ارتباطات

آیا ایرانسل با رشوه ترکسل را کنار زد؟

موبنا – روز گذشته سفیر سابق آفریقای جنوبی در تهران بدلیل رشوه‌خواری در پروژه ایرانسل دستگیر شد وی متهم است برای کنار زدن ترکسل از پروژه اپراتور دوم ایران رشوه گرفته است این اتهامات از زمانی شروع شد که «کریس کیلو وان» مدیرعامل پیشین گروه چندملیتی‌ام.تی.ان که پس از افتضاح نیجریه و محکوم شدن این شرکت به پرداخت 5 میلیارد و 200 میلیون دلار آمریکا به دلیل توزیع سیمکارت‌های ثبت‌نام نشده در این کشور، وادار به استعفا شد، در اسنادی که از این شرکت خارج کرده مدعی شده تنها در یک نوبت از جیب خود دویست هزار دلار به سلوجی پرداخته و طی این سال‌ها نتوانسته این پول را از ام.تی.ان، پس بگیرد.
وی همچنین  اعتراف کرده است پس از اخراج از گروه چندملیتی ام.تی.ان حدود 7 هزار صفحه اسناد اپراتور دوم موبایل ایران را از این شرکت خارج و تحویل ترکسل برنده نخست این مناقصه داده است.

پلیس ژوهانسبورگ (اواخر بهمن‌ماه سالجاری) از بازداشت یوسف سلوجی، دیپلمات ۷۵ ساله و سفیر سابق آفریقای جنوبی در تهران، خبر داد. این دستگیری در چارچوب پرونده‌ای صورت گرفته که چند سال قبل با شکایت “ترک سل” علیه شرکت “ام‌تی‌ان” گشوده شده بود.

یوسف سلوجی با وثیقه‌ای ۲۸۰ هزار دلاری آزاد شد  تا روز ۱۷ آوریل (28 فروردین‌ماه 98) در دادگاه حضور یابد. او پس از خاتمه مأموریت در ایران و پیش از بازنشستگی، سفیر آفریقای جنوبی در عمان بود. خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌نویسد سلوجی پول رشوه را صرف خرید یک خانه در پر‌ه‌توریا کرده است.

بر اساس این گزارش، گروه چندملیتی MTN بزرگ‌ترین شرکت مخابرات آفریقای جنوبی است. طبق مندرجات پرونده، این شرکت برای تصرف بازار تلفن همراه ایران و بردن مناقصه قرارداد “ایرانسل”، حداقل در یک نوبت ۱۰۰ هزار دلار به یوسف سلوجی رشوه پرداخته بود. سخنگوی رئیس پلیس آفریقای جنوبی گفته، سلوجی با دریافت این مبلغ، از مناسبات خود سود برد تا طرف ایرانی را متقاعد کند که به جای “ترک‌سل” با “ام‌تی‌ان” قرارداد ببندند.

شرکت چندملیتی ام.تی.ان هرگونه زد و بند برای کنار زدن رقیب ترک را تکذیب می‌کند. دو رقیب مخابراتی در سال ۲۰۰۴ میلادی (1383 شمسی) بر سر مناقصه مشهور به ایرانسل می‌‌جنگیدند.

گفتنی است، موضوع زد و بند در سال ۲۰۱۲ میلادی(1391 شمسی)، و زمانی برملا شد که کریس کیلووان، مدیر اجرایی “ام‌تی‌ان”، بعد از اخراج از این گروه به دلیل پرونده نیجریه، صدها سند و مدرک مربوط به ایرانسل را در اختیار “ترک‌سل” گذاشت. این شرکت نیز به دادگاهی در واشنگتن شکایت برد و خواستار غرامتی معادل چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار شد.

گروه چندملیتی‌ام.تی.ان که تاکنون هیچ‌گاه اطلاعاتی از ترکیب نژادی سهامدارانش هم منتشر نکرده است ولی در سال 1383 توانست با کنار زدن ترکسل (برنده نخست مناقصه اپراتور دوم تلفن همراه در ایران)، برای مدت 15 سال قراردادی به ارزش بیش از 30 میلیارد دلار را بدست آورد که بعد از شروع فعالیتش در ایران با ناپدید شدن بخش‌های مهمی از این قرارداد از درون رگولاتوری دولت ایران، موضوع محدودیت‌ها در واگذاری سیمکارت، سقف 15 ساله این قرارداد، و حتی قانون ضرورت واگذاری 21 درصد از سهام این اپراتور از طریق بورس هم بدست فراموشی سپرده شد.

افشاء فساد و رشوه‌خواری در فیفا در سال 2015 و بدنبال برکناری «سپ بلاتر»(رئیس وقت فدراسیون جهانی فوتبال) ، مشخص شد که آفریقای جنوبی برای بدست آوردن میزبانی بازی‌های سال 2010 جام جهانی فوتبال به مسوولان فیفا رشوه داده است. جالبتر اینکه با هماهنگی طرفین همین دعوا(یعنی یوسف سالوجی و کریس کیلووان) شماری از مدیران و حتی کارشناسان ایرانی با هزینه گروه چندملیتی ام.تی.ان توانستند بازی‌های جام جهانی فوتبال در آن سال را از نزدیک ببینند.

 

 منبع: خبرفوری

 

درباره تخلفات اپراتور چندملیتی ام.تی.ان-ایرانسل بیشتر بدانید؛

پروژه نفوذ به ایران؛ از ام.تی.ان تا شاهزاده تاریکی

راز ۱۳ ساله عدم واگذاری سهام اپراتور دوم فاش شد

انتظار ۱۳ ساله برای شفاف‌سازی عملکرد ام‌تی‌ان-ایرانسل

پشت‌پرده یک تحریم آمریکایی!

جزییات رشوه شرکت مخابراتی «ام‌تی‌ان» به ایران

پلیس آفریقای جنوبی اسناد شرکت ام تی ان را توقیف کرد

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا