مردی که همراه اول را ساخت
موبنا – وقتی در اردیبهشت ۱۳۸۵ وحید صدوقی مدیرعامل اولین اپراتور تلفن همراه در ایران شد کمتر کسی فکر می کرد دوران مدیریت او اینطور با ثبات باشد و ۱۲ سال طول بکشد. دورانی که از دل آن یکی از قویترین و سودآورترین برندهای حال حاضر کشور شکل گرفت. صدوقی در آن زمان جانشین رسول سرائیان شد که خودش حالا رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران است. دو روز پیش دوران فعالیت صدوقی در همراه اول به پایان رسید و حمید فرهنگ مدیرعامل اسبق رایتل جانشین او شد. در دورانی که صدوقی نفر اول برج همراه در بزرگراه کردستان بود تحولات عظیمی در عرصه ارتباطات کشور رخ داد. از جمله اینکه اپراتورهای قدرتمندی مثل ایرانسل و رایتل وارد گود شدند.
نرم افزارهای پیام رسان اینترنتی فراگیر شدند و شرکت مخابرات و به تبع آن شرکت ارتباطات سیار در بورس عرضه شد. همراه اول اما به رغم همه تحولات توانست با توسعه مداوم کمی و کیفی بین اپراتورهای کشور همچنان دست بالا را داشته باشد.
این شرکت برای اینکه از رقابت جا نماند کمپینهای تبلیغاتی موفقی با برند همراه اول راه اندازی کرد. درآمد این شرکت طی ۱۲ سال بیش از ۲۸ برابر شد و طی همین ۴ سال اخیر ترافیک دیتای این اپراتور هزار برابر شد. وحید صدوقی متولد ۱۳۴۰ در اردستان است و در رشته مهندسی برق الکترونیک تحصیل کرده است. در ادامه نگاهی انداختیم به کارنامه مدیریتی ۱۲ ساله او در همراه اول.
درآمد همراه اول از سال ۱۳۸۴ تا الان ۱۱ برابر شده. درآمد عملیاتی این اپراتور ۱۲ سال پیش ۹۲۱ میلیارد تومان بود و در سال ۹۵ به ۱۰ هزار و ۲۶۴ میلیارد تومان رسید. در عین حال ارزش بازار برند همراه اول هم در همین بازه زمانی ۳۰ برابر شده است؛ یعنی از ۵۵۰ میلیارد تومان در سال ۹۴ حالا به ۱۶۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است. البته این دو شاخص با سود خالص شرکت متفاوت است.
اگر سود خالص همراه اول را بخواهیم بررسی کنیم. در سال ۸۴ رقمی حدود ۱۰۰ میلیارد تومان گزارش شده بود که سال ۹۵ تا ۲۸.۶ برابر بیشتر شد و به ۲۸۵۹ میلیارد تومان رسید. افزایش درآمد این اپراتور به معنی بیشتر شدن پرداختی آن به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هم هست. پرداختی همراه اول به این وزارتخانه از ۵۷ میلیارد تومان در سال ۸۴، حالا به ۳۱۸۳ میلیارد تومان رسیده است.
باز اگر کل پرداختی به دولت شامل رگولاتوری، سود دولت، مالیات، پرداختی پروانه فعالیت، گمرکی و سایر پرداختها را بخواهیم بررسی کنیم ۲۴۷ میلیارد تومان سال ۸۴ به ۵۹۵۸ میلیارد تومان رسیده و به عبارتی ۲۴ برابر شده است.
همراه اول از نظر تعداد مشترکین دائمی در ایران، خاورمیانه و آسیای جنوبی رتبه اول را در اختیار دارد و در دنیا در رتبه ۱۸ ایستاده است. اگر مشترکین اعتباری را هم در این پارامتر وارد کنیم بازهم همراه اول در خاورمیانه حرف اول را میزند و در دنیا هم بین ۱۰۰۳ اپراتور در جایگاه بیستم میایستد.
در سال ۸۴ وقتی که ۱۱ سال از عمر همراه اول میگذشت تعداد سایتهای این اپراتور بیشتر از ۶۵۰۰ سایت نبود. در سال ۸۸ زمانی که خصوصی سازی صورت گرفت هم تعداد سایتهای نسل ۲ همراه اول به ۱۸۸۰۰ سایت رسیده بود اما حالا تعداد سایتهایی که خدمات نسل ۲.۷۵، ۳.۹ و ۴.۵ ارائه می دهند به عدد ۶۰ هزار و ۶۰۰ رسیده است.
در دوران مدیریت صدوقی ترافیک دیتای همراه اول رشد چشمگیری داشت و فقط در ۴ سال گذشته ترافیک دیتا در همراه اول هزار برابر شد؛ به طوریکه حالا این اپراتور رتبه اول دیتا را در کشور در اختیار دارد.
در دورانی که بعضی کارشناسان پیش بینی میکردند فراگیر شدن گوشیهای هوشمند و نرمافزارهای پیام رسان تهدیدی برای اپراتورها باشد، این موضوع تبدیل به یک فرصت برای همراه اول شد و هزار برابر شدن دیتا به معنی ۲۰ برابر شدن درآمد این شرکت در همین ۴ سال است. تخمین زده میشود این اپراتور همین امسال ۳۶۰۰ میلیارد تومان فقط درآمد دیتا داشته باشد.
در سال ۸۴، تعداد سیمکارتهای واگذار شده همراه اول ۸.۵ میلیون سیمکارت بود اما در حال حاضر ۹۳.۵ میلیون سیمکارت واگذار شده است. در سال ۸۴، ۸.۵ میلیون سیمکارت ثبت شده بود ولی امروز ۷۱ میلیون سیمکارت ثبت شده و در لحظه در اسفند ماه ۸۴، ۵ میلیون سیمکارت سرویس فعال بودند و امروز ۵۲ میلیون سیمکارت فعال در شبکه همراه اول در حال سرویس دهی هستند. بر اساس آمار وزارت ارتباطات، سهم بازار همراه اول ۶۰ درصد است.
همراه اول در این مدت توانسته افتخارات زیادی کسب کند. از جمله اینکه در بورس رتبه دوم شفافیت را کسب کرده. در رتبه بندی ۱۰۰ شرکت برتر سازمان مدیریت صنعتی هم این شرکت توانست به عنوان شرکت برتر گروه مخابراتی انتخاب شود (هرچند از نظر ارزش بازار و سودآوری به رتبه دوم اکتفا کرد). ضمن اینکه همراه اول در جشنواره فاوای وزارت ارتباطات رتبه اول را در دو حوزه حمایت از تولید داخل و حمایت از منابع و محتوای داخلی را کسب کرد.
منبع: هفت صبح