی همکاران ما در بعضی وزارتخانه ها بخشی نگری بسیار افراطی دارند و این موضوع بسیار روشن را با چالش عجیبی مواجه کرده اند.
وی با بیان اینکه استدلال بسیار روشن این است که اعمال حاکمیت و سیاستگذاری باید در یک نقطه متمرکز باشد گفت: این همکاران این منطق بسیار روشن و ساده مدیریتی را پذیرا نیستند و کشور را دچار چالش کرده اند.
وی گفت: حتی به همین دلایل و به دلیل فقدان قانون و مقررات در حوزه محتوا و فناوری های جدید است که تاکنون آی پی مدیا و آی پی تی وی هنوز ایجاد نشده است؛ چرا که اگر جایی باشد که تصمیم ملی بگیرد و بخشی نگری در آن نباشد این سرویس راه خواهد افتاد.
رییس مرکز ملی فضای مجازی خاطرنشان کرد: در حال حاضر باید به رگولاتوری کشور کاملا ملی و از بعد حاکمیتی نگاه شود و نه این که فقط دولتی و دستگاهی به آن نگاه کرد و باید همه نظامات حقوقی، قضایی، اجتماعی و ارتباطی با نگاه فرهنگ ملی و ایرانی – اسلامی تدوین شده و اعمال شود که این همان نظام حکمرانی ملی فضای مجازی است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا