بررسی فنی پرچمداراپل در بازار
به گزارش خبرنگار موبنا، بعد از حرفوحدیثهای فراوان در مورد خم شدن آیفون 6 پلاس، اپل در تولید سری جدید آیفونهایش از آلومینیومی آلیاژی استفاده کرده است. آلومینیوم سری 7000 که قبلتر در ساخت ساعت اپل استفادهشده بود، حالا به آیفون آمده است.
این آلومینیوم در ظاهر هیچ تفاوتی با سری قبلیاش ندارد؛ اما در ساخت این آلومینیوم، آلیاژهای مس، منیزیم، منگنز، سیلیکون، قلع و روی بهکاررفتهاند.
این آلومینیوم علاوه بر اینکه در مقابل خطوخش مقاومت بالایی دارد؛ در مقایسه با آلومینیوم واقعی 60 درصد هم مقاومت بیشتر دارد. جالب است بدانید ازنظر وزنی، این آلومینیوم وزنی مشابه آلومینیوم استفادهشده در آیفون نسل قبلی دارد.
آیفون جدید با توجه به استفاده از این آلومینیوم 138.3 در 67.1 میلیمتر اندازه دارد. همچنین نزدیک به 143 گرم وزن و 7.1 میلیمتر هم ضخامت دارد.
برخلاف چیزی که تصور میشود اضافهوزن آیفون جدید به خاطر استفاده از آلومینیوم سری 7000 نیست. بلکه فنآوری جدید لمس سهبعدی و موتور ضربه و لمس باعث این تغییر وزن و اندازه در مقایسه با وزن 121 گرمی و ضخامت 6.9 میلیمتری آیفون 6 شدهاند.
دقیقا مثل آیفون قبلی، روی لبهی بالایی این گوشی هم خالی است. کلیدهای کنترل صدا و کلید مخصوص بیصدا کردن گوشی روی لبهی سمت چپ و کلید روشن/خاموش روی لبهی سمت راستی گوشی مشاهده میشوند.
روی لبهی پایینی هم جک 3.5 میلیمتری صدا، میکروفون اصلی، پورت لایتنیگ و اسپیکر اصلی گوشی به ترتیب از چپ به راست چیده شدهاند. روی قاب جلویی گوشی نمایشگر 4.7 اینچیاش قرارگرفته است. بالای این نمایشگر دوربین سلفی، اسپیکر مکالمه و حسگرهای روشنایی و مجاورت قرارگرفتهاند.
زیر نمایشگر هم کلید خانه که در زیر خود حسگر اثرانگشت را به همراه دارد قرار داده شده است. روی قاب پشتی نوارهای پلاستیکی آنتن دهی دیده میشوند. در بالای قاب پشتی دوربین جدید در کنار فلش و میکروفون دوم قابلمشاهده هستند. کمی پایینتر لوگوی تجاری اپل به چشم میخورد. در انتهای قاب هم برند تجاری آیفون حکشده است. تا اینجای کار این طراحی با طراحی نسل قبلی هیچ تفاوتی نداشت. اگر به دنبال تفاوت این دو گوشی هستید، تنها یک حرف S که درون مربعی زیر برند تجاری آیفون روی قاب پشتی قرارگرفته میتواند وجه تمایز آیفون 6S با نسل قبلیاش باشد.
به لطف لبههای گرد در دست گرفتن گوشی با یک دست راحت است. کلیدهای و پورتها دقیقا همانجایی قرار گرفتهاند تا دسترسی به آنها ساده و راحت است. البته باید گفت که یک سال از عمر این طراحی میگذرد و انتظار میرفت تا اپل تغییرات کوچکی مثل تغییر در طراحی دوربینی که از بدنهی پشت بیرون زده داشته باشد. دوربین بیرون زده از قاب پشتی و نوارهای پلاستیکی آنتن دهی همگی در زشت کردن ظاهر گوشی دستبهدست هم دادهاند. البته نباید از وزن زیاد گوشی هم چشمپوشی کرد. این وزن زیاد حملونقل گوشی را کمی دشوار خواهد کرد.
صفحهی نمایش
جذابترین و بزرگترین تغییر آیفون 6s در مقایسه با نسل قبلیاش را میتوان در بخش نمایشگر آن مشاهده کرد. اپل برخلاف بسیاری از شرکتها که سعی دارند با افزودن به تعداد پیکسلها و یا تغییر در نوع نمایشگرشان، نوآوریهایی در گوشی محبوبشان ایجاد کنند؛ نمایشگر این گوشی را به یک فنآوری جدید با نام «لمس 3 بعدی» (D 3 Touch) مجهز کرد.
سازوکار فنآوری لمس سهبعدی بهگونهای است که با تشخیص میزان فشار وارد آمده به نمایشگر، عملکردهای مختلفی را در گوشی انجام میدهد.
این فنآوری با استفاده از سختافزاری جدید به نام «موتور لمس و ضربه» (Taptic Engine) با بازخوردی کاربرش را مطلع میکند که در حال حاضر چه مقدار فشار به نمایشگر وارد میآورد.
میزان فشار وارده از طریق حسگرهای تشخیص فشار که با نور پسزمینه یکپارچهشدهاند دریافت میشوند. این حسگر، میزان فشارهای میکروسکوپی را همراه با سیگنالهای دریافتی از طرف حسگرهای لمس و شتاب سنج سنجیده و پاسخ سریع و دقیق را با استفاده از الگوریتمهای تعریف شده ارائه میکند.
به زبان سادهتر؛ با فشار آوردن بیشازحد معمول روی نمایشگر گوشی آیفون 6S باید انجام یک سری عملیات جدید را از گوشی انتظار داشته باشیم.
برای مثال با استفاده از فنآوری لمس سهبعدی میتوانید با فشار آوردن روی آیکون برنامههای مختلف به میانبرهای داخل برنامه دسترسی مستقیم داشته باشید.
همچنین در گالری و برنامههای ایمیل یا پیام کوتاه هم میتوانید پیشنمایشی از تصاویر یا لینکها را قبل از باز کردنشان در برنامهی مخصوصشان ببینید.
اپل از این فنآوری برای خلاقیت بیشتر در بخش تصاویر پسزمینه هم کمک گرفته است. با انتخاب «تصاویر زنده» و با استفاده از فنآوری لمس سهبعدی میتوان این تصاویر را به حرکت درآورد.
هر مقدار که فشار انگشتتان بیشتر باشد، این تصاویر با سرعت بیشتری به حرکت درمیآیند.
با فنآوری لمس سهبعدی، حالا آیفون نهتنها به هر لمس شما حساس است، بلکه به میزان فشار وارد شده با نمایشگر هم عکسالعمل نشان میدهد.
این فنآوری کمک میکند تا کاربر بازخورد بهتری از نمایشگر گوشی داشته باشد و برحسب نیازش عملکردهای بیشتری را در صفحهی اصلی تجربه کند. البته در حال حاضر تنها یکسری از برنامههای پیشفرض به این فنآوری عکسالعمل نشان میدهند. اما بهزودی در بسیاری از بازیها و برنامهها شاهد این قابلیت جذاب خواهیم بود.
اگر کلید مربوط به این فنآوری را در بخش تنظیمات روی حالت خاموش قرار دهیم، نمایشگر آیفون 6s دیگر هیچ تغییری نسبت به نسل قبلیاش ندارد. نمایشگری 4.7 اینچی از نوع LCD با فنآوری IPS و تراکم 326 پیکسل بر اینچ برای آیفون جدید در نظر گرفتهشده است. این دقیقا همان نمایشگر آیفون 6 است که در جدیدترین آیفون شرکت اپل هم استفادهشده است. این نمایشگر که با نام تجاری رتینا شناخته میشود با پوششی از شیشهای مقاوم شده بهوسیلهی یون در کنار پوششی مقاوم در برابر آب، عرق و اثرانگشت محافظت میشود. زاویهی دید این نمایشگر عالی است و روشنایی فوقالعادهای زیر نور مستقیم دارد. برخلاف نمایشگرهای گوشیهای سایر برندها؛ نمایشگر آیفون 6S، رنگها را در نزدیکترین حالت به رنگهای طبیعی نمایش میدهند. برای این نمایشگر حسگرهای مجاورت و روشنایی هم در نظر گرفتهشده تا بتواند خود را با شرایط محیطی بهخوبی تطبیق دهد.
دوربین
بعد از چهار نسل استفاده از دوربینهایی با سنسور 8 مگاپیکسل، حالا آیفون s 6 دوربینی با سنسور 12 مگاپیکسل دارد.
این سنسور دریچهی دیافراگم f/2.2 دارد که در مقایسه با نسل قبلی تغییری نداشته است. احتمالا سایز سنسور همتغییری نداشته و همان 3/1 اینچ باقیمانده است.
همچنین این سنسور میتواند تصاویری با پیکسلهایی بهاندازهی 1.22 میکرونمتر ثبت کند، که در مقایسه با نسل قبلی کوچکتر شدهاند.
همچنین استفاده از فنآوری جدید جداسازی عمیق پیکسلی (Deep Trench Isolation) به بهبود کیفیت تصاویر کمک میکند.
در این فنآوری با جداسازی هر پیکسل از پیکسلهای مجاورش از رنگپریدگی تصاویر جلوگیری میشود.
اپل میتوانست مثل سایر رقبا در کنار افزودن به تعداد پیکسلهای تصاویر از دریچهی دیافراگم گشادهتری برای ثبت تصاویر بهتر بهره ببرد.
علاوه بر این و برای اولین بار در گوشیهای ساخت اپل میتوان با آیفون s 6، ویدیوهایی با رزولوشن 4K و سرعت 30 فریم بر ثانیه و صدای استریو ضبط کرد.
رابط کاربری دوربین هم تغییر زیادی نکرده است و حالتهای عکاسی و فیلمبرداری همانهایی هستند که در آیفون 6 شاهدشان بودیم. تنها تفاوت را میتوان همان فیلمبرداری 4K دانست که امکان انتخاب آن در بخش تنظیمات اصلی گوشی وجود دارد.
البته نباید از کنار قابلیت جدید «تصاویر زنده» (Live Photo) ساده گذشت. در این حالت آیفون در شرایطی قرار میگیرد که چند ثانیه قبل و بعد از ثبت تصویر را در حافظهی خود ثبت میکند. بعد از ثبت تصویر از سوژهی موردنظر، آیفون از این چند ثانیه، یک فایل Gif تولید میکند که اپل آن را تصاویر زنده نامگذاری کرده است. در انتها و در بخش گالری گوشی با استفاده از قابلیت جدید لمس سهبعدی این تصاویر به حالت متحرک نمایش داده میشوند.
از دیگر موارد جدید در که این گوشی گنجانده شدهاند، میتوان به فیلمبرداری با رزولوشن fullHD با سرعت 120 فریم بر ثانیه اشاره کرد. تصاویر پاناروما هم پیشرفت قابلتوجهی داشتهاند و حالا میتوانید تصاویر پانارومایی ثبت کنید که نزدیک به 63 مگابایت حجم دارند.
در کنار تمام امکانات گفته شده، امکان ضبط ویدیو با رزولوشن HD و سرعت خارقالعاده 240 فریم بر ثانیه هم وجود دارد. ضبط اینگونه ویدیوها که در هنگام پخش بهصورت آهسته نمایش داده میشوند، خالی از لطف نیست.
به جرات میتوان گفت که کیفیت تصاویر آنطور که بایدوشاید بهتر از نسل قبلی نیستد. اما شفافیت، کنتراست و تراز سفیدی مثالزدنی در تصاویر این گوشی مشاهده میشوند. همچنین حدومرز رنگها در آنها حفظ شده اند.
دوربین سلفی هم چند پلهای پیشرفت داشته است. اپل برای دوربین سلفی هم کمکاری نکرده و بعد از سنسور 1.2 مگاپیکسلی حالا سنسوری 5 مگاپیکسلی برای دوربین سلفی آیفون جدید در نظر گرفته است . البته حالت «تصاویر زنده» و ضبط ویدیوهایی با رزولوشن fullHD هم برای این دوربین وجود دارند. برای محیطهای کمنور هم نمایشگر گوشی نقش فلش را بازی میکند و با فنآوری که اپل آن را«رتینا فلش» نامیده، با توجه به تراز سفیدی محیط ، نور کافی و مناسب برای ثبت تصاویر با شفافیت مطلوب را تولید میکند.
سخت افزار و نرم افزار
تراشهی قدرتمند و 64 بیتی با سبک و سیاق نامگذاری اپل برای آیفون 6s در نظر گرفتهشده است. این تراشه نسل سومی از سری تراشههای ساخت اپل با اسم کد «سایکلون 3» (Cyclone 3) است که A9 نام گرفته است. روی این تراشه، دو هسته پردازندهی با قدرت پردازش 1.8 گیگاهرتز با معماری «ایارام نسخهی 8» (ARMv8) قرار گرفتهاند. همچنین این تراشه بر پایهی لیتوگرافی 14 نانومتری ساختهشده و فوقالعاده کممصرف باشد. در کنار این دو هسته پردازنده، پردازندهی گرافیکی PowerVR GT7600 با اسم کد «روگ» (Rogue) هم حضوری پررنگ دارد. این پردازنده از لیتوگرافی 14 نانومتری بهره میبرد و در آزمونهای انجام شده مشخص شده که قدرت پردازشی بالاتر از آدرنو 430 کوالکام و تگرا 1K انویدیا دارد. میتوان حدس زد قصد اپل از بهکارگیری چنین پردازندهی پرقدرتی، پردازش دادههای سهبعدی در بازیها باشد. همچنین دو گیگابایت رم از نوع LPDDR4 ساخت شرکت سامسونگ، برای آیفون 6sدر نظر گرفتهشده است. این مقدار رم در مقایسه با آیفون نسل قبلی دو برابر شده که آیندهنگری اپل را به رخ میکشد.
البته پردازندهی حرکتی اختصاصی اپل با نام M9 هم روی این تراشه قرار دارد. وظیفهی پردازندهی کمکی M9، پردازش تکانهای حرکتی آیفون 6s در کنار رمزگذاری و رمزگشایی ویدیوهای 4K جدید است. جدا از پیشرفتهای تراشهی اصلی، تراشهی مودم هم که ساخت شرکت کوالکام است، حالا از شبکههای 4G نوع ششم پشتیبانی میکند که سرعت اتصال به اینترنتش در مقایسه با نسل قبلی دو برابر شده است. همچنین این گوشی در همان ظرفیتهای 16، 64 و 128 گیگابایتی به بازار عرضهشده است. تراشههای این حافظههای داخلی همساخت شرکت توشیبا هستند. آیفون جدید از یک سیمکارت در شبکهی 4G پشتیبانی میکند. امکان اتصال به اینترنت از طریق Wi-Fi، امکان اتصال به دستگاههای سازگار از طریق بلوتوث هم برای کاربران آیفون جدید فراهمشده است. همچنین امکان استفاده از «پرداخت سریع اپل» (Apple Pay) به کمک NFC موجود در این آیفون هم وجود دارد.
استفاده از قفلهای امنیتی بیومتریک که بعد از آیفون 5s در گوشیهای شرکتهای دیگر هم مورد استفاده قرار گرفت. حالا با سرعت و دقت بیشتری میتواند قفل گوشی شما را باز کند. این حسگر پیشرفت قابلملاحظهای داشته و کارآمدتر شده است. حسگر اثرانگشت در آیفون 6s میتواند امنیت کامل را به آیفون بیاورد؛ تشخیص تا پنج انگشت کاربر در کسری از ثانیه از قابلیتهای حسگر جدید است.
اما نکته منفی در مورد این گوشی کاسته شدن از ظرفیت باتری این گوشی در مقایسه با آیفون نسل قبلی است. باتری با ظرفیت 1715 میلیآمپر ساعت برای آیفون s 6 در نظر گرفتهشده است. اپل ادعا کرده حتی با توجه به کاسته شدن از ظرفیت این باتری، همان زمان و بازده قبلی را خواهد داشت. بعد از آزمونهای انجام شده از این باتری، مشخص شد که ادعای اپل درست است. این باتری میتواند با استفاده مداوم تا 8 ساعت باتری داشته باشد.
در بسیاری از آزمونها از سختافزار این گوشی و هنگام شارژ شدنش، گرم شدن بیشازحد این گوشی میتواند کمی نگرانکننده باشد. قسمت بالایی گوشی، یعنی تقریبا جایی زیر دوربین گوشی در این مواقع بسیار گرم میشود. با توجه به برد اصلی آیفون 6s، این گرم شدن میتواند از باتری این گوشی و بخش تغذیه باشد و ارتباطی به تراشهی اصلی آن ندارد.
اپل سیستمعامل خود موسوم به iOS را برای این گوشی از ابتدا کد نویسی کرده است. این تغییر باعث شده تا حجم سیستمعامل در نسخهی جدید به میزان چشمگیری کاهش پیدا کند. همچنین افزوده شدن یکسری قابلیت جدید که از طریق لمس سهبعدی قابلدسترس هستند؛ جذاب و منحصربهفرد به نظر میرسند.
129/