قیمت واقعی خانه در تهران
برخی سایتها با انگیزههای نامعلوم قصد دارند متوسط قیمت واحد مسکونی را بیش از آنچه هست جلوه دهند و ملاک آنها مبالغ اعلامی از سوی فروشندگان است.
بر اساس آمارهای رسمی که توسط بانک مرکزی اعلام شده طی بهمن ماه سال جاری قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران 39.2 میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل 3 درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال قبل 1 درصد کاهش داشته است. با این حال برخی سایتها متوسط قیمت ملک در تهران را تا 6.5 میلیون تومان تخمین میزنند که نگرانیهایی در بین برخی متقاضیان مسکن ایجاد کرده است.
اما واقعیت ماجرا چیست؟ واقعیت این است که این سایتها آگهیهای فروش سامانه خود را مبنای قیمت خانه میدانند و بر این اساس ماهیانه اقدام به انتشار متوسط قیمت ملک در شهر تهران میکنند؛ حال آنکه مبالغ آنها صرفا پیشنهاد عرضه کنندگان است، نه آنچه در عمل منجر به عقد قرارداد میشود. اما مبنای آمار بانک مرکزی مبالغ استخراج شده از قراردادهای منعقد شده است.
در این خصوص با یکی از کارشناسان مسکن گفتوگو کردیم و نگرانی مخاطبان خود را در میان گذاشتیم. محمد عدالتخواه اظهار کرد: طی ماههای اخیر برخی سایتها گمانهزنیهای متفاوتی از قیمت خانه در تهران نسبت به مراجع رسمی ارایه میدهند که نمیتواند مبنای علمی و واقعی داشته باشد.
وی افزود: برخی سایتها که متعلق به فروشندگان مسکن است برای جلب مخاطب یا پیدا کردن مشتری برای خانههای دپو شده در 3 سال اخیر دست به اغراق میزنند تا به زعم خودشان با یک تیر دو نشان زده باشند؛ هم با القای نگرانی از وضعیت آیندهی مسکن، اولین خریداران مصرفی را به سوی خود بکشانند و هم میزان بازدید سایت را بالا ببرند.
عدالتخواه با بیان اینکه مسکن دیگر مثل دهههای قبل، سودآور نیست تاکید کرد: با توجه به خالی شدن روستاها، هجوم جمعیت به سوی کلانشهرها کمتر شده، لذا مسکن بهویژه در بخش لوکسسازی سودآوری گذشته را ندارد.
از سوی دیگر با اینکه برخی سازندگان از سونامی مسکن در سال آینده صحبت میکنند حسام عقبایی رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران، نگرانی افزایش قیمت را بیمورد میداند و معتقد است رونق معاملات مسکن در نیمه دوم سال آینده اتفاق میافتد که البته نمیتواند به معنای جهش قیمت باشد.
از مهرماه تا بهمن ماه سال جاری معاملات مسکن در کشور دارای رشد نسبی بوده و از 77 هزار و 453 مورد در مهرماه به 106 هزار و 496 مورد در بهمن ماه رسیده است که کارشناسان علت این مساله را شوک روانی برجام میدانند و معتقدند این تعداد معاملات یک دهم شرایط ایدهآل بازار مسکن است.
افزایش نسبی معاملات مسکن از مهرماه تا بهمن ماه در حالی اتفاق افتاد که بهمن ماه سال جاری قیمت مسکن در کل کشور کاهش 1.9 درصدی نسبت به دی ماه را تجربه کرد و همچنین 1.3 درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل ارزانتر شد. با این وجود برخی میگویند مسکن باز هم ظرفیت کاهش قیمت دارد؛ چرا که هنوز توان مشتریان به قیمت مسکن نرسیده و افزایش معاملات بیش از آنکه مربوط به رسیدن قیمت مسکن به کف واقعی باشد، ناشی از اثرات روانی امضای برجام است.
اقتصاددانان معتقدند بازار، بهترین مکان ارزیابی رونق یا پیشرونق مسکن است؛ چرا که اگر توان متقاضیان به قیمتها برسد اولین خریداران وارد بازار میشوند اما رصد دفاتر مشاوره املاک تهران حاکی از آن است که بازار مسکن، زمستانی و سرد است. در شهر تهران حدود 12 هزار بنگاه املاک وجود دارد و در بهمن ماه 18 هزار و 229 قرارداد خرید و فروش ثبت شده؛ یعنی سهم هر بنگاه 1.5 معامله در بهمن ماه بوده است.
176/