جذب دانشجو با نام سردار!
دانشگاهي كه قرار بود، چهرههاي بزرگي در آن براي سخنراني به مناسبت روز دانشجو حضور پيدا كنند. از روزهاي قبل انجمن اسلامي و بسيج هر دور با تبلیغات مخصوص خود در محيط دانشگاه و فضاي مجازي تلاش داشتند تا مخاطبان خود براي سخنرانيهايي كه طراحي كردهبودند،جذب كنند ولي در اين بين يك تفاوتي وجود داشت و آن استفاده از نام سردار سليماني بود.
روزخاص دانشگاه
اول روز پاييزي و برفي،آن هم در شمال تهران و سراشيبيهاي خيابان دانشگاه بايد براي تهيه كارت مخصوص ورود خبرنگاران مسافتي نزديك به 600 يا 700 متر را از پاركينگ ماشينها طي ميكرديم.بعد از رسيدن به حراست دانشگاه، كارت خبرنگاري را از شما تحويل ميگرفتند و كارتي ديگر را براي ورود به داخل محوطه به شما تحويل ميدادند و ميگفتند پايان مراسم تحويل دهيد. براي ورود، سايل دانشجوها را نيز تحويل گرفته بودند و همهمه ها حاكي از يك روز خاص در دانشگاه بود.
جلسهاي تلفيقي از چپ و راست
كمي بالاتر از دانشكده دندانپزشكي، سالني با نامامامعلي(ع) ميزبان مهمانان انجمن اسلامي، يعنيعلي مطهري، جواد اطاعت و محمدرضاخاتمي بود. جلسهقرار بود از ساعت 10 صبح برگزار شود ولي با نيم ساعت تاخير به دليل ترافيك سخنرانان آمدند.ابتدا محمدرضا خاتمي به دعوت مجري برنامه پشتتريبون رفت.این فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه جنبش دانشجویی باوجود فشارهای زیادی که تاکنون از دستگاههای مختلف دیده است امید خود را از دست نداده، اظهار کرد: دانشجویانی که برای پیشرفت کشور بر مبارزه با استکبار و استبداد کوشیدهاند و هیچ گاه توجهی به وضع موجود نداشتند و اسیر توهمات روزمرده حاکم بر جامعه نشدهاند و هرگز وامدار هیچ جریان خارج از دانشگاهی نبودهاند هنوز هم جنبش دانشجویی را زنده نگه داشتند.اين سخنان خاتمي سبب ميشد تا دانشجويان به حمايت از بزرگان اصلاحات شعارهايي را سر دهند و خواهان آزادي«زندانیان سياسي»شوند.درهمين راستا وی با اشاره به تحولات سالهای گذشته و حوادث رخ داده پس از انتخابات ریاست جمهوری سال 88 در دانشگاهها اظهار کرد: جمع دانشجویانی که امروز در این جلسه ندای آزادی سر میدهند 6 سال پیش نبودهاند تا ببینند چه بر سر دانشگاهها و دانشجویان آمد اما فریادی که امروز از گلوی شما خارج میشود همان فریادی است که 6 سال پیش دانشجویان دیگری آن را سر داده بودند و این نشان دهنده پویایی جنبش دانشجویی ایران است. وي با اشاره به گفته های شهید مطهری و مقام معظم رهبری درباره آزادی اندیشه و ترویج روحیه انتقادگری در جامعه گفت: اگر در حال حاضر جریان اصلاحات در کشور حیات دارد به خاطر این است که می کوشد تا قطار انقلاب را به ریل اصلی اش باز گرداند و میخواهد به دانشجویان بگوید که مبادا فریب تبلیغات رسمی را بخورند که با روح انقلاب و آنچه من در اینجا از شهید مطهری و بزرگان انقلاب یاد کردم، مطابقتی ندارد.وی ادامه داد: امروز یک عده هر چه می خواهند در روزنامهها و صدا و سیما علیه یک جریان به دروغبافی می پردازند اما یک لحظه به طرف مقابل اجازه دفاع داده نمیشود که هیچ، مظلومانه افراد را در حبس و حصر قرار میدهند اما مگر می توان اکثریت جامعه را فریب داد.
تكيه بر قانون
خاتمي به بحث مشكلات كانديداهاي در حصر اشاره و با انتقاد از وضعیت آزادی بیان دانشجویان و اساتید دانشگاه تصریح کرد: گفته میشود که عدهای از اندیشمندان ما زیر پوشش آزادی، جاسوسی کردهاند. سوال ما این است که اگر شما برای خود دلیل قانع کنندهای دارید پس چرا اجازه برگزاری دادگاه علنی را نمیدهید تا ملت حرفهای متهمان را بشنوند و آن وقت خواهید دید که ملت در برابر جاسوسان و وابستگان واقعی به غرب قرار خواهند گرفت.وي با انتقاد از برخورد با دانشگاهها و دانشجویان در چند سال اخیر، اظهار کرد: دانشجویان به عنوان کسانی که حامل علم و حامی آزادی و خواهان پیشرفت کشور هستند بیشترین ضربه را از مستبدان، جاهلان و متحجران در سالهای گذشته خوردند و آنقدر این دانشجویان را تحقیر کردند که اجازه انتخاب رئیسدانشگاهشان را نیز به آنها نمیدهند چه رسد به اینکه این جوانان بتوانند در مورد مسائل روز جامعه نظرات خود را بیان کنند.بعد از اظهارات خاتمي برخي از دانشجويان از وي سوالاتي داشتند كه وي نيز با مهارت از پاسخ دادن به آنها طفره رفت و به نوعي واكنش نشان داد كه گويي پرسشگر، بدهكار است!
قدرت بدون نقد، منشا فساد
بعد از خاتمي نوبت به عليمطهري، ديگر سخنران مراسم رسيد. فردي كه بارها در شهرهاي ديگر مورد حمله قرار گرفته بود، اينبار با تشويق دانشجويان پشت تريبون رفت. وي سخنان خود را با اشاره به بيانات اميرالمومنين(ع) آغاز كرد و گاهي نيز از گفتههاي شهيد مطهري بهره ميبرد.مطهري در قسمتي از سخنانش به نقد قدرت پرداخت و گفت: اگر قدرت نقد نشود، هم خود را فاسد ميكند و هم جامعه را به فساد ميكشد. این نماینده مجلس با بیان اینکه در مجلس به فصل سوم قانون اساسی کم توجهی میشود، اظهار کرد: بعضیها نسبت به فصل سوم قانون اساسی رفتاری دارند که انگار اصلا چنین فصلی وجود ندارد کما این که در مجلس نیز کمتر کسی به آن توجه میکند و اگر نمایندهای مثل من نیز وارد مسائل مربوط به آن شود میگویند کم عقل است.وی ادامه داد: زمانی که من مسئله مرگ ستار بهشتی را در مجلس مطرح کردم برای برخی غیر منتظره بود و میگفتند باید برای این حادثه سرپوش گذاشت تا نظام حفظ شود در حالی که باید چنین مواردی مطرح شود تا بار دیگر تکرار نشود و از این طریق نظام را حفظ کنیم.
برايحفظ نظام نبايد هركاري كرد!
مطهری افزود: در مورد مرگ مرحوم هاله سحابی نیز وقتی از وزیر اطلاعات وقت خواستیم که در این مورد توضیح دهد و پرسیدیم علت این اتفاق چه بوده است جواب دادند که این یک تخلف از سوی ماموران ما بوده است اما وقتی ما به ایشان گفتیم چرا بابت این حادثه از خانواده سحابی عذرخواهی نمیکنید واکنشی ندیدیم؛ چرا که عدهای معتقدند باید برای حفظ نظام هر کاری انجام شود و ظاهرا همه را برانداز میبینند مگر آنکه خلافش ثابت شود. مطهری خاطرنشان کرد: من پیش از این هم گفته بودم اگر همین آقایان در زمان حصر مرحوم آیتا… منتظری به آن اعتراض میکردند امروز خودشان به این مصیبت دچار نمیشدند. من با شخص کاری ندارم و اگر امروز آقای احمدی نژاد نیز محصور شود اعتراض خواهم کرد. من با این رویه مشکل دارم که امروز کسانی که پایگاه اجتماعی دارند به حصر ببرند و 6 ماه به مرگشان مانده است آزاد میکنند. وی افزود: در مجلس که در اینباره فقط من صحبت میکنم اما به نظرم لازم است سایر اقشار و صنوف هم مواضع اعتراض خود را مطرح کنند؛ به خصوص مراجع تقلید که در این زمینه میتوانند تأثیرگذار باشند. بعداز پايان مراسم سخنرانها كه از جلسه خارج ميشدند، عده اي از دانشجويان مراقب بودند تا مورد حمله جريان تندرو واقع نشوند و براي همين خاتمي و اطاعت را تا اتومبيلشان راهنمايي كردند.
چشم انتظارهاي سليماني
اندكي بعد از نماز ظهر و عصر، همگان به سمت مركزهمايشهاي دانشگاه رفتند.سالن ابوريحان پر بود از افرادي كه به عشق حضور سردار سليماني به مراسم آمده بودند. همگان منتظر ديدن او بودند ولي دريغ كه خبري از سردار نبود. جماعتي پشت در سالن معترض بودند و فرياد ميكشيدند.دختر و پسر دانشجو به خيال اينكه سردار سليماني قرار است بيايد دست به دامن هر کسی ميشدند كه درها را بگشايند و داخل شوند، ولي خبري نبود. دانشجويان با فرياد اعتراض، به مسئولان امر ميفهماندند كه ميدانند جايي براي آنها در سالن وجود دارد. در همين حين عدهاي با بيسم و ظاهرهايي خاص و فرياد كشان بر سر عدهاي دختر دانشجو وارد شدند و با داد و بيداد تلاش داشتند تا صداي دانشجویان را ساكت كنند ولي فايدهای نداشت.ماجراي مراسم اين بود كه بسيج دانشگاه با تعبيه بنري مدعي شده بود،سردار سليماني فرمانده نيروي قدس سپاه پاسداران به دعوت آنها قرار است در مراسم روزدانشجو كه در سالن ابوريحان يا مركز همايشهاي دانشگاه حضور پيدا كند. با همين منظور قبل از 16 آذر اطراف اين ساختمان را با داربست به صورت گيتهاي حفاظتي بسته بودند. ديروز نيز هر كس قصد داشت وارد ساختمان شود بايد كيف و وسايل خود را تحويل ميداد و همه به شوق ديدار با سردار بدون اعتراض به اين كار تن ميدادند.
بيخبري از سردار
يك ساعتي از مراسم ميگذشت. مراسمي كه هم مجري آن يعني، كامران نجف زاده عوض شده بود و رنجبران به جاي وي آمده بود و هم سخنرانهاي آن در هالهاي از ابهام بودند. رنجبران با تكيه بر ترفندهاي حرفهاي مجري گري تلاش ميكرد تا تاخير چند ساعتي عزتضرغامي را پنهان كند ولي چون دانشجو بيدار است زير بار اين نمايشها نميرفت و دايم اعتراض ميكرد. اهالي بهشتي مدام از سردار سليماني سراغ ميگرفتند ولي مجري بدون توجه تنها ميگفت:« اين برنامه را داريم؛ آن برنامه را داريم!»
از خودگوييهاي ضرغامي
اعتراض دانشجويي و جلوگيري مسئولان بسيج از حضور در سالن مراسم ادامه داشت و بيشتر از اينكه صداي مجري به گوش برسد، فرياد هاي دختران و پسران دانشجو فضا را پر كردهبود. بعد از ساعتي تاخير، ضرغامي وارد سالن شد. با حضور رئيسسابق صداوسيما، عده اي پرسيدند سردار كجاست!ضرغامي به دعوت مجريان مراسم به جايگاه رفت و در روز دانشجو شروع به تعريف خاطرات و تبيين معارف اسلامي كرد. وي مدام از ارتباطش با مقامات كشور تعريف ميكرد و در ميان سخنانش گريزي نيز به اظهارات رئيس جمهور ميزد و وي را نقد ميكرد. سخنان ضرغامي ما را ياد اظهارات جليلي در سال 92 ميانداخت.
دست رد دانشجويان به درخواست مسئولان
ساعت به 15 نزديك ميشد ولي خبري از سردار نبود.كمكم مسئولان مراسم داربستهاي ايمني را باز كردند ومشخص شد كه ادعاي حضور سردار سليماني در مراسم بي محتوا بودهاست.بعد از سخنان ضرغامي كه رنجبران وساير دستاندركاران مراسم توان پاسخگويي به مطالبه دانشجويان را براي حضور سردار در مراسم نداشتند، تلاش كردند تا جلسه پرسش و پاسخي با ضرغامي تعبيه كنند كه اين تصميم با اعتراض تند دانشجويان مواجه و كنسل شد.
شادي در آستانه رحلت پيامبر(ص)
در ادامه مراسمي كه نام بزرگي مانند سردار سليماني را يدك ميكشيد، قرار بود يكي از خوانندههاي اين طيف خاص يعني حامد زماني برنامه اجرا كند.چراغها خاموش بود و دخترها و وپسرها در كنار هم نشسته بودند. وي در ابتداي مراسم طبق روال گذشته برخي آهنگهاي مذهبي خود را اجرا كرد و ناگهان قصه عوض شد. آهنگهاي زماني روي ديگر خود را نشان داد و در آستانه رحلت پيامبر اسلام(ص) و روزگاري كه آل ا… عزادار است، آهنگي را شروع به خواندن كرده سوت و جيغ و فرياد دختران وپسران تمام فضا را پر كرد.با اين روند سعي ميكردند تا عدم حضور سردار سليماني را در مراسم پنهان كنند ولي بازهم نشد و ديگر وقتي براي مراسم باقي نمانده بود. در پايان نيز دانشجويان با زمزمههاي اعتراضي سالن را ترك كردند و بدون اينكه سردار را ببينند، به خانههايشان رفتند.
179/