دهقان با سوغات نظامی به خانه برگشت
برخي آن را ادامه گفتوگوهاي سياسي ايران و روسيه درباره سوريه ميدانستند. برخي ديگر نيز معتقد بودند اين سفر بيشتر براي به پايان رساندن انتظارها براي تحويل اس300 بود. حال بعد از گذشت چند روز و انتشار برخي جزييات آنگونه كه رسانههاي غربي مدعي شدند مشخص شد كه تهران، مقام نظامي خود را به كرملين فرستاده تا زمينه نوسازي صنايع نظامي خود را بعد از تحريمها فراهم سازد.
جزيياتي به نقل از رسانههاي غربي
تابناك، در گزارشي به نقل ازانستیتو واشنگتن، مينويسد:«اين رسانه آمريكايي به خریدهای مهم ایران از روسیه که احتمالا دو طرف در حال نهایی کردن قراردادهای آن هستند به تاکید رهبر انقلاب و پوتین بر تقویت همکاریهای دفاعی و امنیتی اشاره و فهرست قراردادهای احتمالی دو طرف و چرایی آن را رسانه اي كرده است.بنا به گزارشهای موجود، ایران به خرید تعداد زیادی جنگنده چندمنظوره فلانکر
Su-30SME از روسیه نزدیک شده است. نهایی شدن این قرارداد به توانایی روسیه در غلبه بر مخالفتهای بینالمللی با چنین قراردادی و نیز کسب مجوز شورای امنیت منوط است. قرار است تعدادی از این جنگندهها به شکل ساخته شده وارد ایران و تعدادی دیگر از آنها در تاسیسات هوایی ایران در نزدیکی اصفهان مونتاژ شود.مدل دقیق فلانکرهایی که ایران از روسیه خریداری خواهد کرد هنوز معلوم نشده است. مدل دو نفره Su-30 میتواند ترکیب قابل توجهی از تسلیحات هوا به هوا و هوا به زمین و از جمله موشکهای
آر-77 که شبیه موشک آمریکایی امرام است و برد آن از 90 کیلومتر فراتر میرود و نیز موشک ضد کشتی یاخونت با برد 300کیلومتر را حمل کند. هنوز روشن نیست که آیا هواپیماهایی که احتمالا روسیه به ایران خواهد فروخت به رادار آرایه فازی پیشرفته و موتورهای جدید AL-31F مجهز خواهند بود یا خیر ولی سیستم اویونیک آنها کاملا روسی خواهد بود که شاید بخشهایی از آن در ایران مونتاژ شود. بعد از خریداری این جنگندهها از روسیه، ایران احتمالا آنها را در 6پایگاه هوایی مستقر خواهد کرد و علاوه بر افزایش قابل توجه توان دفاع هوایی، رهگیری و ماموریتهای ضربتی دوربرد به نیروی هوایی ایران این توانایی داده خواهد شد که با استفاده از سوختگیری هوایی ماموریتهایی به مسافت پنج هزار کیلومتر را نیز انجام دهد.ایران از فقدان هواپیماهای آموزشی پیشرفته نیز رنج میبرد. به همین دلیل است که انتظار میرود ایران تعداد محدودی هواپیمای یاک 130 نیز از روسیه بخرد که از آن میتوان در ماموریتهای ضدتروریستی در منطقه نیز استفاده کرد. بیشتر هواپیماهای جنگنده ایرانی قدیميشدهاند و با وجود برخی بهروزرسانیها در آن باید جایگزین شوند. با این وجود انتظار نمیرود که ایران هواپیماهای قدیميخود را به سرعت بازنشسته کند.»
نگراني رقيب مسكو
اين وضعيت و ادعاي خريد نظامي ايران،آمريكا رقيب ديرينه روسيه را نگران كردهاست.در همين راستا، ايسنا نوشت:«بنا بر ادعای سخنگوی وزارت امور خارجه، فروش جنگندههای روسی سوخو بدون مجوز از شورای امنیت سازمان ملل میتواند نقض قطعنامه تسلیحاتی این شورا علیه ایران باشد.اين خبرگزاري به نقل از آسوشیتدپرس ميگويد:«مارک تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل فروش انواع مشخصی از تسلیحات جنگی را به ایران بدون دریافت مجوز از شورای امنیت و به صورت مرحله به مرحله منع میکند.تونر تأکید کرد: همه اعضای شورای امنیت و به خصوص روسیه که در جریان مذاکرات هستهای با ایران بودهاند باید به این محدودیتها کاملاً توجه کنند.تونر همچنین گفت که قطعنامه شورای امنیت منع فروش جنگندههای سوخو SM-30 به ایران را نیز شامل میشود.او اظهار کرد: اگر گزارش رسانهها مبنی بر فروش این جنگندههای روسی به ایران درست باشد، ما در اینباره به صورت دوجانبه با روسیه و دیگر کشورهای عضو شورای امنیت گفتوگو خواهیم کرد.»
سهم پسابرجامي
به طور حتم در دوران پسا تحريم هر كدام از اضلاع موثر در به نتيجه رسيدن مذاكرات هستهاي به دنبال خواستههاي خود هستند، چين به دنبال نفت ايران،فرانسه به دنبال بازار خودرو و هواپيماي مسافربري و روسيه نيز به دنبال فروش سوخوهاي نظامي به ماست.شايد با اين روند، ديگر اعتراضها به خريد هواپيماهاي مسافربري از ايرباس به پايان برسد. روزگاري به دليل برخي بي تدبيريها شاهد مشكلاتي در مسائل جاري و برنامههاي راهبردي كشور بوديم. اين قبيل مشكلات كه تحريمها به آن رنگ بيشتري زده بود، با تمام شدن تحريمهاي مختلف در حال برطرف شدن است. حال فرقي ندارد نوسازي ناوگان پوسيده مسافربري هوايي باشد يا اينكه پاك كردن سايه سنگين c130هايي كه جان بسياري از عزيزان نظامي ايران را گرفت.
179/