شرایط پساتحریم هم میتواند مطالبات مردم را توسعه دهد و هم منجر به اتخاذ سیاستهای غلطی چون افزایش واردات شود و تنها پیروی از اقتصاد مقاومتی میتواند در این فضا راهگشا باشد.
علی طیبنیا در خصوص نقش اقتصاد مقاومتی در استحکام ساخت درونی قدرت ملی با بیان اینکه ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی فصل جدیدی را به روی شرایط اقتصادی کشور گشوده است و یک تغییر جهت اساسی در سیاستها بهشمار میآید، اظهار کرد: با پیگیری سیاستهای اقتصاد مقاومتی قرار است اقتصاد ایران که دارای رشدی اندک، پرنوسان و منبعمحور بوده است اقتصادی با رشد باثبات و نیز آسیبناپذیر در برابر تکانههای خارجی شود و از برونزایی به سمت درونزایی و در عین حال بروننگری تغییر جهت یابد.
وی در پاسخ به سؤالي مبنی بر اینکه برنامه دولت برای خروج از رکود چیست، تصریح کرد: مجموعه سیاستهایی که دولت برای تسهیل رونق انتخاب کرده محدود به این سیاست نیست، پرداخت تسهیلات برای خرید کالای مصرفی انجام شد و دیگر مباحث مربوط به هزینههای عمرانی بود که به دلیل کاهش قیمت نفت، منابع و مصارف بودجه به شکل معنیداری کاهش پیدا کرده و یکی از عوامل انقباض در اقتصاد کشور محسوب میشود و به همین دلیل افزایش هزینههای عمرانی پوشش داده شده تا بتواند آثار القایی اقتصادی خوبی ایجاد کند. در زمینه آثار القایی اقتصادی توفیقات قابل ملاحظهای به دست آمد تا حدی که بودجه هزینه عمرانی تاکنون به 20هزارمیلیارد تومان رسیده و با توجه به کاهش شدید قیمت جهانی نفت موفقیت قابل ملاحظهای محسوب ميشود. وزیر اقتصاد با اشاره به مفهوم برونگرایی در سیاستهای اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: برونگرایی یعنی توانایی این را داشته باشیم تا از منابع موجود در اقتصاد بینالملل در راستای افزایش رفاه مردم و نیز تقویت بنیانهای رشد اقتصادی از طریق صادرات کمک کنیم. درونگرایی و برونگرایی لازم و ملزوم یکدیگر هستند و در کنار هم برای اقتصاد کشور ثبات ميآفرینند و رشد اقتصادی را نیز ارتقاء میبخشند.
وزیر اقتصاد با اشاره به تحریمهای ناعادلانه غرب علیه ایران اظهار کرد: پس از اینکه دشمن نتوانست از طریق تحمیل یک جنگ هشت ساله به کشور به اهداف خود برسد، شروع به شناسایی نقاط ضعف و آسیبهای کشورمان کرد و به این نتیجه رسید که کشور ما در تولید و مصرف داخلی کاملا وابسته به درآمدهای نفتی و عمر تولید در ایران کمتر است و با شناخت همین نقاط ضعف شروع به تحمیل تحریمهای اقتصادی برعلیه ما کرد. خوشبختانه با تلاشها و کوششهایی که در کشور صورت گرفت و نیز با مقاومت مردم، درایت رهبری و همت دولت این تحریمها بینتیجه ماند و آنها به خواست خودشان که مبتنی بر تحمیل تحریمها علیه ایران بود ، نرسيدندو در رسیدن به مقاصدشان ناکام ماندند. وی با اشاره به ویژگیهای فضای پساتحریم در کشور اظهار کرد: در فضای پساتحریم گشایشهایی ایجاد خواهد شد که هم میتواند مطالبات مردم را توسعه دهد و هم ممکن است منجر به اتخاذ سیاستهای غلطی شود که قبلا نیز بارها تکرار شده بود. نباید اجازه دهیم فضای پساتحریم سبب افزایش واردات شود، بلکه باید با پایبندی به سیاستهای درونزا و بروننگر اقتصاد مقاومتی بر افزایش سرمایهگذاری مستقیم خارجی و توسعه صادرات تاکید کنیم.
طیبنیا با تاکید بر اینکه بین رشد اقتصادی و سرمایهگذاری خارجی برای توسعه صادرات ارتباط مستقیمی وجود دارد، ادامه داد: استفاده از فضای اقتصادی بینالملل سبب میشود که برخورداری از بازارهای هدف، تکنولوژی روز دنیا و ارتقاي امنیت کشور امكان پذير شود.
وزیر اقتصاد با یادآوری این نکته که در اقتصاد مقاومتی توسعه صادرات غیرنفتی جایگاه ویژهای دارد، اظهار کرد: سرمایهگذاری و صادرات غیرنفتی میتواند هم به ارتقاي امنیت ملی ما کمک کند و هم کشور را در برابر آسیبهای داخلی و خارجی مقاوم سازد. اگر صادرات غیرنفتی را کاهش دهیم در واقع آسیبپذیری کشور را نیز افزايش دادهایم.
طیب نیا گفت: امیدواریم روند نزولی تورم ادامه یابد؛ همزمان بحث کاهش نرخ سود در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار دارد و فکر میکنیم نرخ سودی که در حال حاضر حاکم است به هیچ وجه با اقتضای اقتصاد هماهنگی و تناسب ندارد و با توجه به کاهش نرخ تورم باید شاهد کاهش نرخ سود در آینده باشیم. مجموعه سیاستهایی که طراحی شده بستهای است که در تداوم سیاستهای قبلی دولت اعمال و مرتب بازارها رصد و به نسبت آن تصمیمات جدید گرفته میشود. وزیر امور اقتصاد و دارایی در مورد اجرای تسهیلات خرید کالا عنوان کرد: این موضوع مربوط به مباحث اجرایی تسهیلات بوده و باید بانک مرکزی به صورت دقیق توضیح دهد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا نرخ سود همان 18 درصد توافق شده بین بانکها خواهد بود، یادآور شد: اجازه بدهید راجع به عدد صحبت نکنم، بحثهای مفصلی در شورای پول و اعتبار راجع به این موضوع انجام شده و فعلاً اولویت اجرای سیاستهای قبلی است و بايد با اخذ اطمینان نسبت به اجرای برنامهها اقدام شود.
179/