هشدار ! اصولگرایان مشغول کارند
شاید بتوان انتخابات مجلس دهم را یکی از پیچیدهترین انتخاباتی دانست که در تاریخ جمهوری اسلامی رقم میخورد. آرایش نیروهای سیاسی این بار نه فقط میان دو جناح بلکه در گروههای مختلف سیاسی با گرایش دور و نزدیک از هم در حال شكلگيري است. بازیگران عرصه انتخابات مجلس دهم تنها از دونگرش چپ یا راست، اصلاح طلب و اصولگرا منشعب نمیشوند، بلکه این بار در جناح ملقب به اصولگرا نیز گرایشهای مختلفی دور هم جمع شدهاند. دولت احمدینژاد و رفتارش و نوع برخورد بسیاری از حامیان فعلی و سابقهاش در جناح اصولگرا سرانجام باعث شد که مرزبندیها میان اين جناح رنگ روشن تری به خود بگیرد. اگر در ابتدا اصولگرایان به سنتی و مدرن یا به تعبیر حجاریان نواصولگرایان و اصولگرایان ارجینال تقسیم میشدند حال اما این جریان سیاسی قدیمی مدعیان بسیاري یافته است و تاثیر این مدعیان در روند انتخابات روشنتر دیده خواهد شد.
نطفه اختلافات میان اصولگرایان
با برآمدن دولت یازدهم، جریانی نوظهور درسپهرسیاسی ایران شروع به تنفس میکند. جریانی سیاسی که خودرامتعلق به پایگاهی دیگرمی داند ولي بخشی از بدنه این جریان ازمیان اصولگرایان وارد عرصه سیاست شدهاند و بخشی دیگر به اصلاح طلبان نزدیک هستند. اماحقیقت غیرقابل انکار این است که بدنه اجتماعی اصلی این جریان که اولین حضورجدی آنان درانتخابات با حسن روحانی بوده ، از میان پایگاه اصلاح طلبی آمده است. در حالی که در انتخابات ریاست جمهوری ۹۲، اصولگرایان چند بخش شدند به گونهاي كه بخشی در کنار سعید جلیلی ایستادند، عدهاي به حمایت از قالیباف رو آوردند وگروهی دیگر به رضایی نزدیک شدند و اصولگرایان اصیلتر در کنار ولایتی قرار گرفتند.اما اين انشقاق بيش از هر فردي به نفع روحاني بود كه با شعار اعتدال،تدبير و امید و نيز سخنان نزدیک به اصلاح طلبان بود. البته نبايد نقش كانديداي اصلاحطلبان را ناديده گرفت.روحاني با انصراف محمدرضا عارف در لیست اصلاح طلبان قرار گرفت و موفق شد قبای ریاست جمهوری را بر تن کند. هر چند بخشی از اصولگرایان تا انتها به حمایت از روحانی پرداختند اما در آخر بخش بزرگتری از اصولگرایان درمقابل وی صف آرایی کردند و اجماع اصلی اصولگرایان بر سعید جلیلی قرار گرفت.
ائتلافی برای تمام فصول
انتخابات ۹۴ اما فصل تازهای ازروابط سیاسی راباخودخواهد داشت. دو سال گذشته، سالهای پرفراز و نشیبی برای تاریخ سیاسی ایران بوده است و حال در آستانه انتخابات مجلس دهم نیروهای سیاسی در حالی وارد رایزنی برای لیستهای مشترک نامزدها میشوند که میتوان منتظر اتفاقات عجیبی بود. در حالی که جناح اصولگرا به صورت پیوسته امادرسکوت کامل خبری در حال آرایش نیروهای خود است، اصلاح طلبان در تدارک لیستی ویژه برای انتخابات هستند. اصولگرایان که از سابقه ائتلاف انتخابات رئیس جمهور و خبرهای درز کرده از اردوگاه خود خاطره خوشی ندارند، سعی میکنند بازی خود را از زمین رسانهها دور کنند.
هشداري از اصلاحات به اعتداليون
از سویی دیگر مسئله جناح نورسیده اعتدالیون در این میان دارای اهمیتی ویژه است. اعتدالیون که هنوز به طیفی از اصولگرایان احساس نزدیکی میکنند خود نیز میدانند که در این سو وامدار پایگاه اجتماعی و توان اصلاح طلبان هستندو این همان نقطهای است که وضعیت را به مرز باریکی نزدیک میکند و با این شرایط است که سخنان دیروز رئیس شورای عالی سیاستگذاری انتخاباتی اصلاح طلبان معنای تازهای مييابد. محمدرضا عارف در آخرین اظهار نظر خود به جریان اعتدال توصیه میکند راه خود را در جریان انتخابات مجلس دهم از اصلاحطلبان جدا نکنند و به نوعي اعلام کرد که اعتدال ممکن است دراینصورت در انتخابات ریاستجمهوری آینده بامشکل روبهرو شود. رئیس شورای عالی سیاستگذاری انتخاباتی اصلاح طلبان در پایان درباره تعامل جریان اعتدال با اصلاحطلبان در انتخابات مجلس گفت: توصیه ما به دوستانمان در جریان اعتدال این است که همانگونه که در انتخابات ۹۲ با وحدت و همگرایی موجب پیروزی آقای روحانی شدیم، در انتخابات مجلس هم بهتر است با ارائه یک لیست واحد زمینهساز پیروزی تفکر اصلاح طلبی و اعتدالگرایی شویم و تدبیر حکم میکند دوستان جریان اعتدال راه خود را از اصلاحطلبان جدا نکنند تا در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ هم با مشکلاتی روبهرو نشویم.
گراهاي سياسي
سخنان دیروز عارف اما تنها حرفهایی نبود که از طیف اصلاح طلبان شنیده شد. علی شکوری راد، دبیرکل حزب اتحادایران واعضای شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان نیز دیروز درگفتوگو باایلنا به نکات مهمی اشاره میکند. وی در بخشی ازسخنان خودبااشاره به موضوع ائتلاف اصلاحطلبان بااعتدالگرایان میگوید: حزب اعتدال وتوسعه هم درترکیب شورای سیاستگذاری است؛ منتها اینکه بخواهند این کاررا ادامه بدهندیانه،به خودشان مربوط است. حزب اعتدال وتوسعه به تنهایی بیانگر اعتدال نیست؛ مجموعهای که درشورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان استهمه نیروهای معتدل و اصلاحطلبانی هستند که با رویکرد معتدلانه روشهای خود را پیش میبرند و عنوان معتدل برای همه آنها صدق میکند. دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران در خصوص استفاده از ظرفیت لاریجانی و ناطق نوری نیز میگوید: این بحثها در شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان انجام میشود و بعد در مورد آن اظهارنظر میکنیم. نمیتوانم از طرف این مجموعه صحبتی داشته باشم. نظر شخصی خود من این است که لزومی به یک ائتلاف نیست، اما ما ضمن درک یکدیگر، همدیگر را تقویت میکنیم. کسانی که در مسیر عقلانیت حرکت میکنند،در یک ائتلاف نانوشته باهم قرار دارند.
ائتلاف یا بازی دوباره
سخنان عارف به عنوان رئیس شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان و علی شکوری راد نشان از آن دارد که اصلاح طلبان به خوبی میدانند حمایتهای آنان در سال ۱۳۹۲ تاثیر مستقیم و مشخصی در انتخابات ریاست جمهوری داشت. از سویی دیگر نیز اعتدالیون آگاه هستند که شعارهای شبه اصلاح طلبانه آنان بود که پایههای موفقیتشان را بنا نهاد و اکنون زمان این نیست که ائتلاف شکننده خود را دچار خطر کنند. نكته مهمتر اين است كه جناح نواصولگرا تلاش دارد تا اتحاد ميان دولت و اصلاحات را نابود كند و به گونهاي كار خود را پيش ببرد كه اين وحدت مستحكم به نابودي برسد. نواصولگرايان به دليل فقدان جايگاه اجتماعياي كه دارند،
ميخواهند جايگاه مشترك اجتماعي ميان دولت و اصلاحطلبان را نيز متفرق كنند تا به اندك اميدي در آينده سياسي خود دل ببندند.
179/