وقتی چربی ها لج می کنند!
نکته حائز اهمیت اینکه افراد با محدود کردن بی حد و حساب دریافت کالری سعی می کنند به وزن ایده آل خود دست پیدا کنند؛ غافل از اینکه وضعیتی به نام کفه یا plateau effect در آنها به وجود می آید. تئوری های مختلفی درباره ایجاد این شرایط مطرح می شود، یکی از فرضیه ها ایست وزنی است.
پلکانی وزن کم کنید
در ارتباط با ایست وزنی این مساله را می توان بیان کرد که این حالت نشانگر این است که رژیم غذایی به دلیل افت شدید متابولیسم دیگر نقشی در کاهش وزن افراد ندارد. بهترین راهکار برای مقابله با این روند، کاهش وزن به شکل پلکانی است. به عبارت ساده تر افراد باید انرژی دریافتی شان را به طور منطقی محدود کنند که به میزان 500 تا 1000 کیلوکالری در روز (بسته به میزان و شدت چاقی افراد) است. شما با کمک این روش می توانید تا حدود زیادی از افت متابولیسم پیشگیری کنید. این محدودیت باعث می شود تا شما بین دو تا چهار کیلوگرم در ماه کاهش وزن داشته باشید.
از ویتامین هاکمک بگیرید
از جمله موارد مهم دیگری که می تواند در جلوگیری از عارضه های کاهش وزن موثر باشد، توجه به پیشگیری از کمبودهای ویتامینی و مواد معدنی مورد نیاز است. در صورتی که میزان انرژی روزانه دریافتی در زنان و مردان به ترتیب کمتر از 1800 و 1200 کیلوکالری در روز باشد، مصرف مکمل برای پیشگیری از کمبودها ضروری است.
زمان بندی را جدی بگیرید
• کمبود آهن در زنانی که در سنین باروری هستند، بسیار شایع است. خانم هایی که مبتلا به کم خونی هستند توصیه می شود از مکمل استفاده کنند. مصرف مکمل آن هم با معده خالی بهترین جذب را ایجاد خواهد کرد ولی ممکن است این نوع مصرف منجر به عوارض گوارشی شود. در صورت بروز چنین عوارضی توصیه می شود مکمل را همراه با غذا مصرف کنند که باعث کاهش قابل توجهی در کیفیت جذب آن خواهد شد.
• کلسیم هم از جمله مهم ترین مکمل های مصرفی در زنان و مردان به ویژه در سنین بالای 40 سال است که در اکثر موارد برای پیشگیری از استئوپورز یا پوکی استخوان مصرف می شود. بهترین زمان مصرف این مکمل همراه غذا به ویژه بعد از شام است.
• مکمل هایی که حاوی ویتامین های گروه B نیز هستند، بهتر است بعد از اولین وعده غذایی یعنی صبحانه خورده شوند تا بهترین عملکرد را برای بدن به وجود آورند.
فعالیت بدنی را چاشنی کار کنید
ورزش و فعالیت فیزیکی هم می تواند به طور اصولی و در راستای حفظ سلامت، برای رسیدن به وزن ایده آل بسیار موثر باشد. چراکه فعالیت فیزیکی باعث حفظ عضلات می شود و از تحلیل رفتن آنها در حین پروسه کاهش وزن پیشگیری می کند. ورزش و فعالیت جسمانی نه تنها از تحلیل رفتن عضلات پیشگیری می کنند بلکه مانع افت سوخت و ساز بدن در حین کاهش وزن می شوند.
حواس تان فقط به کاهش وزن نباشد!
تا به حال شده که با خود فکر کنید چرا به دنبال کاهش وزن هستید؟ خیلی از افراد جنبه سلامت آن را در نظر می گیرند و بعضی ها به فکر ظاهر هستند. اما فراموش نکنید اگر وزن تان بدون پایه و اساس کاهش پیدا کند نه خبری از سلامت خواهد بود و نه از ظاهری زیبا. با رسیدن به وزن دلخواه تان و عدم توجه به کمبودهای محتمل طی رژیم های کاهش وزن بدون شک دچار عوارضی نظیر ریزش مو، خشکی پوست، یبوست شدید، زخم های گوشه لب، التهاب زبان و حتی تاری دید خواهید شد.
تیروئید یا سموم آزاد شده!
روی بافت های چربی ترکیبات سمی وجود دارد که اگر وزن به شدت کاهش پیدا کند، این سموم از بافت آزاد می شوند. با آزاد شدن سموم اختلالی در متابولیسم بدن ایجاد می شود که عواقبی مانند کاهش سوخت و ساز بدن به دنبال دارد. برای همین روند کاهش وزن را دچار اختلال و حتی متوقف می کند. از سوی دیگر بعضی از افراد معتقدند محدودیت شدید انرژی به شدت باعث کاهش عملکرد تیروئید و به دنبال آن کاهش متابولیسم بدن می شود که این امر نقش موثری در ایجاد وقفه در کاهش وزن افراد دارد.
1+12 راهکار برای کاهش وزن حرفه ای
توصیه متخصصان تغذیه برای افرادی که مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند، رعایت اصول زیر برای داشتن وزنی مطلوب و حفظ سلامت بدن است:
1. از رژیم غذایی متنوع و متعادل که به صورت اختصاصی برای شما توسط یک متخصص تغذیه طراحی شده است، استفاده کنید.
2. از حذف گروه های غذایی بپرهیزید و در طول روز مقادیر مشخصی از تمام گروه ها مثل نان و غلات، میوه و سبزیجات، لبنیات کم چرب، گوشت ها و حتی روغن ها استفاده کنید.
3. فعالیت فیزیکی با یک برنامه مشخص و تعیین شده در طول هفته داشته باشید.
4. در صورت عدم ابتلا به پرفشاری خون و بیماری کلیوی حداقل روزانه هشت لیوان آب بنوشید.
5. فکر نکنید با کاهش دریافت انرژی به وزن دلخواه تان می رسید بلکه این کار شما را دچار ایست وزنی خواهدکرد.
6. کاهش وزن مجاز در طول ماه داشته باشید و از رژیم های پروتئینی و غیر اصولی که باعث از دست دادن آب بدن می شوند، پرهیز کنید چراکه اثر این نوع رژیم های غذایی بسیار کوتاه است و به سرعت وزن از دست رفته حتی بیشتر قبل باز خواهد گشت.
7. در رژیم های کاهش وزن از ادویه جات به میزان متعادل استفاده کنید. مصرف ادویه ها در افزایش سوخت و ساز بدن شما بسیار موثر هستند.
8. رژیم های تک خوری کمکی به کاهش وزن شما نمی کنند و حتی باعث کمبودهایی در بدن می شوند که گاهی اوقات عوارض جبران ناپذیری را در پی دارند.
9. چای سبز به دلیل تاثیر قابل توجه در افزایش سوخت و ساز بدن و سوزاندن چربی ها می تواند در رژیم های کاهش وزن موثر باشد؛ به ویژه در زمان ایجاد توقف در روند کاهش وزن یا به عبارت ساده تر ایست وزنی.
10. در صورتی که در طول رژیم های کاهش وزن دچار حالت ایست وزنی شدید، سعی کنید با افزایش فعالیت فیزیکی و تغییر در نوع رژیم زیر نظر یک متخصص تغذیه هرچه سریع تر از این حالت رهایی یابید و روند کاهش وزن مناسبی را تجربه کنید.
11. سبزیجات بخش مهمی از رژیم های کاهش وزن است. مصرف نوع خام یا بخارپز آنها به منظور تامین فیبر یا حفظ آب بدن می تواند در کاهش عوارض رژیم های کاهش وزن مانند یبوست بسیار موثر عمل کند.
12. میوه ها را به مقدار تعیین شده در رژیم غذایی تان مصرف کنید و از زیاده روی در مصرف میوه ها بپرهیزید. هر واحد میوه حاوی 60 کیلوکالری است و زیاده روی در مصرف آنها نیز می تواند یکی از علل عدم موفقیت در کاهش وزن باشد. در عین حال سعی کنید میوه هایی متنوع با رنگ های مختلف استفاده کنید.
داروهای کاهش وزن معجزه نمی کنند
13. استفاده از داروها و جراحی های کاهش وزن فقط با صلاحدید متخصص مجاز است و استفاده خودسرانه و بدون علت از هر دارو یا اصرار در جراحی به منظور رسیدن به هدف می تواند باعث به وجود آمدن عوارض جدی در سلامت شما باشد. سعی کنید با طبیعی ترین روش ممکن یعنی رژیم های کاهش وزن همراه فعالیت فیزیکی به وزن مطلوب برسید و فقط در صورتی سراغ داروهای مجاز بروید که پزشک معالج شما توصیه ای در این زمینه داشته باشد.
179/