جمهوری اسلامی نه یک کلمه بیش نه یک کلمه کم
پیش از این سیدعلی برادر سیدحسن خمینی خبر تصمیم وی برای ثبتنام در انتخابات را به اطلاع رسانهها رسانده بود. خمینی جوان پس از طی مراحل ثبتنام وارد سالن ٦٠٠ نفره وزارت کشور شد تا در جمع خبرنگاران به بیان نظراتش درباره کاندیداتوری در مجلس خبرگان بپردازد.
حجتالاسلام سیدحسن خمینی درباره ثبت نامش در انتخابات خبرگان رهبری گفت: امروز توفیق شد و در این صبح جمعه در وزارت کشور برای انتخابات پرشور خبرگان ثبتنام کردم. از باب ادب و احترام به ملت ایران و بهخصوص مردم تهران که خودم را در معرض رأی آنها قرار دادهام، چند کلمهای را معروض میدارم. با اینکه سرماخوردم و فرصت پاسخگویی به سوالات دوستان را به وقت دیگری موکول میکنم.
او سپس به بیان سه دیدگاه مختلف درباره تصمیمش برای حضور در انتخابات پرداخت و گفت: گروهی از این امر استقبال کردند و برادر کوچک خودشان را مورد ملاطفت قرار دادند. اقبال خوبی که در جامعه نسبت به این امر شد، بیش از هر چیز نشاندهنده زنده بودن امام(ره) در جامعه است که خدا را به این لطف الهی سپاسگزارم.
تولیت آستان امامخمینی(ره) ادامه داد: دوستان دیگری هم به نوعی این مسأله را نقد کردند که بنده از آنها نیز تشکر میکنم. حجتالاسلام سیدحسن خمینی تصریح کرد: دسته سوم، این امر را بهعنوان یک اختلاف و شکاف در نظام جمهوری اسلامی معرفی کردند که دراینباره باید اشاره کنم که اساسا حضورم در انتخابات به تبع فرمایشی از امام(ره) است که همه ما را به دفاع از جمهوری اسلامی تا جایی که در توان داریم، فراخوانده و تشویق کردهاند.
تولیت آستان امامخمینی(ره) ادامه داد: در طول تاریخ انقلاب افراد زیادی برای اعتلای نام کشور و نظام جمهوری اسلامی جان دادند و ایثارگران و خانوادههای شهدا فداکاریهای بسیاری کردند.
به گفته سیدحسن خمینی گروهی از سلامتی خودشان گذشتند و گروهی در این مسیر آبرو دادند. امام(ره) به ما آموختند که برای حفظ، تقویت و تحکیم جمهوری اسلامی باید از همه اینها گذشت و بنده هم اگر اندک آبرویی دارم در این مسیر گذاشتهام و خواهم گذاشت. نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم و نه یک کلمه بیش است، گفت: وقتی در پاریس از امام(ره) پرسیدند که جمهوریت به چه معنا است، فرمودند جمهوری به همان معنای مصطلح است و اسلامیت هم همانطور که در قانون اساسی تدوین شده و چارچوب آن در قالب نظریه ولایت فقیه مطرح شده از اموری است که باید به آن هم پایبند باشیم و تا پای جان برای تقویت و تحکیم مبانی آن بکوشیم.
وی افزود: همه ما بهعنوان شیعیان امیرالمومنین علی(ع) و دلدادگان مکتب سیدالشهدا(ع) هیچ راهی برایمان نیست که جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم و نه یک کلمه بیش را بهعنوان آمال و آرزوهای خود دنبال کنیم. سیدحسن خمینی همچنین گفت به صورت مستقل وارد انتخاب شده است و همچنین تصریح کرد: دست یکایک مردم کشورمان را میبوسم و از جوانانی که در این روزها ابراز لطف کرده و پیوندی دوباره و مستحکم با امام خودشان برقرار کردند، تقدیر میکنم و از مراجع، روحانیت، اساتید بزرگوار و گروهها و اقشار مختلف هم کمال تشکر را دارم و امیدوارم لایق این اعتماد مردم باشم.
سیداحمد خاتمی: از رهبری شنیدم که خبرگان همواره باید چند رهبر در آستین داشته باشد
اما در دو روز گذشته چهرههای سیاسی دیگری نیز برای حضور در انتخابات خبرگان اعلام آمادگی کردند. شخصیتهایی که برخلاف سیدحسن خمینی که خود را نامزد مستقل انتخاباتی معرفی کرد نزدیکیشان به یکی از دو جناح سیاسی کشور مشخصتر از آن است که بتوان آنها را چهرههایی مستقل نامید. آیتالله سیداحمد خاتمی امام جمعه موقت تهران و عضو فعلی هیأترئیسه مجلس خبرگان رهبری در سالهای گذشته مواضعی نزدیک به اصولگرایان داشته و در خبرگان رهبری نیز از چهرههای نزدیک به آیتالله یزدی، رئیس فعلی این مجلس است. سیداحمد خاتمی پس از ثبتنام در وزارت کشور طی سخنانی که به نظر میرسید در ادامه اظهارات چند روز گذشته آیتالله صادق آملیلاریجانی، رئیس قوه قضائیه مطرح شده باشد، گفت: نظارت در قانون نیامده اما رهبر انقلاب یکبار حجتالاسلاموالمسلمین محمدی و حجازی را به کمیسیون تحقیق خبرگان فرستادند و بزرگوارانه گزارشی از دفتر خود و روند تصمیمگیریها را مطرح کردند. کمیسیون تحقیق مجلس خبرگان در دورههای مختلف وظیفه خود را انجام داده و به این باور رسیده که تنها شخصیتی که شایستگی رهبری این ملت در شرایط کنونی است مقام معظم رهبری است. این خطا است که نظارت را به معنای مچگیری بدانیم. نظارت یعنی دیدن نقاط قوت و ضعف. این نظارت با این معنا با اجازه ولایت، انجام گرفته است. آیتالله آملیلاریجانی پیش از این گفته بود که نظارت خبرگان بر رهبری امری نادرست است و قانون اساسی نیز چنین تصریحی نداشته است. پیش از این آیتالله هاشمیرفسنجانی در گفت وگو با خبرگزاری ایلنا گفته بود: گروهی برای بررسی انتخاب رهبری در صورت پیشامد حادثه تعیین شده است.
سیداحمد خاتمی اما روز گذشته تأکید کرد: مجلس خبرگان در پی تعیین رهبری در شرایط کنونی نیست، البته من چندبار از خود رهبری شنیدهام که مجلس خبرگان باید چند رهبر در آستین داشته باشد.
این عضو هیأترئیسه مجلس خبرگان درباره نحوه تشخیص اجتهاد داوطلبان انتخابات خبرگان خاطرنشان کرد: تعدادی از داوطلبان در شهریورماه امتحان کتبی و شفاهی دادهاند. از افرادی که از امروز نامنویسی میکنند نیز طبق روال گذشته امتحان کتبی و شفاهی گرفته میشود.
کاندیداتوری آیتالله امجد
در انتخابات خبرگان
روز گذشته همچنین آیتالله محمود امجد نیز برای ثبتنام در انتخابات خبرگان رهبری اعلام آمادگی کرد. او در انتهای مراسم دعای ندبه، اعلام کرد که در پاسخ به تقاضای اقشار مختلف مردم، حوزویان، دانشگاهیان و همچنین برخی از بزرگان بهزودی اقدام به ثبتنام برای کاندیداتوری خبرگان خواهد کرد.
آیتالله امجد نیز حضور و مشارکت در انتخابات را یک وظیفه الهی دانست و اعلام کرد برای شرکت در انتخابات خبرگان از تهران ثبتنام خواهد کرد.
آیتالله امجد از روحانیون نزدیک به اصلاحطلبان است که پس از انقلاب اسلامی نماینده امامخمینی(ره) در غرب کشور بوده است. آیتالله امجد در جریان انتخابات ریاستجمهوری سال ٨٨ از نامزد اصلاحطلبان حمایت کرده و پس از انتخابات نیز حمایت خود را ادامه داده بود.حجتالاسلام محسن غرویان نیز روز گذشته از حوزه انتخابیه تهران برای شرکت در انتخابات خبرگان ثبتنام کرد. غرویان که پیش از این از شاگردان آیتالله مصباحیزدی بوده است اینک از منتقدین جدی حلقه نزدیک به آیتالله مصباح به شمار میرود و در بیشتر موضع گیریهای سیاسی خود از آیتالله هاشمیرفسنجانی حمایت میکند. وی اکنون استاد حوزه و دانشگاه است. دو نامزد ثبتنام کرده دیگر از حوزه انتخابیه تهران یعنی مرتضی مداح و حسین فریدونی از روحانیونی هستند که تاکنون موضعگیری مشخصی نسبت به جناحهای سیاسی نداشته و پس از ثبتنام نیز تأکید کردهاند که به صورت مستقل در انتخابات خبرگان شرکت میکنند. به این ترتیب به نظر میرسد تا روز دوم ثبتنام وزن نامزدهای نزدیک به اصلاحطلبان حداقل در حوزه انتخابیه تهران اندکی سنگینتر از اصولگرایان باشد.
179/