خواندنی

رابطه استرس بر ناباروری مردان

موبنا
محققان می گویند این آسیب که ریشه در عواملی مانند چاقی، استرس و حتی استفاده از تلفن همراه دارد، می تواند بر توانایی مردان برای بارورسازی و ژن هایی که به بچه ها منتقل می شود تأثیر بگذارد.

بررسی مایع منی اغلب با توجه به تعداد و وضعیت کلی اسپرم صورت می گیرد. اما سرپرست یک تیم تحقیقاتی کوچک در لهستان بر این باور است که سطح و میزان شکنندگی رشته های DNA در اسپرم، می تواند به شکل بهتر و بارزتری به عنوان شاخصِ بارورسازی تلقی شود. همانطور که می دانید DNA حامل اطلاعات ژنتیکی سلول و ویژگی های وراثتی است.

قبلا محققان دریافته بودند عواملی که به شیوهٔ زندگی ارتباط پیدا می کند می تواند بر سطح و میزان تجزیه و شکنندگی اسپرم تأثیر بگذارد. یکی از محققان در این زمینه می گوید: «انتظار ما این است که عوامل محیطی و عوامل مربوط به شیوهٔ زندگی بر قابلیت باروری مرد تأثیرگذار باشد، اما سطح این واکنش اغلب در بین مردان مختلف با هم فرق دارد.»

آنها در این زمینه بر روی ۲۸۶ مردِ زیر ۴۵ سال در یک کلنیک نازایی تحقیقاتی انجام دادند. بیشتر مردان دچار اضافه وزن بوده، سیگاری نبودند و در حد متوسط در فضای کاری و زندگی عادی استرس داشتند. نیمی از آنها هم به مدت ۶ تا ۱۰ سال بود که از تلفن همراه استفاده می کردند. میزان تراکم مایع منی تمام این مردان طبیعی بود، اما مردان مسنّ تر و آنهایی که با استرسِ کاری بیشتری روبرو بودند، میزان شکنندگی و تجزیهٔ DNA در اسپرم آنها بیشتر دیده شد.

میزان اسپرم نابالغ در مردانی که چاق بوده و یا بیش از ۱۰ سال از تلفن همراه استفاده می کردند نیز نسبت به دیگران چندین درصد بیشتر بود. مصرف قهوه، سیگار کشیدن و میزان فعالیت های فیزیکی هیچ ارتباطی با تجزیهٔ DNA نداشت. از طرفی می توان گفت مردانی که پارامترهای اسپرم مانند حجم انزال و تراکم اسپرم در آنها طبیعی بود، میزان ملکول های رادیکال آزاد و آسیب به DNA در اسپرمشان مشاهده شد. علاوه بر این، بیش از ۴۰ درصد از مردانی که در سنین باروری هستند در تولید اسپرم شان مشکلاتی وجود دارد، اما متأسفانه از آن اطلاعی ندارند چرا که تحلیل استاندارد مایع منی هیچ آزمایشی بر روی میزان آسیب DNA در اسپرم انجام نداده است.

نکتهٔ مهم این است که اکثر عواملی که منجر به استرس اکسایشی شده و به آسیب DNA منتهی می شود به خاطر عادت های اجتماعی بد و مخرّب و شیوهٔ زندگی ناسالم ما رخ می دهد و خیلی ساده باید گفت که اقدامات مربوط به شیوهٔ زندگی و ترکِ سیگار و انجام تمرینات یوگا و مراقبه می تواند باعث کاهش استرسِ روانی و اکسایشی و آسیب DNA اکسایشی بشود.

 منبع: سلامت آنلاین

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا