هر سال روزهای منتهی به شب یلدا بحث میوه و تره بار وخشکبار به مبحث روزمره در زندگی مردم تبدیل می شود.نزديک به شب يلداست و قيمت برخی اقلام در بازار ميوه و ترهبار روند افزايشی پیدا می کند و برخی محصولات نيز کمياب می شوند. اینکه این محصولات با توجه به کمبود عرضه افزایش قیمت داشته اند و عواملی چون آب و هوا و سرمازدگی و تگرگهای اخیر سبب کاهش آن شده یا دلالان با تبانی تصمیم گرفته اند این محصولات را در انبار نگاه دارند تا در لحظه آخر با قیمت بالاتری به فروش برسانند از مسائلی است که در این گزارش به آن خواهیم پرداخت.باید به این مسئله اشاره داشت که میوه های مرسوم برای این شب از شرایط خاص تولید و توزیع نیز برخوردار هستند و تنوع در درجه کیفیت آنها و میزان صادراتشان در سال جاری در این کاهش عرضه بی تاثیر نبوده است.
انار که از میوه های شناخته شده در این شب محسوب می شود امسال حدود یک میلیون تن از استانهای مختلف برداشت شد و حدود 40 هزارتن آن از ابتدای شهریورماه تاکنون به کشورهای مختلفی از جمله پاکستان، روسیه،آذربایجان،آلمان،فرانسه،کره جنوبی وغیره صادر شده است وباتوجه به پراکندگی تولید انار در کشور از آذربایجان شرقی تا سیستانوبلوچستان، تعداد افرادی که به بازار انار ورود پیدا میکنندوتعداددلالان آن نسبت به دیگر میوهها بیشتر است، چرا که این محصول در مناطق کویری مانند استانهای فارس، کرمان، یزد، خراسان رضوی، هرمزگان، اصفهان و … تولید میشود و این مسئله امکان رسیدگی مستقیم و نظارت کافی به آن را کاهش می دهد. در عین حال میادین میوه عمده فروشی از کمبود تقاضا در سال جاری ابراز نگرانی کرده بودند و به تبع آن تولید کنندگان نیز با همین دید تولید خود را کاهش داده اند.درخصوص میوه ای مثل هندوانه که در این فصل از سال تنها در بخشی از شهر های جنوبی تولید می شود، این کاهش تقاضای اخیر، در میزان تولیدشان تاثیر مستقیم داشته است و امسال کاهش در کاشت هندوانه داشته اند.
به هر رویه ای باید وزارت جهاد کشاورزی با اقدامات کارشناسی شده تنظیم بازار ميوه را از لحاظ کمی و کیفی بر عهده داشته باشد، چراکه هرگونه کاهش یا افزایش عرضه منجر به افزایش یا کاهش قیمت در بازار شب یلدا خواهد شد و متاسفانه این روند به شکلی است که با هر شوک قیمتی در مناسبت ها افزایش داشته و با گذشت از آن مناسبت، همچنان در قیمت جدید تثبیت می شود یا کاهشی کم دارد که جبران افزایش قبلی را نمی کند.
نبود نظارت دقیق و مدون ازسوی مسئولان و دستگاه های نظارتی درجهت تنظیم و کنترل بازار اجازه راهیابی دلالان به این بازار را می دهد به طوری که این افراد اقدام به افزایش چندین برابری قیمت میوه در بازارهای مصرف در سطح خرده فروشی کرده اند. در حالی روزهای
باقی مانده به شب یلدا را پشت سر می گذاریم که بازار با افزایش دو برابری و حتی بیشتر قیمت برخی میوه ها، به استقبال این شب می رود.
مسئولان باید پاسخگو باشند هندوانه که پس از تابستان، بازار فروش زیادی نداشته و در شب یلدا بیشترین مصرف را دارد چرا این روزها عرضه آن در میوهفروشیها بسیار کم و در برخی مغازهها نایاب شده است و قیمت آن در مغازههایی که عرضه میشود به حدود 4000 تومان رسیده است؟ دولت باید پاسخگوی این تفاوت قیمت باشد و اقداماتی در این راستا انجام دهد یا منتظر باشیم عرضه و تقاضای بازار، خود به تنهایی این قیمت را به تعادل برساند و در نهایت بار افزایش قیمت را مصرف کننده به دوش بکشد؟
حسین مهاجران رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی دلیل افزایش قیمت اخیر هندوانه را، بارش تگرگ و کاهش کاشت این محصول در دزفول و میناب به عنوان قطبهای ذخیرهسازی هندوانه شب یلدا می داند و معتقد است نباید جانبدارانه به این مسئله نگاه کرد. وی از فراوانی میوه های مرسوم در شب یلدا خبر داد و افزود این میوه ها به اندازه کافی و با قیمت مناسب عرضه خواهد شد.
به جای هندوانه، لیموشیرین بخورید
محسن محمودی، رئیس اتحادیه بارفروشان در خصوص قیمت بالای هندوانه و دیگر اقلام مرسوم در شب یلدا گفت: با توجه به اینکه قیمت هندوانه در میادین میوه و ترهبار کیلویی ۳۰۰۰ تومان است و امکان افزایش قیمت آن همچنان هست و نظر به کمبود و گرانی این محصولات، مردم از خرید آن خودداری و میوههای دیگر را جایگزین کنند.
محمودی معتقد است باید این فرهنگسازی صورت گیرد که اگر کالایی گران میشود، مردم آن کالا را تحریم کنند و نخرند و در ادامه صحبتهایش افزود: بهتر است مردم شب یلدای امسال، هندوانه نخرند و میوههای دیگری مثل انار، پرتقال، لیموشیرین و در کنار آن آجیل را برای مراسم شب یلدا استفاده کنند.
عرضه کم امروز به دلیل عدم تقاضای قبل است
نورانی، رئیس اتحادیه میوه و تره بار در پاسخ به این سوال «قانون» که آیا توزیع محصولات برای شب یلدا کافی است، اظهار داشت: در 6 ماهه دوم امسال محصولاتی مثل سیب درختی،انار و مرکبات در وضعیت مطلوبی قرار داشته و مشکلی برای توزیع محصولات مورد نیاز در شب یلدا نداریم. اما در خصوص هندوانه که یک میوه جالیزی است و تولید کننده، نگاه به وضعیت بازار می کند و با توجه به اینکه در 6 ماهه اول و اوایل پاییز امسال قیمت هندوانه به قدری پایین بود که تولید کننده حتی صرفه اقتصادی نداشت که هندوانه را از جالیز بچیند چراکه قیمتها به قدری پایین بود که جوابگوی جمع آوری و حمل آن برای عرضه به مراکز عمده فروشی را نمی داد در نتیجه تولید کنندگان در استانهای جنوبی که در 6 ماهه دوم سال تولید هندوانه را به عهده دارند با مشاهده وضعیت بازار، کاشت هندوانه را کاهش دادند در نتیجه به خاطر محدودیت تولید با افزایش قیمت مواجه شدیم.
وی درخصوص کنترل قیمتها برای شب یلدا افزود: قیمت در میادین عمده فروشی با میزان عرضه و تقاضا تعیین می شود و میادین شهرداری هم کنترل قیمت را دارد و بهترین گزینه برای خرید همین مراکز میوه زیر نظر شهرداریاست که هم از نظر کیفیتی و هم از نظر قیمتی بررسی می شود. مغازه های داخل شهر هم باید نظارت شود و سازمان حمایت از مصرفکننده در این ایام باید وارد عمل شود تا خرده فروشان قیمتها را دستکاری نکنند و این ایام نیز به خیر بگذرد.
هندوانه شب یلدا توزیع می شود
مجتبی شادلو، نایب رئیس اتحادیه باغداران در گفتوگو با« قانون»در خصوص قیمتهای نجومی اخیر در بازار میوه معتقد است: در بازار عمده فروشی، تغییر قیمت نداشته ایم حتی از وضع رکود و عدم خرید گله مند هستند ولی در خرده فروشی ها با سلیقه خود و فرصت طلبی، قیمتها را افزایش داده اند.
وی در پاسخ به این سوال که خرمالو در هفتههای گذشته حدود 3000 تومان قیمت داشت و اکنون به کیلویی 7000 تومان رسیده است. هندوانه 4000 تومانی هم که در بازار فروخته می شود، اظهار داشت: هردو محصول از چند روز گذشته همین قیمت را داشته و فرق چندانی نکرده است.
البته خرمالو در دو کیفیت متفاوت وجود دارد که تفاوت قیمت قابل توجهی نیز دارد. خرمالوی شمال کشور هرچند طعم خوبی دارد اما مشتری پسند نیست و آبکی است اما خرمالوهای اطراف تهران یعنی شمیرانات و کن کیفیت و به نسبت قیمت بالاتری دارد. خرمالو های شمال عملا در این وقت از سال تمام شده و تنها خرمالوهای اطراف تهران عرضه می شود که بالطبع قیمت بالاتری دارد و اختلاف قیمت به خاطر این دو نژاد متفاوت است. انار هم وضعیت این چنینی دارد و تابع فرق نژادی است.
بحث هندوانه نیز 6 ماهه متوالی حتی کفاف کرایه حمل و نقل را هم در میزان تقاضا نداشت و مناطق جنوب یعنی میناب و چابهار در این خصوص هزینه های سنگین داده و بقیه مناطق نیز فرصت تولید آن در این وقت از سال را به دلایل دمایی ندارند. مسئله مهم دیگر نیز این است که هندوانه شب یلدا در این یکی دو روز توزیع می شود و قیمت بالای این مدت به دلیل نوبرانه این میوه بود ولی در این چند روز هندوانه فراوان خواهد شد و قیمتها نیز کاهش خواهد داشت .
سیاست نظارتی نداریم!
عنایت ا… بیابانی، نایب رئیس خانه کشاورزی معتقد است عامل این افزایش قیمت دلالان هستند در عین حال نظارتی نیز بر این سوءاستفاده دلالان از سوی دولت نیست. وی در این باره به «قانون» گفت: این منطقی نیست که بازار یکباره با کاهش عرضه مواجه باشد به این شکل که قیمتها افزایشی باور نکردنی داشته باشد. مسلما سیاست و فرهنگ غلط دلالان است که ملاحظه مردم را نمی کنند و یک شبه قیمت میوه هایی راکه به سنت در این روز خریده می شود، بالا می برند. در عین حال سیاستی برای نظارت به آنها نیز اتخاذ نمی شود. وی افزود: سازمانهای حمایت از مصرف کننده در این خصوص دخیل هستند؛ در گذشته در چنین مناسباتی بر قیمت فاکتورها نظارت می شد در حالی که دیگر این کار انجام نمی شود.
176/