اين اتفاق تاريخي و مهم به سرعت درحال تاثيرگذاري بر بازارهاي ايران مثل بازار سرمايه و بازارهاي نفتي، رقابتيتر شدن بخش صادرات و واردات، صنعت برق و آب، حملونقل و خودرو و … است. درحال حاضر شرایط كشور ايران بهگونهای است که رقابت سرمایهگذاری در حوزههاي مختلف اقتصادي از سوی شرکتها، موسسات و بانکهای خارجی بسیار سخت و دشوار است، البته بعد از توافق هستهاي در تيرماه امسال شرايط برای سرمایهگذاران فراهم شد و مذاکراتي هم صورت گرفت. از طرفي ممكن است برخلاف ايجاد شدن فضاي مناسب بعد از لغو تحريمها، اتفاقاتي مانند بازگشت ركود و تورم، كشور را تهديد هم بكند؛ بنابراين بايد سياستگذاران اقتصادي از تجربيات سالهاي قبل استفاده كنند تا كشور دچار هيجان ناشي از تحريمها نشود. در همين رابطه، چهرههاي مشهوري به بيان ديدگاههاي خود درباره رويداد پساتحريم پرداخته اندكه گزيدهاي از نظرات برخي از آنها را در زير ميخوانيد:
رشد توليد نفت به 500هزار بشكه درروز
رکن الدین جوادی، مديرعامل شركت ملي نفت ايران با اشاره به اینکه تحریمها علیه ایران تا دو ماه دیگر لغو میشود، گفت: مقدمات افزایش تولید را آماده کردهایم و یک هفته بعد از لغو تحریمها تولید نفت کشور به 500هزار بشکه در روز خواهد رسید؛ البته قبلاً اعلام شده بود که طی یک ماه به این افزایش دست خواهیم یافت که با اقدامات صورتگرفته این مدت زمانی کاهش یافته است.
وی با تأکید براینکه برای بازاریابی 500 هزار بشکه مورد نظر مشکلی نداریم گفت: این بازاریابی بیشتر در میان مشتریان سنتی غربی و آسیایی انجام شده است. بارها اعلام کرده ایم که از خارجیها سه انتظار داریم؛ با توجه به محدودیت منابع داخلی شرکتهای خارجی باید سرمایه موردنیاز صنعت نفت را با خود بیاورند. در حال حاضر ظرفیت پذیرش این سرمایه گذاری تا 100 میلیارد دلار است.
افزايش رقابتپذيري بعد از برداشتهشدن تحریمهاي بانکی
ولیا… افخمیراد، رئیس سازمان توسعه تجارت درباره لغو تحريمهاي بين المللي عليه ايران گفت: هر اقدامی که از جانب دولت و فعالان بخش خصوصی انجام شود به گونهای که موجب رونق تولید و کاهش قیمت تمام شده کالا شود قابل تقدیر است. اما لغو تحریم ها فرصت مناسبی را برای احیای مجدد روابط تجاری و مذاکرات مستقیم با طرف های خارجی فراهم کرده که در این بین لغو تحریم بانکی برای تجار و بازرگانان از اهمیتی صدچندان برخوردار است.
دراین زمینه رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، برداشتن تحریم از طرف کشورهای اروپایی و اجرای برجام را گام مهمی دانست و در عین حال بر این نکته تاکید کرد که در کوتاهمدت، بدون برداشتن تحریمهای بانکی نمیتوان اثرات ملموسی را در بخش تجارت شاهد بود و تاثیرات اجرای برجام زمانی در بخش تجارت چشمگیر خواهد بود که تحریمهای بانکی لغو شود. افخمی راد همچنین با اشاره به اهمیت صادرات و توجه به این موضوع در دوران پساتحریم گفت: صادرکنندگان، کالاهای متفاوتی از کشور خارج میکنند که در این میان برخی کالاها فناوری زیادی در تولید و به دنبال آن ارزش افزوده صادراتی به مراتب بیشتری دارند که این کالاها برای کشور از اهمیت بالاتری برخوردارند، بنابراین کسانی که چنین کالاهایی صادر میکنند باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
نگراني از بازگشت فضاي تورمي
شاهین شایان آرانی، كارشناس بازار سرمايه در همين زمينه معتقد است: اینکه دولت همت کرده تا از طریق به کارگیری ابزارهایی اقتصاد را تحریک کند، گام بسیار مثبتی است و پیام مثبتی دارد. دولت از زمان روی کار آمدن عزم جدی برای مهار تورم و ثبات نرخ ارز داشته و در این زمینه نیز موفق بوده است زیرا اگر این دو محور اصلی توسط دولت مهار نمیشد اقتصاد با بحران شدیدی روبهرو میشد؛ اما با توجه به وضعیت فعلی اقتصاد سیاست تحریک اقتصادی برای رشد اقتصاد زود است زیرا هنوز تورم تک نرخی نشده و تاکنون کشور نتوانسته تورم تکرقمی را تجربه کند. بنابراین تصمیمات اتخاذ شده در این بسته به دليل همزماني با مجوز لغو تحريمهاي بين المللي و محورهای آن میتواند اقتصاد را تحریک کرده و طرف تقاضا را بهبود بخشد، اما باید این موارد به گونهای مدیریت شود که باعث ایجاد فضای تورمی نشود و تورم را تحریک نکند.
به اعتقاد محمودرضا خواجه نصیر، مدیر سابق سازمان بورس درباره اين موضوع، برجام در میانمدت و در مدت 6 ماه میتواند منجر به بهبود وضعیت اقتصادی شود و می تواند تاثیر خود را در انتهای سال 1394 و ابتدای سال 1395 در بازار سرمایه نمایان کند.
نرخ ارز كاهش پيدا نميكند
هادی حق شناس، عضو سابق کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به آثار برجام بر اقتصاد ایران اظهار کرد: این آثار از دو منظر قابل بررسی است، یکی از نظر منابع متعلق به دولت که در چند سال قبل بهدلیل تحریمها، پول نفت و گاز در کشورهای خارجی بلوکه شده بود. پول های بلوکه شده بر میگردد و کشور محدودیتی برای خرید کالا نخواهد داشت بنابراین هم به لحاظ فروش کالا اعم از نفت و گاز و هم به لحاظ خرید کالا و مهمتر از همه، نقل و انتقالات ارزی محدویت های کشور برداشته خواهد شد. نکته بعدی این است که تحریمهای ظالمانه، فضای کسب و کار ایران را دچار مشکل کرد و باعث شد که بخش خصوصی کشور به سراغ بخش واقعی اقتصاد نرود. عمدتا ما در سالهای قبل شاهد بودیم که نقدینگی بخش خصوصی به سمت بازارهایی مثل بازار سکه، ارز، بورس و مسکن برود که البته علاوه بر این تحریمهای ظالمانه، تورم دو رقمی باعث شد که بخش واقعی اقتصاد توسط بخش خصوصی مورد توجه قرار نگیرد.
نياز طرحهاي نيمه تمام شبكههاي آبياري به 160هزار ميليارد تومان
محمدرضا حاج رسولیها درخصوص تاثیر رفع تحریمها بر صنعت آب و برق کشور، اظهار كرد: ایران اسلامی فناوری اجرای سازههای آبی را بومی سازی کرده و به جز چند قطعه ریز که ساخت آنها توجیه اقتصادی نداشته، مشکلی در اجرا نداشته است. آنچه در این زمینه برای صنعت آب کشور مسئله ساز شده، تامین نقدینگی طرحهای عمرانی به دلیل تحریمهای نفت و کاهش قیمت آن بوده است. درحال حاضر 160هزار میلیارد تومان طرح نیمهتمام در بخش سد و شبکههای آبیاری داریم که به دلیل عدم تزریق مالی طرحها، بدهی به پیمانکاران افزایش یافته است. مشاور وزیر نیرو ابراز امیدواری کرد با آزادسازی منابع مالی کشور در دوران پساتحریم، تخصیص اعتبارات مورد نیاز انجام شود تا بتوانیم به تعهدات شرکت جامه عمل بپوشانیم.
برنامههاي دولت بر پايه منابع مالي موجود باشد
محمود جامساز، كارشناس اقتصادي با انتقاد از تکیه کردن سیاستهای بسته اقتصادی جدید بر منابع مالی حاصل از بازگشت پولهای بلوکه شده به ایران عنوان کرد: رئیس سازمان برنامهریزی و بودجه در این بسته برای سیاستگذاریهای خود با در نظر گرفتن اجرایی شدن برجام طی کمتر از 6 ماهه باقیمانده از سال بر درآمدهایی تکیه کرده که ممکن است از آزادسازی منابع خارجی حاصل شود.
جامساز با تاکید بر اینکه بحث اجرایی شدن برجام و رفع تحریمها و مسئله راستیآزمایی دو کشور حداقل به سال جدید میلادی موکول خواهد شد، ادامه داد: حتی پس از آن نیز معلوم نیست چه میزان از داراییهای بلوکه شده ایران در مدت پیشبینی شده آزاد شود. بنابراین اگر منابع پیشبینی شده در این بسته طی ماههای باقیمانده از سال آزاد نشود تکلیف برنامهها چه خواهد بود و پرسش اینجاست که آیا بهتر نیست در برنامههای کوتاهمدت تنها تکیه بر منابع مالی موجود و در اختیار کشور باشد تا پیشبینی حصول منابعی که شاید در آینده محقق شود.
نياز حملونقل به سرمايهگذاريهاي كلان يا طرحهاي مشاركتي
احمد خرم، وزیر سابق راه و ترابری با بیان اینکه مشکلات حوزه حمل و نقل به دو محور عمده مدیریت اشتباه و تحریمها باز میگردد، تاکید کرد: در جریان تحریم که ایران را از بازارهای جهانی دور کرده برخی از مشکلات مانند دست نیافتن به بازارهای اصلی جهان به چشم میخورد که این موضوع باعث شده حمل و نقل ایران در سالهای گذشته با چالشهایی جدی مواجه شود. با وجود این اما میتوان گفت کل سهم تحریم در صنعت حمل و نقل ایران بین 30 تا 40 درصد بوده است. خرم افزود: ما باید از فضای پس از تحریم بیشترین استفاده را برای نوسازی ناوگان خود انجام دهیم زیرا آنچه با توجه به ظرفیتهای موجود در ایران اتفاق افتاده به هیچ عنوان زیبنده کشور نیست و باید با استفاده از فضای به وجود آمده در پساتحریم اوضاع بهبود پیدا کند. در همين راستا برای اینکه بتوانیم به جدیدترین فناوریها مجهز شویم دو راهحل عمده داریم؛ یا باید با سرمایهگذاریهای کلان و وقت گذاشتن چند ساله سعی کنیم تکنولوژیها را بسازیم یا با استفاده از طرحهای مشارکتی امکان همکاری اقتصادی با صاحبان فناوری را به وجود آوریم.
179/