موبنا – “بنجامین مدر”(Benjamin Meder) متخصص قلب، موفق شد به جای استفاده از ابزار جراحی، با استفاده از یک موس و صفحه نمایش رایانه، الکترودهای دستگاه “تنظیمکننده ضربان قلب” را در یک قلب دیجیتالی قرار دهد.
وی توانست با استفاده از نسخه همسان دیجیتالی قلب، خواص الکتریکی و فیزیکی سلولها را در یک بیمار شبیهسازی کند. “نسخه دیجیتالی قلب” مثالی از استفاده از “هوش مصنوعی”(AI) در دستگاههای پزشکی است.
این قلب پزشکان را در تشخیص دقیقتر بیماریهای قلبی کمک میکند. قلب مذکور توسط شرکت تجهیزات پزشکی ” زیمنس هلثینییرز”(Siemens Healthineers) ساخته شده است. پیش از این “گوگل” یک “کیت” از ابزارهای “هوش مصنوعی” ساخته است که الگوریتمهایی دارد که میتواند تصاویر پزشکی را تجزیه و تحلیل کند تا بیماریهای چشم را تشخیص دهد و علاوه بر آن برای پیشبینی احتمال مرگ استفاده شود.
شرکت بزرگ”علیبابا” نیز امیدوار است به علت کمبود متخصص در چین در حوزه پزشکی، از اطلاعات و سیستم ابری خود در این حوزه استفاده کند. این شرکت هماکنون روی یک ابزار تشخیص کار میکند که مبتنی بر “هوش مصنوعی” است و به تجزیه و تحلیل تصاویر حاصل از “سیتی اسکن”(CT scans) و “امآرآی”(MRI) کمک میکند.
شرکت تجهیزات پزشکی “زیمنس هلثینییرز”(Siemens Healthineers) اولین دستگاه “ایکسری”(X-ray) جهان را در سال ۱۸۹۶ ساخته است. این شرکت هماکنون بزرگترین تولیدکننده تجهیزات “تصویربرداری” در دنیا است.
متخصصان معتقدند استفاده موفقیتآمیز از هوش مصنوعی در فناوریهای پزشکی منجر به دست یافتن به اطلاعاتی قابل اعتماد خواهد شد. هوش مصنوعی نهتنها به ساخت مدلهایی برای تشخیص بیماری کمک میکند بلکه در سالهای آتی، برای پیشبینی درمانهای مناسب برای بیماریهای خاص نیز به کار خواهد آمد.
“مدر” استاد دانشگاه “هایدلبرگ”(Heidelberg) در آلمان که هماکنون در حال آزمایش قلب دیجیتالی “زیمنس هلثینییرز” است، گفت: در آینده بیماران میتوانند برای تمام اندامهای خود یک اندام شبیهساز داشته باشند. وی افزود، با استفاده از اندام دیجیتالی قادر خواهیم بود چند هفته پیش از بروز بیماری، آن را پیشبینی کنیم و درمانهای مشخص را برای آن تعیین کنیم.
این فناوری میتواند انقلابی در حوزه پزشکی محسوب شود. در نسخه همسان دیجیتالی قلب ساخته شده توسط این شرکت، سیستم هوش مصنوعی بهنحوی آموزش داده شد تا اطلاعات مربوط به خواص الکتریکی و فیزیکی و همچنین خواص قلب را به تصاویر ۳ بعدی تبدیل کند.
محققان برای آزمایش این قلب، ۱۰۰ قلب همسان دیجیتالی از بیماران مبتلا به نارساییهای قلبی ساختند. این بیماران به مدت ۶ سال تحت درمانهای بالینی بودهاند. سیستمهای رایانهای بر اساس ویژگیهای قلب همسان دیجیتالی بیماران، پیشبینیهایی را انجام میدهد. این پیشبینیها سپس با نتایج واقعی مقایسه میشوند.
منبع: ایسنا