خواندنی

تقسیم بندی مواد غذایی جهت کاهش وزن

موبنا – تا چندی پیش مردم به داروهای مختلف متوسل می شدند تا بتوانند به وزن مطلوب دست یافته و از شر وزن اضافی خلاص شوند.در واقع برای اینکه بتوانند جلوی اشتهای خود را گرفته یا متابولیسم (سوخت و ساز) خود را افزایش دهند از دارو استفاده می کردند.با این وجود بازهم مشاهده می کنیم که این مشکل همچنان به قوت خود باقی است و در مورد عده ای می توان با اطمینان خاطر اعلام کرد که نوع درمان بسیار بدتر ازخود بیماری است.گرچه روش دارو درمانی اولیه، موثر واقع می شد اما احتمالا ابتلا به عوارض جانبی در آن وجود داشت.در اوایل قرن بیستم، دارویی به نام(دینی تروفنل)جهت رفع مشکل چاقی به کار می رفت اما مشخص شد که این دارو سبب ایجاد آب مروارید و در بعضی موارد هم به مرگ و میر افراد منجر شده است. تجویز آمفتامین ها هم با موفقیت نسبی همراه بوده اما احتمال سوءاستفاده از چنین داروهایی نیز همیشه وجود داشته است.بنابراین یکی از مسائلی که باعث شده داروهایی مثل ریداکس وفن نتواند در دل مردم جا باز کند همین ناراحتی ها و نگرانی هایی بود که در مورد عواقب آنها وجود داشت و سبب شد تجویز داروهای لاغری با شکست مواجه شود.

ناگفته نماند در حال حاضر نیز فرآورده ها و محصولاتی که در بازار عرضه می شوند و به افراد چاق وعده می دهند که ظرف مدت محدودی می توانند بر مشکل خویش غلبه کنند، باز هم طرفداران خاص خود را دارند و جزء پرفروش ترین محصولات هستند.چندی پیش انجمن غذا و دارو ( FDA ) دو تا از پر فروش ترین محصولات دارویی به نام فنیل پرو پانولامین( PPA عامل فعالی که قبلا در دکساتریم وجود داشت)و (افدرا)( تغذیه سالم زندگی سالم – گیاهی افدرین) را از بازار فروش خارج کرد.عده ای مصرف این دارو را کاملا بی خطر می دانستند اما تحقیقات دیگری که در این زمینه صورت گرفت نشان داد مصرف این دارو می تواند مشکلات متعددی را برای مصرف کننده فراهم کند که از بین آنها می توان به حمله قلبی و مرگ اشاره کرد.عده ای که مخالف خروج این دو داروی پر فروش از چرخه درمان چاقی بودند همواره روی این مطلب پافشاری می کردند که چاقی و اضافه وزن، منجر به بروز مشکلات متعددی می شود و بنابراین باید به هر اقدام ممکن دست زد تا از پیشرفت این مسئله جلوگیری شود.متاسفانه فشار رسانه های گروهی و دست های مرموزی که همیشه به فکر منافع مادی هستند سبب شد تا آمفتامین به شکل غیر قانونی تولید شده و مجددا در چرخ تولید و عرضه قرار بگیرد بدون اینکه به عواقب خطرناک آن توجه شود.ظرف 10 سال گذشته انقلاب عظیمی در رژیم غذایی ایجاد شده است.پس از اینکه طبل رژیم غذایی کم چرب تا مدتها نواخته شد عده ای از دانشمندان و متخصصین جرات کردند تا تغییراتی در نظریه حاکم بر کربو هیدراتها به وجود آورند و روش های جدیدی جهت رفع مشکل چاقی معرفی کنند.البته هنوز توافق قطعی در مورد معرفی یک نوع رژیم به عنوان رژیم موثر و ارزشمند وجود ندارد و در این میان همیشه اختلاف نظرهای متعددی به چشم می خورد.در واقع یکی از پرسش هایی که همواره در اذهان مردم مطرح می شود این است که آیا رژیم غذایی می تواند در بلند مدت موثر واقع شود یا خیر زیرا همانطور که می دانید اکثر برنامه های کاهش وزن دارای اثرات متوسط هستنند و قسمت اعظم وزن از دست رفته نیز ظرف مدت کوتاهی مجددا سرجای اولش برمی گردد . در این میان تحقیقات متعددی صورت گرفته است که متاسفانه مورد بی توجهی واقع شده اند اما عوامل مفید که در یک رژیم غذایی سالم وجود دارد، ایجاب می کند به همه اقدامات و روش های سالم سازی توجه کنیم.

گسترش اطلاعات مربوط به چربی

طرح وسیعی که محققین، نام رژیم غذایی کم کربوهیدرات را برایش انتخاب کرده اند سبب شده همه با مصرف ناشی از مصرف چربی ها و روغن ها آشنا شوند.طی چند سال گذشته شاهد هستیم که متخصصین، اطلاعات بیشتری راجع به چربی موجود در رژیم غذایی به دست آورده اند.در این میان مقاله ها و کتاب های متعددی که اطلاعات وسیعی در اختیار مشتاقان و خوانندگان قرار می دهند نیز بی تاثیر نیستند.می دانیم ما رگارین و روغن ذرت هیدروژنه سالم نیستند و به علت وجود عوامل ترانش چربی زیاد مصرف آنها بیش از زیان کره می باشد.بخش کشاورزی آمریکا ( usDA) هرگز به مردم توصیه نمی کند که مصرف چربی را کاملا قطع کنند بلکه به آنها توصیه می کند در رژیم غذایی خود از چربی متوسط(تقریبا 30 درصد از مجموع کالری مصرفی را در برمی گیرد)استفاده کنند و به این ترتیب فرهنگ رژیم غذایی سالم را به دقت رعایت نمایند.البته در این میان لازم است تفاوت زیادی میان چربی های اشباع شده و اشباع نشده قایل شویم.چربی اشباع شده بیشتر از طریق منابع حیوانی تامین می شود.یعنی همان منابعی که چربی زرد را از طریق گوشت استیک و خامه فراهم می کنند.چربی اشباع نشده در سبزی ها و گوشت ماهی وجود دارد.تفاوتی که میان چربی اشباع شده و اشباع نشده وجود دارد به ساختمان شیمیایی چربی مربوط می شود به طوری که حضور با عدم حضور پیوندهای دوگانه را در برمی گیرد.اگر رژیم مصرفی سرشار از چربی اشباع شده باشد به بروز مشکلات متعددی چون سرطان روده، تصلب شرایین و ناراحتی های دیگر منجر می شود.حال اگر رژیم غذایی مصرفی ، سرشار از چربی اشباع نشده باشد سبب افزایش طول عمر شخص شده وخطر ابتلا به انواع بیماری را نیزکاهش می دهد.رژیم غذایی مدیترانه ای هم از همین رژیم های چرب تلقی می شود.شاید تصور کنید که بررسی دونوع چربی اشباع شده و اشباع نشده و بیان تفاوتهای موجود میان این دو کافی است اما دانشمندان معتقدند که نحوه عملکرد چربی ها در بدن کاملا متفاوت است.مثلا اولئیک اسید چربی تک اشباع نشده ای است که در بسیاری از منابع غذایی وجوددارد.علت نامگذاری چربی تک اشباع نشده هم این است که در ساختمان شیمیایی خود فقط دارای یک پیوند دوگانه می باشد.در اصطلاح علوم، اولئیک اسید را به نام اولئات نیز می شناسند.روغن زیتون وکانولا، از جمله منابع بسیار خوب وغنی از اولئیک اسید می باشند.به همین دلیل اگر این نوع روغن ها به رژیم غذایی افزوده شوند منافع زیادی در انتظار مصرف کننده خواهدبود.اولئیک اسید دارای خواص متعددی بوده و اثرات مثبتی روی سلامتی فردی باقی می گذارد که از میان آنها می توان به کاهش کلسترول، کاهش خطر ابتلا به ناراحتی های عروق کرونر وکاهش التهاب نام برد.در ضمن دانشمندان معتقدند که اولئیک اسید از فعالیت نوعی ژن سرطانزا به نام HER-2/neu جلوگیری می کند.این ژن در میان 30 درصد از مبتلایان به سرطان سینه وجود دارد.چندی پیش FDAاطلاعیه ای صادر کرد که در اینجا خلاصه آن را به اطلاع شما می رسانیم.((شواهد علمی متعدد نشان می دهند که انسان هر روز با مصرف 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون (23گرم)می تواند احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را کاهش دهد و این مسئله به علت عامل چربی تک اشباع نشده ای است که در روغن زیتون وجود دارد.البته هنوز هم تحقیقات بیشتری راجع به فواید روغن زیتون و اولئیک اسید صورت می گیرد))

آشنایی با اثرات مفید اولئیک اسید

امروزه همه درصدد آشنایی با فواید مهم اولئیک اسید و اثر آن بر روی بهبودی سلامتی فردی هستند به طوری که می خواهند بدانند این ماده چطور می تواند به فرد کمک کند تا از ظاهر بهتر، کارآیی و انرژی بیشتری برخوردار شود.دانشمندان تا مدت های طولانی معتقد بودند که بدن با همه چربی های مصرفی، برخورد یکنواختی دارد به طوری که فکر می کردند کالری های اضافی به شکل چربی در ناحیه کمر و مفاصل ران ذخیره می شود اما تحقیقات اخیر مشخص کرده است که نوع برخورد بدن با همه چربی ها یکسان نبوده و در این میان تفاوتهای زیادی مشاهده می شود.زمانیکه چربی وارد بدن می شودگوارش شده به اسیدهای چرب و گلیسرو تجزیه می شود.اولئیک اسیدنمونه ای از یک اسید چرب است.پس بافت متابولیسمی فعال(عضله، کبد، قلب وغیره) این اسیدهای چرب را جذب کرده و جهت تولید انرژی می سوزاند.مکانیسم خاص و منحصر به فردی در زمینه ذخیره چربی و رژیم غذایی وجود دارد که این نوع مکانیسم در سلولهای خاصی به نام ادییوسیت ها یا سلولهای چربی مشاهده می شود.بعضی از چربی ها در مفاصل ران ذخیره شده، بعضی دیگر هم جهت تامین انرژی سوزانده می شوند.البته چنین اطلاعاتی ارزش زیادی دارند و حتما باید در دسترس افراد جامعه قرار بگیرند.با این وجود بازهم شاهد هستیم که در بعضی موارد قصوری صورت گرفته و اطلاعات ارزشمندی در مورد خصوصیات منحصر به فرد چربی ها ذکر نشده است.بعضی از مجلات تخصصی و شبکه های 24 ساعته ورزشی غرب نیز به چنین جریان هایی دامن زده و عمدا در مسیری فعالیت می کنندکه مانع اطلاع رسانی دقیق به مردم شوند.طی 3 سال اخیر، تحقیقات متعددی صورت گرفته است که نشان می دهد چه طور بدن ترجیح می دهد بعضی از اسیدهای چرب را به شکل بافت چرب ذخیره کند وچطور می تواند بعضی دیگر از چربی ها را به شکل انرژی بسوزاندو مصرف کند.همانطور که قبلا اشاره شد اولئیک اسید از جمله چربی های تک اشباع نشده ایست که در روغن زیتون وجود دارد، در این تحقیقات، ارزش متابولیسمی اولئیک اسید با پالمینیک اسید که یک چربی کاملا اشباع شده می باشدو در چربی های حیوانی و خامه یافت می شود.مورد مقایسه قرار گرفته است.در این تحقیقات، از افرادی خواسته شد تا طی روزهای جداگانه مراقب باشند که قبل از تمرین و همچنین طی اقدامات ویژه ای به عمل آورند.این عده موظف بودند وعده های غذایی خاصی جهت افراد مورد تحقیق تهیه کنند به طوری که این غذاها حاوی اسیدهای چرب(اولئیک اسیدوپالمیتپک اسید) بودکه ساختمان شیمیایی آنها علامتگذاری شده بود و بنابراین امکان تعقیب آنها در بدن به راحتی میسر می شد.در این صورت کافی بود محققین فرآورده های حاصل از تجزیه این اسیدها را در تنفس و همچنین ادرار شخص اندازه گیری کنند و به این ترتیب با اطمینان خاطر اعلام کنند که آیا اسیدهای چرب به شکل انرژی مصرف می شود و یا به شکل چربی در بدن ذخیره می شود.

در 3 تحقیق جداگانه ای که توسط محققین مجرب صورت گرفت مشخص شد اگر شخصی صبح ها به مدت 45 تا 30 دقیقه تحت تمرینات متوسط قرار گیرد، می تواند اولئیک اسید را بیشتر جهت تامین انرژی مورد نیاز خود بسوزاند در حالی که در طی بقیه ساعات روز با زمانی که تمرین نمی کند چنین امکانی وجود ندارد.عده ای معتقدندکه بلافاصله پس از تمرین امکان سوخت بیشتر و بهتر چربیها وجود دارد اما این نکته به هیچ وجه در مورد چربی اشباع شده پا لمیتیک اسید صدق

نمی کند.به عبارت ساده ترمی توان گفت ورزش هیچ تاثیر سریعی روی سرعت سوخت پالمیتیک اسید و تبدیل آن به انرژی باقی نمی گذارد.در واقع در تمام ساعات روز هیچ تاثیری مشاهده نمی شود . در یکی از دیگر از تحقیقات مشخص شده که تمرین می تواند اثر خود را بر روی بالستیک اسید به تاخیر اندازد بطوری که پس ازگذشت یک روز ، میزان و سرعت اکسیداسیون پالمتییک اسید افزایش می یابد .

البته ارزش این تحقیقات کاملا مشخص نشده است در واقع محققین نمی دانند پس از تمرین چه اتفاقی می افتد که باعث میشود بدن ترجیح دهد جهت تامین انرژی موردنیاز خود از پالمتیک اسید استفاده کرده و آن را بسوزاند. با این وجود مزایا و اثرات مثبت ناشی از این مسئله بسیار قابل توجه می باشد.تقسیم بندی مواد غذایی اثر مهم تمرین می باشد و به راحتی می تواند اثرات ناشی از فعالیت قدرتی را که متوجه مدیریت وزن می باشد توجیه کند. تقسیم بندی مواد غذایی اصطلاحی است که به کمک آن در می یابیم کالری ها چطور می توانند مورداستفاده بدن واقع شوند . زمانی که شخص استراحت می کند و به انر‍ژی کمتری نیاز دارد.کالری های اضافه ی به شکل چربی ذخیره می شوند،اما زمانی که به فعالیت بیشتری دست می زند(مثلا هنگام ورزش)، این کالری ها به سمت عضلاتش حرکت کرده وجهت تامین انرژی مورد نیاز سوزانده می شوند تا بتواند نیاز خود به مصرف انرژی بیشتر را تامین کند.پس از پایان تمرین هم بافت ماهیچه ای بعضی قندها و چربی ها را مجددا جذب می کند تا بتواند ذخایر انرژی را که طی تمرین تخلیه شده اند، مجددا پرکرده و در اختیار مناطق مورد نیاز قرار دهد.نتیجه این تحقیقات با نتایج قبلی حاصله که تفاوت میان اکسیداسیون (میزان چربی که جهت تامین انرژی مورد نیاز سوزانده می شود) چربی های اشباع شده و اشباع نشده را نشان می دهد کاملا مطابقت دارد.به طور کلی چربی های اشباع شده و به ویژه چربی های اشباع شده ای که دارای زنجیر و اسیدهای چرب بلندی هستند و بیشتر به شکل چربی حیوانی و خامه مشاهده می شوند بیشتر به شکل چربی در بدن ذخیره می شوند.

اطلاعات جامع

کسانی که درصدد هستند ذخایر چربی خود را کاهش دهند، می توانند از مجموعه اطلاعات ارائه شده در این مبحث استفاده نمایند.در ضمن به کمک چنین اطلاعاتی می توانند بهبودی پس از تمرین و ساختمان و ترکیبات بدن را افزایش دهند.دست یابی به چنین هدفی مستلزم این است که افراد مزبور پس از تمرین ، اولئیک اسید مصرف کرده و به فکر استفاده از چربی های اشباع شده نباشند.ظاهرا کسانی که در تمرینات شرکت می کنند می توانند از طریق رژیم غذایی سرشار از اولئیک اسید کاری کند که با کاهش ذخایر چربی مواجه شوند.آنچه گفته شد به سایر مزایای این نوع اسید افزوده می شود که عبارتند از: کاهش کلسترول، کاهش خطرات ابتلا به امراض قلبی-عروقی، کاهش التهاب، پیشگیری از ابتلاء به سرطان.زمانی که طرح های مختلف رژیمی را بررسی می کنیم.در می یابیم که متخصصین هم در بعضی موارد نظریه ها و پیشنهادات مخالف ارائه می نمایند.اما این مسئله هم اهمیت چندانی ندارد.در پایان نتیجه می گیریم آنچه بیش از همه شایان توجه است و پایه رژیم غذایی را تشکیل می دهد عبارتست از کاهش مقدار چربی اشباع شده موجود در یک رژیم غذایی و جایگزینی آن به وسیله چربی های چند اشباع نشده و چربی های تک اشباع نشده ای مثل اولئیک اسید.

 منبع: تبیان

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا