پزشکان امنیت شغلی میخواهند/سالانه بیش از 3 هزار پزشک عمومی را از دست میدهیم
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس، علیرضا زالی در همایش فصلی پزشکان عمومی گفت: امروزه شاهد فقدان جایگاه بزرگ طب عمومی هستیم.
وی با بیان اینکه پزشکان عمومی جایگاه درستی ندارند گفت: در این مسیر برخلاف کشورهای توسعه یافته حرکت میکنیم و کشورهای پیشتاز در عرصه سلامت مسیر متفاوتی را طی میکند.
رئیس سازمان نظامپزشکی کشور ادامه داد: امروز پزشکی و طب عمومی شالوده اصلی پزشکی محسوب می شود درحالیکه ما شاهد هستیم یکی از بحثهایی که در کشور مطرح شده است همین بازگشت یک الگوی مترقی از پزشک خانواده است که با آنچه تا کنون انجام شده متفاوت باشد.
زالی تاکید کرد: الگوی فعلی به دلیل نبودن اعتبارات کافی و استفاده نکردن از نظرات پزشکان عمومی نهادینه سازی نشده و در این الگو اعتماد به بخش خصوصی کاهش یافته است.
وی خاطر نشان کرد: اگر قرار است واگذاریها به مانند واگذاریهای حوزه اقتصاد باشد به مانند آنها به نتیجه نمیرسد.
رئیس سازمان نظامپزشکی کشور با اشاره به اینکه پزشک عمومی احساس ناامنی میکند گفت: نسبت به اجرای پزشک خانواده یک تفکر واحد وجود ندارد و برخیها به دنبال راهاندازی رشته پزشک خانواده هستند که این اصلاً به صرفه نخواهد بود. پیشنهاد ما این است که پزشک خانواده به صورت پودمانی برگزار شود.
وی حاشیه شهرها را به عنوان یک فرصت مناسب برای اجرای پزشک خانواده و پزشکان عمومی معرفی کرد و گفت: شایستهترین عضو برای فعالیت در این حاشیهها پزشکان عمومی هستند.
زالی همچنین به مشکلات معیشتی پزشکان عمومی نیز اشاره کرد و گفت: در حالی که رتبههای نخست کنکور و به عبارتی نخبگان رشته پزشکی را انتخاب میکنند اما ما با اقدامات خود موجب میشویم که این دانشجویان دچار افسردگی شوند.
رئیس سازمان نظامپزشکی کشور ادامه داد: در سالهای اخیر واقعا کار جدی برای پزشکان عمومی انجام نشده است و امروز هر که میرسد به پزشک عمومی گیر میدهد و پزشک عمومی کوتاهترین دیوار نظام پزشکی محسوب میشود.
وی با بیان اینکه جایگاه شغلی پزشک عمومی در نظام سلامت مناسب نیست و آن جایگاه وزین خود را از دست داده است گفت: اکنون باید مدلی برای کاربر و الگوی نوین پزشک خانواده اجرا کنیم و در آن سوپاپهای اطمینان را برای پزشک عمومی در نظر بگیریم.
زالی خاطر نشان کرد: پزشکان عمومی برای اطمینان از معیشت خود دست به اقدامات دیگری زدند به طور مثال مراکز MMC را تاسیس کردند و ما اگر انتقادی به این مراکز داریم باید آنها را اصلاح کنیم نه اینکه تعطیل کنیم چرا که با بهترین شیوههای درمان نیز نمیتوان معتاد را بدون ارایه ماده نگهدارنده متادون جذب کرد.
رئیس سازمان نظامپزشکی کشور تاکید کرد: هر مداخلهای که موجب تعطیلی مراکز MMC شود موجب میشود تا پزشکان ما بیکار شوند.
زالی در مورد خروج پزشکان عمومی از چرخه درمان گفت: هر سال 2 هزار و 500 پزشک عمومی به دستیاری میروند و 700 نفر نیز به هر دلیل از چرخه پزشکان عمومی خارج میشوند که در مجموع ما سالانه 3 هزار و 200 نفر از پزشکان عمومی را از دست میدهیم.
وی درمورد این که آیا تعداد پزشکان عمومی ما برای کشور مناسب است یا خیر گفت: اگر میزان 2.1 بار مراجعه را در نظر بگیریم 25 هزار پزشک عمومی برای کشور نیاز است و اگر مراجعات به 2.9 برسد نیاز ما 31 هزار پزشک عمومی است.
زالی خاطر نشان کرد: اگر سیستم مراجعات کامل اجرا شود نیاز به 38 هزار پزشک عمومی داریم و اگر به بهترین نحو اجرایی گردد 50 هزار پزشک عمومی نیاز خواهیم داشت.
وی کار در اورژانس را سختترین و بیپناهترین مکان برای پزشک عمومی دانست و گفت: پزشک ما در اورژانس با سیل عظیم بیماران و انتظارات بالای خانوادههای آنها روبرو است.
رئیس سازمان نظامپزشکی کشور افزود: جامعه پزشکی با دلنگرانی و تشویش خاطر به امنیت خود حساس است و درمورد آن نگرانی دارد و همه باید تلاش کنیم که به سمتی برویم که امنیت پزشکان فراهم شود.
وی همچنین پزشکی را بیپناهترین شغل در ایران معرفی کرد و گفت: کار در اورژانس سخت است همچنین ما پزشکانمان را برای طرح اجباری به مناطق محروم میفرستیم در حالی که برای آنها نه امنیت فراهم میکنیم و نه پول کافی به آنها میدهیم.
زالی خطاب به مسئولان گفت: ما امنیت شغلی میخواهیم همانطور که پیامبر اسلام امنیت را پیششرط هر جامعهای مطرح کرده است.
وی در پایان گفت: اگر امنیت پزشکان عمومی آسیب بخورد این مردم هستند که آسیب میبینند.