خواندنیفناوری های نوین

اپلیکیشن‌های همراه «زمان» را می‌بلعند!

اپلیکیشن‌های اجتماعی کپی می‌کنند و می‌فرستند. از این گروه به گروه دیگر،
فیلم‌ها، متن‌ها و تصاویر پشت سرهم با سرعت جنون‌آمیز کپی می‌شود. آنقدر که گاهی یک متن کوتاه در طول روز میان هزاران و بلکه میلیون‌ها کاربر ایرانی در شبکه‌های مجازی موبایلی رد و بدل می‌شود. این موضوع باعث شده وایبر اعلام کند که کاربران ایرانی در صدر کاربرانش هستند و تلگرام هم ایرانی‌ها را دومین کشوری می‌داند که از این نرم‌افزار بیشترین استفاده را می‌کنند.  بدون تردید با توجه به آمارهای دقیق می‌توان گفت ایرانیان در ساخت گروه‌های متنوع در شبکه‌های اجتماعی تلفن همراه رکورد زده  و در واقع یک زنجیره را تشکیل داده‌اند که گاه با سرعت نور یک پیام را منتقل می‌کند.
این کپی‌بازی وحشتناک
موج پیام‌ها در شبکه‌های اجتماعی تلفن همراه موضوعی است که فربد شاکری، کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی درباره آن به«وطن‌امروز» می‌گوید: این موضوع امروز در جامعه ما به شکل عجیبی وجود دارد. حجم عظیمی از وقت ایرانیان روزانه صرف این می‌شود که پیام‌ها را از این گروه به آن گروه منتقل و کپی کنند. در حقیقت این شبکه‌های مجازی زمان ایرانی‌ها را می‌بلعند!
به گفته وی در بسیاری از کشورهای پیشرفته این حجم از گروه‌سازی و کپی کردن پیام‌ها در شبکه‌های مجازی مانند ایران دیده نمی‌شود. با رخ دادن کوچک‌ترین اتفاقی موج پیام‌های جدی و طنز دراین باره ساخته می‌شود، آن طور که گویی جماعتی منتظر چنین موضوعی  هستند.
پیام‌سازی‌های سیاه گروهی
این درحالی است که سیاهنمایی و انتقال شایعات هم بعد دیگر استفاده از شبکه‌های اجتماعی به شمار می‌رود. شاکری درباره شایعه‌سازی‌ها در چنین فضاهایی می‌افزاید: بارها در پیام‌هایی که در شبکه‌های مجازی به صورت گروهی و انفردی دست به دست می‌شود شایعات بزرگ و آمارهای بسیار نادرستی درباره برخی مسائل مهم دیده می‌شود. به‌عنوان مثال درباره بحران‌های اجتماعی یک
پیام‌سازی هدفدار با آمارهای گمراه‌کننده صورت می‌گیرد و آنگاه این موضوع دست به دست منتقل می‌شود. سیاهنمایی که در اینگونه پیام‌ها درباره وضعیت جامعه اتفاق می‌افتد فوق‌العاده وحشتناک است. به باور این کارشناس، مخاطبان زیادی این پیام‌ها را می‌خوانند و بدون در نظر گرفتن پیامدهای آن دائم مطالب را در گروه‌های گوناگون کپی می‌کنند. این استاد دانشگاه بیان داشت: چندی پیش آمارهای عجیبی از تعداد کشته‌ها بر اثر یک بیماری یا اتفاق خاص در این پیام‌ها منتشر شد. جالب اینجاست که افرادی که سرانه مطالعه‌شان به 2 دقیقه در روز هم نمی‌رسد به راحتی این آمار را می‌پذیرند و این موضوع تبعات وحشتناکی در جامعه دارد.
فضای عالی برای دشمنان ایران
علاوه بر این پیام درویشی، جامعه‌شناس سیاسی، با اشاره به تبعات زیرپوستی این موضوع در جامعه ایرانی به «وطن‌امروز» عنوان می‌کند: با شرایط به وجود آمده، هر گروه یا کشور خارجی می‌تواند نبض جامعه ایران را در دست بگیرد، چرا که کافی است در شایعه‌سازی و ایجاد جنگ روانی برنامه‌ریزی و تبحر داشته باشند آنگاه می‌توان دید که چه تاثیری روی جامعه خواهند گذاشت.
وی می‌افزاید: این یک حقیقت است که پیام و محتوای رد و بدل شده در این اپلیکیشن‌های مجازی بشدت فضای جامعه را متاثر می‌کند. به این ترتیب یک فضای عالی در اختیار دشمنان جامعه ایرانی قرار گرفته تا از این طریق بشدت فضای اجتماعی را از طریق آمارسازی‌های اجتماعی مشوش کنند همچنین جامعه به این ترتیب در اصطلاح فوق‌العاده سطحی‌نگر می‌شود، چرا که خیلی راحت و آسان هر حرفی را باور می‌کند و آن را از طریق همین اپلیکیشن‌ها منتشر می‌کند.
قبح‌شکنی از خط قرمزها در سیل پیام‌ها
در این میان باید به این هم اشاره کرد که انتشار سیل‌گونه این پیام‌ها در گروه‌های گوناگون پیامدهای ناگوار فرهنگی و اجتماعی دارد. شاکری در این باره یادآور می‌شود: در برخی پیامک‌های ساخته شده در شبکه‌های مجازی از بسیاری ناهنجاری‌های اجتماعی به شکل عجیبی قبح‌شکنی می‌شود. به‌عنوان مثال درباره خیانت یا روابط نامشروع و بسیاری از مسائل اینچنینی آمارهای غیرواقعی بیان می‌شود که کاربر احساس می‌کند اینگونه موضوعات در جامعه عادی شده است. این موضوع به تدریج می‌تواند ریشه‌های فکری جامعه را متزلزل کند، چرا که به تدریج از همه عناصر ناهنجار اجتماعی، در این شبکه‌های مجازی قبح‌زدایی می‌شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا