توصیه بانکیمون به 1+5 و ایران
“بان کی مون” دبیر کل سازمان ملل روز سهشنبه از ایران و گروه 1+5 درخواست کرد تا حداکثر تلاش خود را برای رسیدن به توافق درباره برنامه هستهای تهران در یک هفته مانده به ضرب الاجل به کار بگیرند.
بانکیمون در حالی این سخنان را مطرح میکند که رویترز در گزارشی نوشت فرانسه یکی از سرسختانهترین مواضع را در قبال ایران در پیش گرفته است و با جدیت در تلاش است با اعمال محدودیتهای شدید علیه این کشور، از دستیابی تهران به توانایی «ساخت سلاح هستهای» جلوگیری شود.
فابیوس روز گذشته پس از مذاکرات یکساعته با ظریف در مصاحبه با خبرنگاران گفت کشورش خواستار موافقتنامه است اما معتقد است این موافقتنامه باید محکم باشد و موافقتنامهای بد نباشد.
بهگفته وی، چنین موافقتنامهای شامل محدودیتی زمانی برای تحقیقات هستهای ایران و تواناییهای این کشور در زمینه تولید و همچنین شامل سازوکاری بهمنظور راستیآزمایی پایبندی ایران به موافقتنامه خواهد بود.
فابیوس تصریح کرد این موافقتنامه همچنین باید شامل بخشی در ارتباط با بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران در صورت عدم پایبندی این کشور به تعهدات خود باشد.
از سوی دیگر محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه با نشریه آمریکایی نیویورکر گفت شکست مذاکرات آخر دنیا نیست.
وی تاکید کرد مردم ایران آماده فداکاری برای حقوق و عزت خود هستند. ظریف گفت: اگر دیپلماسی شکست بخورد، آخر دنیا نخواهد بود.
وزیر خارجه کشورمان در ادامه تصریح کرد: آمریکا فرصت بزرگ و احتمالا منحصر بفردی را از دست خواهد داد. اما مردم ما آماده فداکاری لازم برای حفظ عزت و حقوق خود هستند.
وی افزود: این موضوع فقط ملیگرایی یا وطنپرستی نیست. این امر عمقی تاریخی دارد. چند سال برای کشوری که تاریخی هزاران ساله دارد، یک دوره کوتاه است.
مصاحبه ظریف در حالی منتشر شده است که مجلس شورای اسلامی ایران در جلسه علنی صبح امروز خود جزئیات طرح «الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هستهای ملت ایران» را نیز مورد بررسی و تصویب قرار دادند.
بر اساس این مصوبه مجلس در ماده واحده این طرح مقرر شد در راستای صیانت از منافع ملی و رعایت مقررات پادمان معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای، هرگونه نتایج مذاکرات هستهای با کشورهای 1+5 در صورتی معتبر است که الزامات زیر بهصورت شفاف رعایت شود:
1 ــ لغو تحریمها بهصورت یکجا و کامل باید در متن توافقنامه جامع درج شده و در روز اجرای تعهدات ایران انجام شود.
2 ــ آژانس بینالمللی انرژی اتمی در چارچوب توافقنامه پادمان مجاز به انجام نظارتهای متعارف از سایتهای هستهای است و دسترسی به اماکن نظامی، امنیتی و حساس غیرهستهای، اسناد و دانشمندان ممنوع است. باید مصوبات شورای عالی امنیت ملی رعایت شود.
3 ــ هیچ محدودیتی برای کسب دانش و فناوری صلحآمیز هستهای و تحقیق و توسعه پذیرفته نیست و باید مصوبات شورای عالی امنیت ملی رعایت شود.
تبصره 1 ــ بر اساس اصول 77* و 125** قانون اساسی نتیجه مذاکرات باید به مجلس شورای اسلامی ارائه شود.
تبصره 2 ــ وزیر امور خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر6 ماه یک بار به مجلس شورای اسلامی گزارش دهد. کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هر 6 ماه یک بار گزارش روند حُسن اجرای توافقنامه را به نمایندگان مجلس شورای اسلامی گزارش میکند.
نمایندگان مجلس این ماده واحده و اجزای آن را با 213 رأی موافق از مجموع 244 نماینده حاضر در صحن علنی مجلس به تصویب رساندند.