وعدهها در شرايط صلح بود نه جنگ
بروزترینها؛ حجت سپهوند – برجام با همه جنبههای روشن مثبت و ناکامیهای منفی آن، در کنار انتظاراتی که حامیان رئیسجمهور در دو رایگیری 92 و 96 داشتند و البته وعدههای حسن روحانی یکی از متواترترین سرفصلهای تحلیلی و خبری چند سال اخیر بوده و امروز سخن از تغییر لحن روحانی هم به آن اضافه شده است. تقریبا همه، حتی مردم عادی هم از سیر حوادثی که در نهایت به برجام منتهی شد باخبرند و نکته پنهانی در این میان وجود ندارد و البته همه نیز از سیر رو به افول آن آگاه هستند. مردم عادی به گونهای و اهالی سیاست به گونهای دیگر. در این میان سوالی به شکلهای مختلف مطرح میشده که چرا برجام به این سرنوشت دچار شد. اما مساله این است که برجام صرف نظر از اینکه تحت تاثیر یک عامل قرار نداشت، به موازات عملکرد پرمناقشه مسئولان اجرایی که دولت قانونی را شکل دادهاند، مخالفان سرسخت داخلی در جنبهها و حوزههای دیگر هم دست از مانعتراشی برای کاستن از سرعت بهبود شرایط نکشیدند، همانهایی که تحت عنوان نامتعین دولت پنهان شناخته میشوند. هر چه باشد برهم خوردن تعادلی که با برجام میرفت دامنه وسیعتری به خود بگیرد، کوتاه زمانی بعد از روشن شدن اولین نشانههای مثبت آن، با خارج شدن آمریکا از موافقتنامهای که به تایید شورای امنیت سازمان ملل هم رسیده بود، تاثیر منفی و کاهنده دولت پنهان برای جلوگیری از عملکرد مثبت دولت قانونی تا جایی پیش رفت که امروز میتوان اين پرسش را مطرح کرد كه دولت پنهان و دولت رسمي -هركدام جداگانه- چه اندازه در برهم خوردن شرايط صلح و برجام نقش داشتهاند؟ تردید نیست که پاسخ به مطالبات رای دهندگان، در شرایط آرام داخلی و بینالمللی امکان پذیر است و توانایی مسئولان برای پاسخ به مطالبات مردمی با تنش در داخل و خارج رابطهای معکوس دارد. این است که باید سوال کرد هر یک از بخشهای دولت قانونی و دولت پنهان، چه نقشی ایفا کردهاند كه تحقق وعدهها به مردم با مشكل مواجه شده است؟
رئیسجمهور دیروز در مراسم روز ملی صنعت پتروشیمی در واکنش به منتقدان دولت که از تغییر لحن دولت صحبت میکنند، گفت: دولت وعدههای خود را در شرایط صلح داد اما اکنون شرایط جنگ است و شرایط صلح و جنگ با هم تفاوت دارد. حسن روحانی با اشاره به اینکه این دوران تحریم و فشار بر ملت ایران بسر میآید، اظهارکرد: دشمنان متوجه شدند که با فشار حداکثری نمیتوانند ما را وادار به تسلیم کنند. هدف آنها این است که ما در این شرایط سر میز مذاکره رفته و هر آنچه آنها گفتند قبول کنیم ولی این کار شدنی نیست. وی با بیان این که دشمن از سال ۹۷ جنگ همهجانبه اقتصادی علیه ما را شروع کرد افزود: آنها میخواستند این جنگ سیاسی و حقوقی هم بشود و همه دنیا سازمان ملل و سازمانهای بینالمللی مقابل ما بایستند اما موفق نشدند، در جنگ اقتصادی هم موفق نشده و نمیشوند. اهم اظهارات رئیسجمهور را در ادامه میخوانید:
برخی به دولت انتقاد میکنند که چرا به قولهای که داده است عمل نمیکند؟ در حالی که ما در شرایط صلح آن قولها را دادهایم، ولی اکنون وارد جنگ شدیم جنگی که ما آن را آغاز نکردیم حتی بهانه هم به دشمن ندادیم بلکه دشمن جنگ را شروع کرد تا قامت استوار ملت بزرگ ما را بشکند. بنابراین این حرف منطقی نیست که برخی که با دولت خرده فرمایش دارند، بگویند لحن دولت نسبت به سال ۹۶ در فروردین ۹۸ فرق کرده است. آن شرایط، شرایط صلح بود اما اکنون شرایط جنگی است که شرایط ویژه خود دارد.
ملت ما در زندگی روزمره و نیازهای ضروری خود دچار مشکل نیست. آمار نشان میدهد روند اشتغال ما با وجود تحریمها درست بوده است ما توانستیم تورم را در بهار امسال تاحدودی مهار کنیم. پارسال رشد اقتصادی ما منفی بود و امسال امیدواریم این رشد منفی نباشد. همه رهبران بزرگ دنیا و حتی دوستان آمریکا میگویند که آمریکا هم اشتباه کرده است و هم ناموفق بوده است آمریکا هم در جلسات خصوصی به دوستان خود میگوید در محاسبه خود اشتباه کرده است.
آنها محاسبه کرده بودند که چند ماه به ملت ما فشار بیاورند و مردم به خیابان میآیند و برای آنها فرش قرمز پهن میکنند و آنها را به ایران دعوت میکنند. اما این حداکثر نادانی و بدمحاسبه کردن است زیرا مردم ما به خوبی میفهمند چه کسانی به آنها فشار میآورند. مردم آگاه و هوشیار بوده و راه خود و دوست از دشمن را خود تشخیص میدهند. دلیل دوم موفقیت ما سرداران جبهه اقتصادی هستند. دشمن فکر میکرد اگر درآمد نفت خام را کاهش دهد درآمد ارزی ما دچار اختلال میشود.
طبق اعلام رئیس بانک مرکزی ۲۰ درصد نیازهای ارزی کشور و بیش از ۵۰ درصد سامانه نیما را صنعت پتروشیمی تامین میکند و در واقع صنعت پتروشیمی در خط مقدم صادرات غیر نفتی ماست و در این مسیر جهش صورت گرفته و از حرکت عادی خیلی سریعتر این صنعت حرکت میکند. براساس آمار اعلام شده تا پایان جهش دوم تولید محصولات پتروشیمی ما به ۱۰۰ میلیون تن در سال میرسد. یعنی از سال ۹۲ تا پایان ۱۴۰۰ محصولات ما دو برابر میشوند.
از آقای زنگنه میخواهم که مشکلات صنایع زیر مجموعه پتروشیمی در حوزه گمرکات را در دولت مطرح کنند تا رسیدگی و برطرف شود. درباره وام ارزی باید با صندوق توسعه ارزی و همچنین بانک مرکزی گفتوگو کنیم تا مشکلات مربوطه کاهش یابد. همچنین در بخش اعطای وامهای ریالی باید رئیس بانک مرکزی با بانکها صحبت کنند تا بخش بیشتری از اعتبارات خود را برای حرکت بهتر صنعت پتروشیمی اختصاص دهند.
حرکت پرشوری که امروز در حوزه پتروشیمی انجام میشود به جز افتخاراتی که در حوزه صنعت به همراه دارد، افتخارات ملی نیز برای ما به جای میگذارد. این که ما در شرایط فعلی با روحیه بالا در حال فعالیت هستیم، این روحیه و اعتماد ملی و امید به آینده برای ما بسیار ارزشمند است. در این راستا صداوسیما، روزنامهها و همه رسانهها باید روی جهشهای دوم و سوم تولید محصولات پتروشیمی تبلیغ کنند چرا که این کار برای جامعه و نسل جوان و دانشجویان ما امیدواری ایجاد میکند.