خواندنی

نیمی از سدهای ایران خالی است

یک مقام مسوول در وزارت نیرو از بهبود وضعیت دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته به دلیل بارندگی‌ها خبر داد.

به گزارش جهان صنعت، محمد حاج‌رسولی‌ها، مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در نشستی خبری با اشاره به کاهش 9 درصدی بارندگی در مقایسه با میانگین دراز‌مدت گفت: میزان بارندگی نسبت به سال گذشته حدود 30 درصد افزایش داشته است که همین مساله نیز موجب شد که از ابتدای سال آبی جاری تاکنون سطح آب دریاچه ارومیه نسبت به دوره سال گذشته که سطح آب 40 سانتیمتر کاهش داشت، وضعیت خوبی داشته باشد.

وی ادامه داد: در اثر نزولات آسمانی امسال تنها چهار سانتی‌متر میزان آب دریاچه ارومیه کاهش یافته است.

حاج‌رسولی‌ها از کاهش دو میلیارد مترمکعبی روان‌آب‌ها در سال جاری خبر داد و افزود: هم‌اکنون 46 درصد سدهای کشور به‌طور متوسط پرآب هستند.

مشاور وزیر نیرو با اشاره به آمار میزان بارندگی در حوزه‌های آبخیز کشور اظهار کرد: در تاریخ 47 ساله‌ای که آمار آن‌ها موجود است هم‌اکنون رتبه 37 را در حوضه آبریز دریای خزر شاهد هستیم و دیگر استان‌ها وضعیت نامطلوبی از منظر بارندگی دارند.

وی با بیان اینکه 75 درصد روان‌آب‌ها معمولا ورودی به مخازن سد‌هاست، گفت: این مساله مربوط به ساختار سدهای کشور می‌شود و تا این لحظه 27 میلیارد مترمکعب آب وارد سدهای کشور شده که در سال گذشته این عدد چهار میلیارد مترمکعب بوده است.

حاج‌رسولی‌ها حجم آب مخزن سد‌های کشور را 22 میلیارد و 800 میلیون مترمکعب عنوان و اظهار کرد: به‌طور متوسط در حال حاضر 46 درصد سد‌های کشور پرآب هستند و ذخیره آب تهران 775 میلیون مترمکعب است.

وی همچنین با بیان اینکه وجود سدهای اطراف تهران می‌تواند یک عامل موثر برای جلوگیری از بحران آب در تابستان باشد، گفت: اگر این سدها وجود نداشت بحران آب در تهران جدی بود.

به گزارش ایسنا، از طرفی این مقام مسوول در وزارت نیرو در خصوص طرح بازنگری ساخت سدها گفت: در حال حاضر 119 سد در حال اجرا در کشور وجود دارد و با توجه به تغییر اقلیمی که در کشور به وجود آمده می‌توان گفت در حال حاضر متوسط بارندگی در کشور 230 میلیمتر است.

حاج‌رسولی‌ها با بیان اینکه متوسط بارندگی کشور در 15 سال اخیر 250 میلیمتر بوده است، گفت: این میزان در سال 78 به 252 میلیمتر رسید اما در پنج سال اخیر این میزان عدد 203 میلیمتر را نشان می‌دهد.

مشاور وزیر نیرو ادامه داد: در مقابل این موضوع منابع تجدید‌پذیر کشور نیز بسیار کاهش پیدا کرده است به‌طوری که می‌توان گفت در حال حاضر میزان منابع تجدید‌پذیر 104 میلیارد مترمکعب است که نسبت به پنج سال اخیر کاهش چشمگیری را تجربه کرده است. وی در خصوص موضوع تغییر اقلیم گفت: این مساله موجب شد تا اولویت‌بندی را در اجرای سد‌های کشور داشته باشیم به‌طوری که در حال حاضر در حوضه کرخه و سفید‌رود حساسیت بیشتری ایجاد شده و در دیگر حوضه‌های آبریز نیز با تغییر احجام سد‌ها مواجه خواهیم بود.

27 سد در انتظار تامین منابع مالی

حاج‌رسولی‌ها ادامه داد: از 119 سد کل کشور 27 سد در اولویت تغییر قرار دارند و باید گفت که این 27 سد در اولویت دوم اجرا قرار گرفته‌اند البته بازنگری در مورد سد‌ها همچنان ادامه دارد. این مقام مسوول با بیان اینکه فعالیت این 27 سد متوقف نشده است، گفت: به دلیل اینکه سدهای مذکور دچار مشکل تامین مالی شده‌اند، مرحله اجرای آنها در اولویت دوم قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه تا پایان امسال 50 پروژه به بهره‌برداری می‌رسند، گفت: در حال حاضر 38 پروژه به بهره‌برداری رسیده و 12 پروژه دیگر نیز تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسند.
حاج‌رسولی‌ها با بیان اینکه اولویت‌بندی اجرای پروژه‌ها جزو سیاست وزارت نیرو است، گفت: در این زمینه برنامه‌ها و راهکارهای زیادی را در نظر گرفته‌ایم.

راهبردهای آبی وزارت نیرو در برنامه ششم

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران در خصوص اولویت‌های برنامه ششم توسعه در زمینه آب گفت: 10 راهبرد بزرگ را در این زمینه تدوین کرده‌ایم که در حال حاضر نیز احکام آن در حال تدوین است.

وی ادامه داد: در این 10 راهبرد به مدیریت به هم پیوسته و دیپلماسی آب و مشارکت ذی‌نفعان خواهیم پرداخت همچنین در زمینه این دو راهبرد تکالیف و مباحثی را در نظر گرفته‌ایم که برای اجرایی شدن آن از سایر دستگاه‌های ذی‌ربط نیز کمک می‌گیریم.

حاج‌رسولی‌ها تعادل بخشی در زمینه آب‌های زیرزمینی را یکی از راهکارهای دیگر موجود در برنامه ششم عنوان و اظهار کرد: راهبرد افزایش ارزش اقتصادی آب جزو مواردی است که اهتمام زیادی به آن ورزیده‌ایم.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران ادامه داد: در حوزه آمایش سرزمین که یکی از موارد بسیار تاثیر‌گذار و تاکید شده از سوی مراجع بالاتر است، راهبردها و اهدافی را در نظر گرفته‌ایم.
وی با اشاره به اهمیت کیفیت آب اظهار کرد: رسیدگی به این مساله جزو مسایلی است که در راهبردهای برنامه ششم قرار داده‌ایم و همچنین در حوزه جمع‌آوری و بازچرخانی فاضلاب احکام و راهبردهایی در نظر گرفته شده است.

تکمیل طرح تامین آب نیروگاه همدان از پساب

حاج‌رسولی‌ها گفت: در همین راستا یکی از طرح‌هایی که هشت سال مورد بررسی بود در نهایت به نتیجه نشست و طرح تامین آب نیروگاه همدان از پساب در 10 روز گذشته تکمیل شد. مدیرعامل شرکت مادرتخصصی مدیریت منابع آب ایران یکی ‌دیگر از راهبردهای مورد توجه در این بخش را تنوع‌بخشی منابع مالی عنوان و اظهار کرد: با توجه به اینکه منابع دولتی دیگر پاسخگوی طرح‌های کشور نیست، راهبردهایی را در این زمینه در نظر گرفته‌ایم.

وی یکی‌ دیگر از راهبردهای موجود در برنامه ششم توسعه را ارتقای آگاهی عمومی که یکی از محورهای اصلی در برنامه ششم است، عنوان کرد و گفت: اگر آگاهی عمومی در زمینه مصرف آب و بهره‌وری افزایش یابد، قطعا بسیاری از مشکلات در این حوزه حل خواهد شد.

سیل اخیر هشدار داده شده بود

حاج‌رسولی‌ها در خصوص اقدامات انجام‌شده در زمینه جلوگیری از سیل و هشدار در مورد ساخت‌وساز در کنار رودخانه‌ها گفت: در کل کشور 146 هزار کیلومتر رودخانه وجود دارد که 70 هزار کیلومتر آن رودخانه دایمی و 76 هزار کیلومتر آن رودخانه فصلی است.

مدیرعامل شرکت مادرتخصصی مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه وزارت نیرو برنامه‌های زیادی را در زمینه ساخت‌وساز در مقابل رودخانه‌ها تدوین کرده است، گفت: برای این طرح سه عملیات را تاکنون انجام داده‌ایم.

وی یکی از کارهای انجام‌شده در این زمینه را مطالعه تعیین حریم و بستر عنوان و اظهار کرد: در حال حاضر کار تعیین حریم و بستر 38 هزار کیلومتر رودخانه در کشور انجام شده است و برنامه تعیین حریم و بستر پنج هزار کیلومتر را در دست اجرا داریم.

حاج‌رسولی‌ها اظهار کرد: یکی دیگر از کارهایی که در این زمینه صورت می‌گیرد، نصب تابلوی هشدار برای اطلاع‌رسانی به مردم است تا در این منطقه ساخت‌وساز صورت نگیرد.

مدیرعامل شرکت مادرتخصصی مدیریت منابع آب ایران ادامه داد: به دلیل هزینه‌بر بودن این طرح تاکنون تنها پنج هزار کیلومتر تحت پوشش این عملیات قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه مرحله آخر این عملیات ساماندهی است، گفت: با توجه به اینکه این طرح بسیار هزینه‌بر است، تاکنون تنها 1100 کیلومتر عملیات ساماندهی صورت گرفته است.

حاج‌رسولی‌ها مهم‌ترین مساله در حل این موضوع را تامین منابع مالی عنوان و اظهار کرد: برای اینکه این عملیات در تمام رودخانه‌های کشور صورت بگیرد، 2000 میلیارد تومان اعتبار لازم است.

این مقام مسوول اظهار کرد: در مورد سیل اخیری که در تهران و البرز رخ داد، اخطارهای زیادی قبل از وقوع سیل داده شده بود. وی در خصوص نصب کنتور برای چاه‌های کشاورزی گفت: این موضوع از پروژه‌های طرح احیا و تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی است و با توجه به اینکه این طرح ابتدا مورد توجه قرار نگرفت، اما در حال حاضر با اقدامات صورت‌گرفته از شهریورماه سال 1393 تاکنون بیش از هفت هزار کنتور در بخش کشاورزی نصب شده است.
حاج‌رسولی‌ها ادامه داد: قطعا با اجرایی شدن طرح تعادل‌بخشی در سال 1394 و دریافت تمام بودجه و نقدینگی، این کار سرعت بیشتری پیدا می‌کند.

کاهش 50 متری ارتفاع بلندترین سد بتنی جهان

این مقام مسوول در پاسخ به سوالی مبنی بر آخرین وضعیت سد بختیاری گفت: به دلیل نبود اعتبار 27 سد در طرح اولویت‌بندی قرار گرفتند که سد بختیاری نیز یکی از این سدها بوده است. وی ادامه داد: آمارهایی که در گذشته مبنی بر اینکه سد بختیاری بلند‌ترین سد جهان است را باید فراموش کرد چراکه منافع سد از هر چیزی مهم است.

حاج‌رسولی‌ها با بیان اینکه ارتفاع این سد در حال حاضر 50 متر کاهش یافته است، گفت: کارشناسانی برای انجام مطالعه و بررسی در این سد حضور دارند. مدیرعامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران اظهار کرد: در حال حاضر مطالعات این سد در مرحله دوم قرار دارد و تا زمانی که بتوانیم وارد مرحله اجرا شویم به این مطالعات ادامه خواهیم داد.

در این رابطه بیشتر بخوانید: http://www.tabnak.ir/fa/news/521960/%D9%86%DB%8C%D9%85%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%B3%D8%AF%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AE%D8%A7%D9%84%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA © www.tabnak.ir

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا