سمت و سوی صنعت فناوری خاورمیانه در سال ۲۰۱۸
موبنا – منطقه خاورمیانه یکی از قطبهای اصلی فناوری در سراسر جهان محسوب میشود و با وجود این برای آنکه بتواند طی سال جدید میلادی بخوبی عمل کند، باید سیاستهای جدید را پیش روی خود قرار دهد.
نیم نگاه
با گذشت زمان فناوریهای جدید روی کار میآیند و ابزارهای نوین انتقالی و مدلهای کاربردی ابری باعث شدهاند سازمانهای خاورمیانه دشواری کمتر را پیش روی خود ببینند. بر این اساس احتمال میرود در سال ۲۰۱۸ میلادی بیش از ۴۵ درصد سازمانهای خاورمیانه به خدمات پردازش ابری روی بیاورند.
مردم خاورمیانه در سال ۲۰۱۸ میلادی شاهد آن خواهند بود که از نسل جدید اتومبیلها به عنوان یک ابزار فناورانه متحرک استفاده کنند. این اتومبیلها حسگرهای ماورای صوتی دارند تا فاصله بین خودروهای در حال حرکت را محاسبه کنند و جلو هرگونه تصادف را بگیرند.
از سال ۲۰۱۸ میلادی بزرگترین طرح تحول فناورانه در خاورمیانه آغاز میشود تا در نهایت سال ۲۰۳۰ میلادی زندگی انسان و ماشین در این منطقه بسیار نزدیک شود.
پیشبینی شده است طی سال ۲۰۱۸ میلادی بیش از ۱۰۰ میلیارد دستگاه متصل به اینترنت در جهان مورد استفاده قرار بگیرد و با فاصله کوتاه تعداد آنها به یک تریلیون عدد برسد. باید توجه داشت تحلیل دادههای به دست آمده از اینترنت اشیا همان اتفاقی است که بهبود زندگی انسانها را در سال پیش رو باعث میشود.
خبرگزاری ZDNet به منظور شفافسازی وضعیت فناوری در خاورمیانه با بزرگترین کارشناسان جهان گفتوگوهایی را پیرامون صنعت فناوری منطقه در سال ۲۰۱۸ انجام داد که نتایج حاصل از آن در این گزارش آورده شده است.
پشتیبانی از فناوری ۵ G
و شهرهای هوشمند
بر اساس آخرین گزارشهای منتشر شده، ارزش بازار تلفن همراه در خاورمیانه و آفریقا در پایان سال گذشته به بیش از ۱۶۵ میلیارد دلار رسیده است که این رقم معادل ۴.۲ درصد از تولید ناخالص منطقه محاسبه میشود. افزایش پهنای باند اینترنت موبایلی، افزایش تعداد مشترکان مخابراتی و افزایش تعداد گوشیهای هوشمند فروخته شده در منطقه از مهمترین عوامل تأثیرگذار در این زمینه بوده است.
شورای همکاریهای خلیج فارس در بیانیه جدید خود توضیح داد سازگاری این منطقه با نسل پنجم فناوریهای مخابراتی موسوم به ۵G از مهمترین اولویتهای آن محسوب میشود و در این میان برخی اپراتورها از جمله «اتصالات» و «اورِدو» هماکنون به صورت آزمایشی خدمات ۵G را مورد استفاده قرار دادهاند.
بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته خاورمیانه تا پیش از سال ۲۰۲۰ میلادی به صورت آزمایشی خدمات ۵G را در مناطق شهری مورد آزمایش قرار میدهد و سپس ظرفیت آن افزایش می یابد. این در حالی است که به صورت همزمان شرکتهای منطقه در حال توسعه اینترنت اشیا برای تسهیل در بهکارگیری خدمات ارتباطی هستند.
در راستای توسعه نسل پنجم شبکههای مخابراتی، خاورمیانه دسترسی هرچه بیشتر به اینترنت اشیا را لازمه شهروندان خود میداند و به همین منظور پیشبینی شده است طی سال ۲۰۱۸ سرمایهگذاریهای گسترده برای بهکارگیری حسگرهای هوشمند شهری و راهاندازی شهرهای هوشمند صورت گیرد. امارات متحده عربی هماکنون طرحی را با نام «پروژه دبی هوشمند» پیش میبرد و بهدنبال آنها راهکارهای فراوان برای اتصال شبکههای تأمین انرژی و سیستمهای حمل و نقل عمومی در این شهر هوشمند پیشبینی شده است.
سرمایهگذاری روی فناوریهای آتی
یکی از بزرگترین اتفاقات عرصه فناوری در سال گذشته خرید فروشگاه اینترنتی Souq.com توسط آمازون به ارزش ۵۸۰ میلیون دلار بود و تأثیر قابل ملاحظهای بر اقتصاد دیجیتال منطقه گذاشت. این اتفاق باعث شد بزرگترین فروشگاه اینترنتی جهان بهصورت گستردهتر وارد خاورمیانه شود و شرایط توسعه تجارت الکترونیک را فراهم کند.
سرمایهگذاران در خاورمیانه که به بخش خصوصی توجه ویژه دارند، این روزها تمایل دارند در حوزه فناوری ورود کنند. بهعنوان مثال سال گذشته روی پورتال Noon که در حوزه تجارت الکترونیک فعالیت میکند سرمایهگذاریهای فراوان صورت گرفت.
شرکت مخابراتی عربستان سعودی نیز اعلام کرده است که در سال ۲۰۱۸ میلادی در زمینه هوش مصنوعی، واقعیت مجازی، سلامت دیجیتال و سرویسهای مالی ۵۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری میکند. مرکز سرمایهگذاریهای عمومی این کشور همچنین همکاریهایی را با شرکت ژاپنی Softbank انجام داده است و همچنین همکاریهای جدید آن با شرکتهای اپل، کوالکام و… آغاز شده است تا طی سال جاری میلادی طرح سرمایهگذاری ۹۳ میلیارد دلاری با تمرکز بر حوزه هوش مصنوعی و روباتیک را به انجام برساند.
این گامهای دیجیتالی به گونهای برداشته میشود که اقتصاد منطقه خاورمیانه با تکیه هرچه بیشتر بر فناوری تلاش میکند در آینده وابستگی کمتری به نفت داشته باشد.
بازار بزرگ خدمات پردازش ابری
خدمات مرتبط با حوزه فناوری پردازش ابری مهمترین مسألهای هستند که آینده و موفقیت یک شرکت را تضمین میکنند و با وجود این بخش اعظم کسب و کارها همچنان با نرمافزارهای سنتی فعالیتهای خود را پیش میبرند. این اتفاق در حالت تئوری بسیار آسان به نظر میرسد که سازمانها فعالیتهای خود را به فضای ابری انتقال دهند و نسل جدید خدمات مورد نیاز خود را مبتنی بر فضای مجازی در اختیار بگیرند، ولی باید توجه داشت که در این مسیر مشکلات فراوان وجود دارد و با وجود این خاورمیانه میکوشد در سال ۲۰۱۸ میلادی با سرمایهگذاریهای بیشتر، شرایط را برای ورود سازمانهای خود به عرصه پردازش ابری آسانتر کند.
با گذشت زمان فناوریهای جدید روی کار میآیند و ابزارهای نوین انتقالی و مدلهای کاربردی ابری باعث شدهاند سازمانهای خاورمیانه دشواری کمتر را پیش روی خود ببینند. بر این اساس احتمال میرود در سال ۲۰۱۸ میلادی بیش از ۴۵ درصد سازمانهای خاورمیانه به خدمات پردازش ابری روی بیاورند.
کارشناسان بر این باورند که در سال پیش رو سه حوزه نرمافزارهای-خدمات، زیرساخت ها و پلتفرمها- خدمات بیشترین سرمایهگذاری را در زمینه فناوریهای سازمانی خاورمیانه به خود اختصاص دهند.
ارتباط بیشتر میان انسان و ماشین
طی سال ۲۰۱۷ میلادی خاورمیانه تحولات فراوانی را در عرصه صنعت و فناوری تجربه کرد. در این سال صنایع بزرگ فناوریهای سنتی IT را کنار گذاشتند، مدیران فناوری سازمانها سیستمهای هوشمند تحلیلی را به کار گرفتند، خدمات ابری گسترش یافتند، ابزارهای یادگیری ماشینی روی کار آمدند و در نهایت مجموعهای از فناوریهای کاربردی در منطقه به کار گرفته شد. با وجود این پیشبینی شده است که روند مذکور در سال ۲۰۱۸ میلادی بیش از هر زمان دیگر گسترش یابد.
استراتژی «اینترنت اشیا دبی» به گونهای تعریف شده است که کارشناسان از آن بهعنوان پیشرفتهترین اکوسیستم اینترنت اشیا در جهان یاد میکنند و قرار است بواسطه توسعه زیرساختهای مربوطه، طی سال ۲۰۱۸ هوشمندترین شهر جهان در دوبی ساخته شود. البته این اتفاق فقط به دوبی ختم نمیشود و دیگر کشورهای منطقه هر کدام استراتژیهای ویژه برای به کارگیری اینترنت اشیا در سال ۲۰۱۸ میلادی مطرح کردهاند تا بر اساس آن ارتباط میان شهرها، سازمانها، خانهها، وسایل نقلیه و انسانها با فناوری بیشتر شود. با کاهش هزینههای استفاده از انرژیهای مرتبط با دستگاهها و ابزارهای روزمره، پیشبینی شده است طی سال ۲۰۱۸ میلادی بیش از ۱۰۰ میلیارد دستگاه متصل به اینترنت در جهان مورد استفاده قرار بگیرد و با فاصله کوتاه تعداد آنها به یک تریلیون برسد.
باید توجه داشت تحلیل دادههای به دست آمده از اینترنت اشیا همان اتفاقی است که بهبود زندگی انسانها در سال پیش رو را باعث میشود.
مردم خاورمیانه در سال ۲۰۱۸ میلادی شاهد آن خواهند بود که از نسل جدید اتومبیلها بهعنوان یک ابزار فناورانه متحرک استفاده کنند. این اتومبیلها حسگرهای ماورای صوتی دارند تا فاصله بین خودروهای در حال حرکت را محاسبه کنند و جلوی هرگونه تصادف را بگیرند. در خانهها نیز ابزارهای روزمره و لوازم خانگی به اینترنت متصل میشوند و متناسب با رفتارها و عادات کاربر عمل میکنند. کارشناسان میگویند از سال ۲۰۱۸ میلادی بزرگترین طرح تحول فناورانه در خاورمیانه آغاز میشود تا در نهایت سال ۲۰۳۰ میلادی زندگی انسان و ماشین در این منطقه بسیار نزدیک شود.
منبع: روزنامه ایران | میثم لطفی