موبنا – فیلترهای اینترنتی نرم افزارهایی هستند که دسترسی به محتوای نامناسب و “ناخواسته” مانند پورنوگرافی را مسدود می کنند. فیلترها معمولا لیستی از کلمات کلیدی و آدرس های شناخته شده را برای حفاظت کودکان از دسترسی به محتوای نامناسب، استفاده می کنند. فیلترهای پیشرفته تر امکاناتی مانند محدود و یا مسدود کردن اتاق های گفتگو( چت)، پیام رسان های فوری، انجمن ها و سایت های دانلود را نیز دارا هستند. علاوه بر این فیلترهایی نیز با قابلیت مسدود کردن اسپم وجود دارند که البته آنها را در قالب نرم افزارهای تخصصی باید تهیه کرد. از این رو نرم افزارهای فیلترینگ ابزارهایی هستند که در طرح راهبردی شما برای بهره برداری از یک اینترنت امن نقش مهمی بر عهده دارند. پیش از خرید نرم افزار فیلترینگ، موارد زیر را در نظر داشته باشید تا در نهایت از خرید و انتخاب خود، احساس رضایت داشته باشید.
مزایا
• جلوگیری از دسترسی عمدی و یا سهوی کودکان به پورنوگرافی
• ممانعت از برقراری ارتباط میان شکارچیان(انسان های بدخواه) و فرزندان شما در فضای مجازی
• تجربه وبگردی برای کودکان بدون حضور دائمی والدین(البته والدین باید همچنان نظارت خود بر فعالیت های آنلاین فرزندان را حفظ کنند اما با حضور نرم افزارهای فیلترینگ می توانند مقداری از فرزندان فاصله بگیرند)
معایب
• گاهی اوقات نرم افزاهای فیلترینگ به اشتباه اسامی، کلمات و سایت های ایمن را نیز مسدود می کنند
• ممکن است احساس اطمینان و امنیت کاذب برای والدین ایجاد کنند
• کودکان عصر تکنولوژی ممکن است روش های عبور از فیلترینگ و دسترسی به محتوای نادرست را بیابند و از این رو کارایی نرم افزارهای فیلترینگ زیر سوال می رود
ویژگی های کلیدی فیلترینگ اینترنتی
بر خلاف تصورات، تمامی نرم افزاهای فیلترینگ اینترنت به یکدیگر شباهت ندارند. از این رو ممکن است برخی از قابلیت ها بیشتر مورد توجه کاربر قرار داشته باشد.
ویژگی های نرم افزار:
“شناسه کاربر”
این امکان را فراهم می کند تا برای هریک از اعضا خانواده خود شناسه(پروفایل) جداگانه ایجاد کنید. برای مثال، ممکن است به یکی از فرزندان خود براساس رده سنی(مثلا 8 سال به بالا) سطح دسترسی و یا زمان استفاده بیشتری را اختصاص دهید.
“گزارش”
اطلاعات دقیقی از عملکرد فرزندانتان در فضای مجازی شامل سایت های بازدیدی و زمان استفاده از اینترنت را ارائه می دهد.
“محدودیت زمانی”
می توانیم برای طول مدت استفاده از اینترنت بازه زمانی تعریف کنیم. این قابلیت از دسترسی کودکان به اینترنت در نیمه شب جلوگیری می کند. از سوی دیگر فرزندانتان نمی توانند زمان مختص به انجام تکالیف مدرسه را صرف مکالمات آنلاین(چت) کنند.
“به روز رسانی منظم”
نرم افزاری را نتخاب کنید که امکان دانلود “به روز رسانی” های منظم را برای شما فراهم آورد. به روز رسانی ایده آل شامل لیست کلمات کلیدی و آدرس سایت های مخرب می شود. اینترنت پیوسته در حال تحول است، از این رو باید نرم افزار فیلترینگ مناسبی را گزینش کنید.
“سازگاری”
اطمینان حاصل کنید که نرم افزار مورد نظر با سیستم عامل و مرورگر رایانه شما همخوانی داشته باشد.
به خاطر داشته باشید؛ هر چند که نرم افزارهای فیلترینگ ابزارهایی پیشرفته برای تامین امنیت آنلاین خانواده هستند اما به هیچ عنوان جایگرین حضور والدین و توجه آنها نخواهند بود.