نکاتی در مورد میگرن
موبنا –
میگرن از شایع ترین اختلالات سیستم عصبی است که طبق آمارهای جهانی به طور متوسط ۱۰ درصد مردان و ۲۰ درصد زنان، حملات میگرنی را تجربه میکنند.میگرن، سردردهای ضربه زننده و آزاردهنده ای است که گاهی فقط در یک طرف سر بروز میکند و باعث میشود فرد مبتلا، عصبی و به نور حساس شود.تنگ شدن عروق و در پی آن گشاد شدن و التهاب رگهای خونی که به پوست سر و مغز مرتبط هستند، عامل بروز سردردهای میگرنی هستند و سردرد زمانی آغاز میشود که رگها دوباره گشاد میشوند.میگرن نه تنها یک سردرد دردناک است بلکه بر کیفیت زندگی نیز تاثیر میگذارد چنانکه طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، میگرن تا ۶۰ درصد موجب کاهش فعالیتهای اجتماعی و ظرفیتهای کاری افراد میشود.هر چند میگرن تمام سنین و هر دو جنسیت را در بر میگیرند اما میزان شیوع آن در افراد بالای ۳۰ سال ، زنان و مبتلایان به افسردگی بیشتر است.بنابر این سردرد میگرنی ، اختلال عروقی در رگهای مغز و پوست سر است که اغلب همراه با درد شدید ضربان دار، حساسیت به نور و صدا و عدم تحمل آن همراه است.به گفته متخصصان دانشگاه علوم پزشکی تهران، سردرد میگرنی ناشی از اختلال عروقی در رگهای مغز و پوست سر است که در اغلب موارد نقش ژنتیک و سابقه مثبت فامیلی در آن نقش دارد. هر حمله، چهار ساعت تا سه روز طول میکشد و موجب اختلال در فعالیتهای روزمره میشود.
علائم میگرن
درد شدید ضربان دار، درد یک طرفه با احتمال بروز در طرف مقابل در حمله بعدی، تهوع و استفراغ، حساسیت به نور و صدا و عدم تحمل آن، عدم تحمل بوهای شدید و مختلف، عدم توانایی در انجام فعالیتهای جسمیو فیزیکی، احساس ضعف و خستگی و ناخوشی، تحریک پذیری، آبریزش بینی یا ریزش اشک از جمله علائمیهستند که به عنوان یک علامت هشدار و پیش آگهی ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قبل از سردرد بروز میکند.
بهبود سریع تر میگرن
برای درمان سردرد میگرنی طیف وسیعی از داروها موجود است که اثربخشی آنها در افراد مختلف متفاوت یا تائید نشده است. از مصرف داروهای گیاهی همزمان با سایرداروهای خودداری کنید. به هیچ وجه خودسرانه دارویی مصرف نکنید. در صورتی که باردار هستید یا داروی خاصی مصرف میکنید، پزشک را مطلع کنید. مصرف بیش از حد مسکن ایجاد وابستگی کرده بهطوریکه در صورت عدم مصرف دچار عود سردرد میشوند. مصرف بیش از حد مسکن عوارض کلیوی و یا کبدی و گوارشی ایجاد میکند. داروی خوراکی ضد تهوع طبق دستور استفاده کنید. در یک اتاق آرام، خنک و کاملا تاریک استراحت کنید و استراحت کافی و خواب منظم داشته باشید یعنی هشت تا ۱۰ ساعت در شبانه روز. از حضور در اماکن گرم، پرسر و صدا یا نور زیاد خودداری کنید. از استعمال بوهای مختلف، انواع عطر یا بوی غذا خودداری کنید. از فعالیت شدید، ورزش، تماشای تلویزیون، بازیهای کامپیوتری، کار کردن با کامپیوتر و مطالعه پرهیز کنید. میتوانید از کیسه یخ و یا کمپرس سرد بر روی سر استفاده کنید. از هیجانات عاطفی، واکنشهای شدید احساسی، بحث و مجادله بپرهیزید. هنگام بروز حملات رانندگی نکنید. در فواصل بین حملات به ورزش هوازی، ملایم و منظم حداقل سه بار در هفته بپردازید، هنگام کار کردن طولانی مدت با رایانه یا میکروسکوپ تغییر وضعیت داده و حرکات کششی انجام دهید و عضلات گردن و شانهها را پس از کارهای سنگین ماساژ دهید. یک جدول از تاریخچه سردردهای خود تهیه و نحوه شروع و کارهای خاص آن روز و غذاهایی که مصرف کرده اید و فعالیتهای مختلف خود و اینکه چه عواملی به بهبود سردرد شما کمک کرده است را یادداشت کنید.
عوامل ایجاد کننده میگرن
استرس، اضطراب، فشارهای عصبی و هیجانات عاطفی و احساسی به عنوان مهمترین عامل بروز میگرن به شمار میروند.افسردگی، فعالیت شدید و سنگین جسمییا ذهنی، مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری، خستگی شدید، خوابیدن بسیار کم و بی نظمیهای خواب، غذا خوردن بسیار کم و ناکافی یا رژیمهای افراطی کاهش وزن، غذاهای سنگین و حجیم و چرب، مصرف کم مایعات و کم آبی بدن، مصرف زیاد کافئین، انواع قهوه و نسکافه یا قطع ناگهانی آنها، مصرف الکل، غذاهای حاوی مواد نگه دارنده مانند کنسروها و سوسیس و کالباس نیز موجب بروز میگرن خواهند شد.مصرف غذاهایی مانند جگر مرغ، انواع ادویه، شکلات، بستنی، مایونز، میوههای ترش، موز، بادمجان، گوجه و فرآوردههای آن، ترشیجات، آجیل شور، سرکه قرمز، شیرین کنندههای مصنوعی (اسپارتارم و ساخارین)، چیپس، پفک، انواع سسها، استعمال سیگار یا استشمام بوی سیگار، عدم مصرف داروها در وقت معین، قطع مصرف ناگهانی داروهای ضد اضطراب و یا پروپرانولول، مصرف افراطی داروهای مسکن، ضربههای خفیف سر، تماشای طولانی مدت تلویزیون یا مانیتور کامپیوتر و حضور در اماکن شلوغ و پرسروصدا و پرنور از دیگر عوامل ایجاد کننده میگرن هستند.در صورت بروز علائم زیر به پزشک مراجعه کنید: تشدید درد یا عدم بهبودی در طول ۲۴ ساعت. بروز تهوع یا استفراغ مکرر به طوری که قادر به خوردن و آشامیدن نباشید.- بروز شکل جدیدی از سردرد یا بروز ناگهانی که قبلا تجربه نکرده اید. سردردی که منجر به بیدارشدن از خواب شود. افزایش تناوب حملات سردرد. سردرد ناشی از ضربه. بروز اولین حمله در سن بالای ۵۰ سال. تب بالای ۳۸ درجه. سرگیجه و سبکی سر. خواب آلودگی شدید و کاهش سطح هوشیاری (بیهوشی). بروز هرگونه ضایعات و بثورات پوستی. سردرد شدید. درد یا سفتی گردن. درد یا سنگینی حرکات گردن. تنگی نفس. تعریق یا رنگ پریدگی شدید.
179/