ساخت فونت جدید برای بازیابی اطلاعات خوانده شده در مغز (+عکس)
موبنا – آیا خواندن متنی که در تصویر قرمز بالا منتشر شده برای شما دشوار است؟ این متن به کمک فونت ویژهای نوشته شده است که لایههایی از پیچیدگی را برای یادگیری وظایف مختلف شامل میشود و فرآیند جذب اطلاعات در مغز افراد را آسان میکند. این اصل در قالب روشی موسوم به «مشکل مطلوب» مورد استفاده قرار میگیرد و هم اکنون بر اساس آن فونت نوشتاری جدیدی ارایه شده است که به دانشآموزان کمک میکند با پر کردن جاهای خالی در متن نوشته شده بتوانند آن را به خوبی یاد بگیرند.
فونت جدید Sans Forgetica نامگذاری شده است و گروهی از محققان بین رشتهای شامل طراحان و کارشناسان حوزه رفتارشناسی در دانشگاه RMIT ملبورن در استرالیا آن را ارایه کردهاند. در این روش مفهوم جدیدی از فرآیند مشکل مطلوب به کار گرفته شده است و این نخستین بار در جهان است که شکل خاصی از تایپ کردن به مردم کمک میکند چیزهایی را که میخوانند به خوبی یاد بگیرند.
به منظور اثبات کاربردهای فونت جدید گروهی متشکل از ۴۰۰ دانشجوی استرالیایی در یک آزمایش عملی شرکت کردند و طیف وسیعی از فونتهای جدید در مقابل آنها قرار گرفت. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد فونت Sans Forgetica بین خوانا بودن متن و شکستن قالبهای همیشگی یک تعادل ویژه ایجاد کرد و حافظه افراد را تقویت کرد تا از طریق پردازش شناخت عمیقتر، مغز را به روشهایی که با خواندن فونتها سازگار نیست آشنا کند و فرد مجبور شود به روشهای جدید متن را یاد بگیرد.
دکتر «جانِک بلیجلِونس» مدیر آزمایشگاه رفتارشناسی دانشگاه RMIT در این خصوص گفت: «خوانندگان متنها اغلب یک نگاه کلی به آن میاندازند و در این اتفاق هیچ گونه فعالیت مبتنی بر ردیابی حافظهای صورت نمیگیرد. با این حال اگر یک فونت تفاوت زیادی دشته باشد، مغز نمیتواند آن را پردازش کند و بنابراین اطلاعات مربوط به آن حفظ نمیشود. فونت Sans Forgetica در این زمینه کاربردهای فراوان دارد و ذهن را مجبور به ردیابی اطلاعات میکند».
فونت جدید Sans Forgetica در سیستم فونتهای OpenType ارایه شده است و همچنین در قالب افزونه جدید برای مرورگر اینترنتی کروم هم مورد استفاده قرار میگیرد تا تمام متنهایی که در صفحه اینترنتی به نمایش درمیآیند به این صورت نوشته شوند و خواندن آنها دشوار شود.