اقتصادیخواندنی

دکل‌ نفتی ایران گم شد، پولش دست کیست

جان كلام وزير سابق نفت اين بود: اين نكته نيز بايد مورد توجه قرار بگيرد كه رسانه‌اي كردن چنين مواردي- مانند دكل مفقود شده ايران – قبل از رسيدگي در دادگاه بين‌المللي و داخلي چندان منطقي به نظر نمي‌رسد.

حالا دو وزير نفت درباره دكل حفاري صحبت كرده‌اند. يكي وزير فعلي، زنگنه كه تاييد كرده است از سرنوشت دكلي كه خريداري شده بود اطلاعي در دست نيست و ديگري رستم قاسمي، وزير سابق كه مي‌گويد مشكلات احتمالي در عملكرد شركت‌هاي پيمانكاري در وارد كردن دكل‌ حفاري ارتباطي با وزارت نفت نداشته و خود اين شركت‌ها مسوول هستند. وي معتقد است اگر در اين پرونده تخلفي است، دستگاه قضايي قاطعانه رسيدگي مي‌كند. مديرعامل سابق شركت تاسيسات دريايي نيز مي‌گويد پول دكل دست واسطه است نه دست فروشنده و پرونده در دادگاه در دست بررسي است.

رستم قاسمي نيز مانند بسياري ديگر از كساني كه در باب پرونده دكل گمشده اظهارنظر كرده‌اند، دست روي عبارت گمشده مي‌گذارد و مي‌گويد: طرح اين مساله به اين شكل بسيار جاي تعجب دارد، چرا كه مگر دكل حفاري خودكار است كه گم شود. دكل حفاري دريايي حداقل ٥٠ نفر خدمه دارد و جابه‌جايي آن تشريفات خاص و ويژه‌اي دارد و گم شدن يك دكل معنايي ندارد.

وي اضافه كرد: شركت تاسيسات دريايي كه مالكيت عمده آن مربوط به بنياد تعاون ناجا و صندوق بازنشستگي نفت است، به عنوان پيمانكار شركت نفت و گاز پارس در پارس جنوبي فعاليت مي‌كند و براساس آنچه مدير عامل سابق اين شركت گفته است، يك فروند دكل حفاري خريداري شده و بخشي از پول آن را پرداخت كرده‌اند و ضمانت‌هاي لازم را نيز دريافت كرده‌اند.

وي افزود: ظاهرا به دلايلي براي تحويل دكل به طرف ايراني مشكلاتي ايجاد شده است كه پرونده آن در دادگاه داوري بين‌المللي در حال رسيدگي است و به صورت همزمان دستگاه‌‌هاي نظارتي داخلي نيز مشغول پيگيري آن هستند.

وزير سابق نفت تصريح كرد: اگر كسي در جريان خريد اين دكل يا موارد ديگر در شركت تاسيسات دريايي يا ديگر شركت‌هاي مربوطه تخلفي مرتكب شده باشد، بايد از سوي دستگاه قضا قاطعانه و به سرعت مورد رسيدگي قرار بگيرد و مطالبه ما هم از دستگاه قضا همين است.

پول دكل دست واسطه‌هاست

اظهارات علي طاهري‌مطلق در مصاحبه‌اي يك سويه و بدون چالش با تسنيم نيز باب ديگري را در اين پرونده گشود. طاهري‌مطلق كه در زمان خريد دكل توسط واسطه‌ها و دلالان بر صندلي مديريت اين شركت تكيه زده بود، مي‌گويد: دكل خريداري شده است اما هنوز به ايران منتقل نشده. او نيز لابه‌لاي حرف‌هايش پاي تحريم را وسط مي‌كشد و مي‌گويد اين دكل با نام فورچونا از شركت جي اس پي رومانيايي خريداري شد.

او درباره چرايي« اعتماد» به اين شركت نيز توضيح مي‌دهد پيش از اين نيز شركت رومانيايي چندين قرارداد براي تامين دكل با يكي از شركت‌هاي تابعه تاسيسات دريايي در دوران مديريت اسبق داشت و حتي يك دكل نيز به آنان فروخته بود. انتخاب شركت مذكور نيز براساس اعتماد مديران قبلي شركت و با توجه به تجربه كار با آنها صورت گرفت.

او بدون آنكه از موقعيت فعلي دكل تصوير روشني ارايه دهد، درباره آن مي‌گويد: مگر مي‌شود دكل گم بشود؟ اين دكل نه گم شده و نه پنهان است بلكه موقعيت آن مشخص است اما هنوز تحويل داده نشده است. علت آن هم اين است كه اين قرارداد پس از پرداخت بخشي از آن به عنوان پيش‌پرداخت به‌دليل عدم‌تامين به‌موقع نقدينگي بخش‌هاي باقيمانده با مشكل حقوقي مواجه و در نهايت منجر به طرح دعواي حقوقي در دادگاه بين‌المللي در لندن از طرف فروشنده شد.

در حالي كه نادر قاضي پور، نماينده مجلس سال گذشته اعلام كرد كه پول دكل كامل پرداخت شده است. طاهري مطلق مي‌گويد: باقي پول به رومانيايي‌ها داده نشده است اما تاييد مي‌كند كه مابقي پول نزد شركت واسطه است كه رسما هم دريافت آن را اعلام كرده است.

دكل در مكزيك، پرونده در لندن

در شرايطي كه دكل حفاري در مكزيك در حال فعاليت است، پرونده فساد رخ‌داده در جريان خريد اين دكل در دادگاه در حال رسيدگي است. شايد استفاده از عبارت گمشده براي اسناد و مدارك مربوط به دكل معقول‌تر به نظر برسد اما گويا بسياري با استفاده از واژه دكل گمشده مي‌خواهند عمق فساد رخ داده را به تصوير بكشند .

علي مروي به پايگاه اطلاع‌رساني و خبري جماران گفته است: بعد از مطرح شدن موضوع دكل در سال گذشته شروع به پيگيري اين موضوع كرديم و از شركت تاسيسات دريايي تاييد اين موضوع را گرفتيم. در بررسي‌ها متوجه شديم كه هيچ آثار و نشانه‌اي از دكل و قراردادهاي مربوط به آن وجود ندارد. پولي را براي خريد و تحويل گرفتن اين دكل داده‌اند و به ازاي آن چيزي دريافت نكرده‌اند. بعد از اين قضيه پرونده‌اي در اين مورد تشكيل و به قوه قضاييه فرستاده شد. و ديگر خيال‌مان راحت شد كه ان‌شاءالله در قوه قضاييه رسيدگي مي‌شود. اين نكته‌اي است كه طاهري مطلق، مديرعامل شركت تاسيسات دريايي در مصاحبه يك جانبه خود با تسنيم در خصوص آن هيچ اطلاعي نداده است.

وي در پاسخ به اينكه سخنگوي قوه قضاييه وصول گزارشي مرتبط با ماجراي دكل نفتي را تاييد نكرده است، گفت: شكايت توسط شركت تاسيسات دريايي انجام شده و وزارت نفت هم پيگير ماجراست. شايد به دست ايشان نرسيده است.

اسناد مربوط به دكل را بردند

رييس كميسيون انرژي مجلس درباره پيگيري‌هاي وزير نفت در خصوص دكل نفتي مذكور مي‌گويد: وزير نفت در سفري كه به چين داشته‌اند با چيني‌ها صحبت كرده بود و آنها به آقاي زنگنه گفته بودند ما سعي مي‌كنيم آن شركت را شناسايي و به شما معرفي كنيم.

به گفته وي در حال حاضر پرونده اين موضوع به قوه قضاييه ارسال شده و تيمي روي اين پرونده كار مي‌كند.

اين نماينده مجلس گفته است در حال حاضر نيز تيمي روي اين پرونده كار مي‌كند كه شامل افرادي از سازمان بازرسي و تعدادي از دستگاه‌هاي نظارتي هستند كه در حال حاضر در محل تاسيسات دريايي مستقرند تا بتوانند هرچه زودتر اين مساله را حل كنند.

رييس كميسيون انرژي مجلس با بيان اينكه وزير نفت هم اعلام كرده كه به طور جدي پيگير اين موضوع است، گفت: اين پرونده هم به قوه قضاييه ارسال شده و هم سازمان بازرسي و تاسيسات دريايي در جريان آن هستند تا واسطه را پيدا كنند و بتوانند يا مبلغي را كه داده شده باز‌پس گيرند يا اينكه دكل موردنظر تحويل داده شود.

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا