سخنرانی برای اعیان و عوام
مهدي دل روشن: چه کسی در ایران می توانسته آنقدر خوب ظاهر شود که تریبون پارلمان انگلیس را از آن خود کند؟ نطق ظریف ایستگاه به ایستگاه، کشور به کشور در حال نفوذ است، در حال فتح کردن است. دیگر برای او نمی توانیم بنویسیم، اینقدر در دهه گذشته سرخورده شدیم که حالا زبان مان برای تعریف از سردار دیپلماسی، کم آورده است.تا حالا چه کسانی در پارلمان انگلیس، نطق داشته اند؟ عادلالجبیر، هیلاری کلینتون، باراک اوباما، بنيامین نتانیاهو، رجب طیب اردوغان، شینزو آبه، ولادمیر پوتین؟ نه هیچکدام از این آنها رنگ ساختمان قانون گذاری بریتانیا را ندیده اند اما ظریف به آنجا رفت و به زبان انگلیسی از ایران گفت. ظریف با این کارش، تیتر یک خبرگزاریهایی چون بی بی سی، رویترز، بلومبرگ، یورو نیوز و روزنامه هایی چون دیلی میل، گاردین و … را به خود اختصاص داد؟ یا این نفوذ نیست؟ چه نفوذی بالاتر از این. آیا ما ایرانی های هوشمند اجازه می دهیم که فیلیپ هَاموند، وزیر خارجه انگلیس در بهارستان سخنرانی کند؟ عمرا!
اما مرد محبوب ایرانی در عرصه دیپلماسی در لندن چه حرف هایی زد؟ او به اعضای مجلس اعیان و عوام انگلیس گفت: «هرگونه آتش بسی در سوریه نباید شامل گروه های تروریستی شناخته شده شود.»
ظریف با بیان اینکه آتش بس با رها کردن مبارزه با تروریسم متفاوت است ، اضافه کرد: آتش بس، دادن فرصت تنفس به سازمان های تروریستی نیست.ظریف در بخش دیگری از صحبت هایش با دور کردن استرس های برجامی و با پیش کشیدن این سوال که عدهای میگویند، آیا ایران نگران نیست که رئیس جمهور بعدی آمریکا برجام را اجرا نکند، این طور شفاف سازی کرد: «سخنان داوطلبان نامزدی احزاب در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، تبلیغات انتخاباتی است، اگر رئیس جمهور فعلی آمریکا نتوانست برجام را رد کند، هیچ رئیسجمهور دیگری قادر نخواهد بود این اقدام را انجام دهد.»
ظريف همچنین گریزی هم به بحث تحریم ها زد و درباره محدودیت تحریمهای آمریکا به عنوان مانعی برای گسترش همکاری های بانکی اروپا و ایران گفت: وزیر خارجه آمریکا اطمینان داده محدودیتی برای تعاملات مشروع تجاری میان بانک ها وجود ندارد.ظریف بعد از سخنرانی در پارلمان، شال و کلاه کرد و با ماشین تشریفاتی مشکی رنگ، راهی اندیشکده چاتم هاوس شد تا در نشستی ویژه شرکت کند.او در آنجا گفت: جهان امروزی به گونه ای است که زندگی در آن، بدون توجه به وضعیت دیگر مناطق، ممکن نیست بنابراین باید موضوعات، مشکلات و راه حل ها را دوباره و با توجه به شرایط نوین باز تعریف کرد. وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره مقاومت لبنان گفت: حزب ا…، نیروی مقاومت در لبنان است که به علت در هم شکستن اشغال رژیم صهیونیستی، محبوب مردم آن کشور است بنابراین حمایت از حزبا…، فرقه گرایی نیست بلکه اقدامات دولت سعودی مصداق فرقه گرایی است.حملات دیپلماتیک ظریف در طول چند وقت اخیر خیلی بهتر از بالا رفتن از در و دیوار سفارت جواب داده و ظریف (بلا تشبیه) چون پیامبری روشنگر، هرجا موقعیتی به دست میآورد، تشت رسوایی سعودی ها را به پایین پرت می کند. ظریف کاری کرده که عالم و آدم در دنیا متوجه شده اند که سعودیها، کارگزاران اصلی تولید و تربیت تروریست ها هستند. شاید از اول اگر از دیوار سفارت بالا نمي رفتند و کار را به ظریف می سپردند، الان ظریف سعودیها را آچمز کرده بود. درست مثل کارهایی که در لندن انجام داد. تا از قلم نیفتاده این را هم بگویم که ظریف در لندن درباره همکاری بانک های اروپایی با ایران گفت: جرایم سنگین وزارت خزانه داری آمریکا در دوران تحریم، این بانک ها را ترسانده به همین علت، دولت های اروپایی باید به بانکهایشان اطمینان دهند که تحریمها برداشته شده است.
ظریف گفت: وزیران خارجه آلمان، فرانسه و ایتالیا نیز در پی رفع این مشکل هستند و با مقامات آمریکایی گفتوگو می کنند تا مشکل حل شود.
دیدار با وزیر خارجه انگلیس
روز پنجشنبه، پایان کار ظریف در لندن نبود؛ روز جمعه نیزرایزنی های دیپلماتیک وزیر امور خارجه ایران در جزیره ادامه داشت. او به دیدار همتای انگلیسی خود رفت.
فیلیپ هاموند در دیدار با محمدجواد ظریف با تاکید بر ضرورت عادی سازی روابط میان دو کشور تصریح کرد: با همکاری هم می توانیم برای چالش های منطقه ای راه حل پیدا کنیم.
فیلیپ هاموند گفت: ما با همکاری دوجانبه و بر مبنای حسن نیت تلاش می کنیم تا از عادی سازی روابط میان دو کشور اطمینان حاصل کنیم.
وی افزود: البته ما چالش های زیادی ناشی از سال ها روابط محدود داريم اما برای فائق آمدن بر آنها تلاش می کنیم.
وزیر خارجه انگلیس ادامه داد: با این کار ما می توانیم با هم همکاری کنیم و همدیگر را بهتر بشناسیم و برای برخی چالش های
منطقه ای راه حل پیدا کنیم.
وی ضمن ابراز خرسندی از دیدار با ظریف گفت: امیدوارم این آغاز دیدارهای آینده مان باشد.
ظریف نیز در باره این دیدار گفت : فرصت بسیار خوبی بود که در حاشیه اجلاس کمککنندگان به سوریه دیدارهای دوجانبهای در لندن با مقامات انگلیس داشته باشیم.
وزیر خارجه ایران افزود: در دیدار امروز علاوه بر مسائل منطقه ای در مورد نحوه اجرای برجام و همچنین موضوع همکاری های بانکی و اقتصادی و سرمایه گذاری صحبت کردیم.
وی افزود: دراین دیدار توافق کردیم که تا چند هفته دیگر دو کشور صدور ویزا برای شهروندان عادی و گذرنامه های عادی را شروع کنند.
ظریف افزود: به نظر ما این اقدام، یک حرکت مثبت در جهت تبادل بیشتر بین مردم دو کشور است و امیدواریم که به درک بهتر از یکدیگر کمک کند.
سفارتخانه های ایران و انگلیس ویزا صادر می کنند
محمد جواد ظریف و فیلپ هاموند روز جمعه بعد از پایان مذاکرات یک ساعت و نیمه خود در لندن در گفت وگو با خبرنگاران اعلام کردند: این صدور ویزا در چند هفته آینده انجام می شود . ظریف در همین رابطه گفت: دراین دیدار توافق کردیم که تا چند هفته دیگر دو کشور صدور ویزا برای شهروندان عادی و گذرنامههای عادی را شروع کنند.
دیدار ظریف با وزیر دارایی انگلیس
وزیر خارجه ایران همچنین با وزیر دارایی انگلیس دیدار کرد و پیرامون گام هایی که دو طرف برای عادی سازی روابط بانکی بر خواهند داشت گفت و گوی مفصل و مفیدی، انجام داد.
ظریف در جمع ایرانیان در لندن
وزیرامورخارجه ایران شامگاه پنجشنبه درنشستی با روسای نهادهای ایرانی وایرانیان مقیم انگلیس درلندن بابیان اینکه پروژه ایران هراسی با تحولات اخیر فروریخته است گفت: تهران آماده همکاری اقتصادی با تمام کشورهای جهان است. ظریف دراین نشست که در محل اقامتگاه سفارت ایران درلندن برگزار شد، همچنین تصریح کرد که هیچگاه دیگر شرایط به قبل از توافق هسته ای و اجرای برجام بازنخواهد گشت.
در کنفرانس کمک کنندگان به سوریه
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران همچنین روز پنجشنبه در سخنانی در کنفرانس کمک کنندگان به سوریه در لندن، گفت وگو را تنها راه حل پایان بحران سوریه خواند و گفت: جمهوری اسلامی ایران در تمام گفت وگوهای ژنو، همواره خواستار آتش بس میان طرف های درگیر در سوریه
بوده است.
وزیرخارجه ایران و امیر کویت درلندن دیدار کردند
وزیرخارجه ایران وشیخ صباح الاحمد الصباح ، امیرکویت صبح روز پنجشنبه درحاشیه کنفرانس کشورهای کمک کننده به سوریه درلندن با یکدیگر دیدارکردند.
دیدار با دبیرکل سازمان ملل، وزیرامور خارجه سوئد و جان کری
وزیر خارجه کشورمان در سفر لندن خود همچنین با بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد ، خانم والستروم وزیر خارجه سوئد و جان کری همتای آمریکایی خود دیدارو
گفت و گو کرد. محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران و خانم مارگوت والستروم همتای سوئدی او روز پنجشنبه در حاشیه کنفرانس کشورهای کمک کننده به مردم سوریه در لندن با یکدیگر دیدارکردند. دو طرف درباره مسائل و همکاریهای دو جانبه و منطقه ای با یکدیگر گفتوگو کردند.
179/