سیر نزولی طلا رکورد زد
کمیته بازار آزاد فدرال رزرو چهارشنبه شب در پایان نشست دو روزه خود بیانیهای منتشر کرد که دادههای قابلتوجهی نداشت، اما هضم آن در روز بعد احتمال افزایش نرخهای بهره در ماه سپتامبر را افزایش داد. به این ترتیب اونس که روز سهشنبه روی قیمت 1095 دلار ایستاده بود، تا پایان فعالیت بازارها در روز چهارشنبه به قیمت 1096 دلار رسید.
عوامل کاهشی روز پنجشنبه قیمت اونس را به 1088 دلار رساندند. روز جمعه اونس تا کف 5/ 5 ساله 1078 دلاری پایین رفت اما بعد با کمک «پوشش کوتاه مدت» و «شناسایی سود» معاملهگران جهش کرد. روز گذشته تا ساعت 7 بعدازظهر به وقت تهران بهای 1095 دلار برای هر اونس فلز زرد ثبت شد، گرچه هماکنون که شما این گزارش را میخوانید ممکن است قیمت متفاوتی بهعنوان قیمت نهایی هفته رقم خورده باشد.
ثبات نسبی چهارشنبه ابتدا ناشی از انتظار برای انتشار بیانیه فدرال رزرو و بعد عدم واکنش بازار به جزئیات آن بود. بیانیه چهارشنبه شب فدرال رزرو چشمانداز جدیدی در مورد وضعیت اقتصاد ایالاتمتحده نمایان نکرد و طبق انتظار، نرخهای بهره را نزدیک به صفر نگه داشت.
ناظران معتقدند افزایش نرخهای بهره در نشست ماه سپتامبر رخ خواهد داد. در آخرین بیانیه پولی بانک مرکزی آمریکا گفته شده که فعالیت اقتصادی از نشست ماه ژوئن، «نسبتا» رشد داشته است. این لحن در بیانیه قبلی نیز دیده شده بود. با این حال بانک مرکزی آمریکا اعلام کرده که در بازار کار شاهد بهبود بوده و گفته که به کار گرفتن کمتر از حد از ذخایر بازار کار «از بین رفته است.» در این مورد، لحن بیانیه دچار تغییر بوده است.
بازار طلا واکنش قابلتوجهی به این بیانیه نشان نداد، اما تحلیلگران بر این باورند که موضع فدرال رزرو ممکن است در بیانیه بعدی کاملا متفاوت باشد. فدرال رزرو در بیانیه چهارشنبه هیچ عبارتی در مورد ثبات قیمتهای انرژی ندارد و از این رو نگرانیهای ضدتورمی ممکن است برطرف شده باشد. البته کمیته بازار آزاد هنوز با نرخ تورم هدف 2 درصدی فاصله زیادی دارد.
اما افت 8 دلاری روز پنجشنبه عمدتا ناشی از تحلیلهای فنی و تقویت شاخص دلار بود. عوامل کاهشی در چهارمین روز هفته اونس را دوباره به کمترین قیمت در 5/ 5 سال گذشته نزدیک کردند. پایگاه اینترنتی کیتکو در گزارش جمعبندی روز پنجشنبه خود نوشت: «فقدان دادههای بنیادین افزایشی، جهش شاخص دلار و تصویر به شدت کاهشی فنی، کاهشیهای بازار را مطمئن نگه داشته است.» در هفته گذشته در بازارها خبری از «ریسکگریزی» نیز نبود تا تقاضای طلا بهعنوان سرمایه امن تشدید نشود.
روز پنجشنبه میزان تولید ناخالص داخلی ایالاتمتحده در سه ماه دوم سال 2015 معادل 3/ 2 درصد اعلام شد که کمتر از انتظارات 7/ 2 درصدی بود، اما بازبینی مثبت رشد سه ماه نخست، اثر دادههای سه ماه دوم را خنثی کرد. به این ترتیب بازار واکنش خاصی به رشد آمریکا نشان نداد، اما رشد ارزش دلار که دوباره شاخص DXY را به 100 واحد نزدیک کرده و همچنین ادامه افت بهای نفت خام که طلای سیاه را به کمترین قیمت در 4 ماه گذشته رسانده، طلا را تحتفشار نگه داشت. البته روز پنجشنبه، بازار با هضم بیشتر دادههای بیانیه فدرال رزرو نیز مواجه بود.
در حالی که بسیاری همچنان بیانیه را خنثی میدیدند، برخی میگفتند که لحن بیانیه نشان میدهد فدرال رزرو در ماه سپتامبر، نرخهای بهره را افزایش میدهد. افزایش نرخهای بهره به نفع دلار و به ضرر طلا تمام میشود. روز پنجشنبه اقتصاد اروپا اخبار خوبی منتشر کرد. شاخص احساس اقتصادی اروپا برای ماه جولای 104 اعلام شد، در حالی که این شاخص برای ماه ژوئن 5/ 103 اعلام شده بود. رقم ماه جولای بالاترین میزان این شاخص در 4 سال گذشته بود. این داده نشان میدهد که کسبوکارها و مصرفکنندگان اروپا، فعلا بحران یونان را پشتسر گذاشتهاند.
اونس روز جمعه را در ادامه روند روزهای قبل با کاهش ارزش آغاز کرد اما بعد، از کف روزانه جهش کرد. قیمت نهایی هفته کاری گذشته را به همراه مرور رویدادهای مهم 5 روز کاری گذشته در گزارش فردای «دنیای اقتصاد» بخوانید.