اولین آزمایش بالینی فناوری کریسپر
موبنا – دانشگاه “پنسیلوانیا” به زودی اولین آزمایش بالینی فناوری کریسپر را انجام خواهد داد و آن را در فهرست آزمایشات پزشکی خود قرار داده است.
در اواسط سال ۲۰۱۶، یک هیئت فدرال به دانشگاه “پنسیلوانیا” برای برگزاری اولین آزمایش ویرایش ژن کریسپر در ایالات متحده آمریکا چراغ سبز نشان داد.
به نظر میرسد این موسسه بی سر و صدا مقدمات این آزمایش را فراهم کرده است و میتواند در زمان دلخواه مطالعات نظری را شروع کند.
اعلانیه فهرست آزمایشات پیش روی موسسه پزشکی دانشگاه “پنسیلوانیا” نشان میدهد محققان این دانشگاه با استفاده از تکنیکهای کریسپر، قصد درمان بیماران مبتلا به سرطان را دارند.
این مطالعه شامل ۱۸ بیمار مبتلا به مولتیپل میلوما، ملانوما و یا دو نوع سارکوم خواهد بود.
مولتیپل میلوما یا میلوم متعدد تکثیری بدخیم درسلولهای پلاسما است که از یک کلون منفرد ایجاد میشود. تظاهرات آن به صورت درد استخوان یا شکستگی، نارسایی کلیه، استعداد به عفونت، کم خونی و هایپرکلسمی است.
ملانوما نیز به تومور با منشا سلولهای ملانیندار میگویند. این تومور بدخیم اصولا یک تومور پوستی است. درمان آن در مراحل اولیه جراحی و برداشتن ضایعه است. بروز ملانوما با تابش طولانی مدت نور آفتاب مرتبط است.
در سال ۲۰۰۷ نزدیک به ۶۰ هزار نفر در ایالات متحده آمریکا به ملانوما مبتلا شدند.
سارکوم یا چنگار گوشتی به هر یک از گروه تومورهای بدخیم که سلولهای با پایه مزودرم یا بافت همبندی و هر نوع بافت با قابلیت جایگزینی بهجای دیگر بافتها را هدف قرار دهد، گفته میشود.
این تومورها اگر به موقع و در زمان ابتدایی تشخیص داده شوند، در حالت خوشخیم باقی میمانند؛ اما به علت متاستازی سریع از راه مجاری خونی در زیرگروه بدخیم قرار دارند.
در پزشکی برای ابتلای هر زیرگروه ویژه٬ یک نام ویژه نیز در نظر گرفته میشود، مانند لنفوسارکوم که به نئوپلازی در دستگاه لنفاوی گفته شده و در گرههای لنفاوی واقع در گردن٬ آکسیلا و کشاله نمود مییابند.
امروزه این اصطلاح را همچنین به برخی تومورها با منشا اپیتلیال نیز اطلاق میکنند. این تومورها اغلب بدخیم هستند.
دانشمندان دانشگاه پنسیلوانیا از کریسپر برای حذف دو ژن خاص در سلولهای T استفاده میکنند. ابتدا PD-1 میتواند توسط سلولهای سرطانی به منظور جلوگیری از سیستم ایمنی دستکاری شود، در حالی که قدم دوم گیرنده هشدار است که حذف شده و با یک مهندسی برای هشدار بدن به تومورهای خاص جایگزین میشود.
دانشمندان، کریسپر را مستقیما روی جریان خون بیماران اعمال نمیکنند. در عوض، آنها از یک روش به نام ژن درمانی “ex vivo”، استخراج خون و ویرایش آن با کریسپر قبل از قرار دادن آن در افراد استفاده میکنند.
این کار ممکن است واکنشهای ایمنی خاصی را که روش قبلی را رد میکنند، دور بزند.
دانشمندان در هفته گذشته یک مطالعه را منتشر کردند که دریافته بود بین ۶۵ تا ۷۹ درصد از افراد، آنتیبادیهایی را تولید میکنند که با دو پروتئینی که از روش کریسپر Cas9 ساخته شده بود، مبارزه میکرد.
دانشمندان دانشگاه پنسیلوانیا به تاریخ شروع مطالعه ثبت شده کریسپر اشاره نکردهاند.
سخنگوی موسسه پزشکی دانشگاه پنسیلوانیا میگوید: ما در مرحله نهایی آماده شدن برای آزمایش بالینی هستیم، اما نمیتوان تاریخ خاصی را پیشبینی کرد.
منبع: ایسنا