تلاش وزارت صمت برای تصدیگری بنگاههای بزرگ در روزهای پایانی دولت
بهروزترینها– شواهد نشان می دهد که به رغم تمامی انتقادات قطار تغییرات با هدایت رئیس جدید هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران نه تنها متوقف نشده است، بلکه در ماه های پایانی دولت دوازدهم شتاب بیشتری گرفته تا وجیه اله جعفری با رکوردزنی در آمار تغییر مدیران و اعضای هیات مدیره نام خود را در تاریخ مدیریتی ایمیدرو در قالب بی ثباتی مدیریتی و جابجایی ها به ثبت برساند.
زد و بندهای سیاسی یا منفعت طلبانه؟!
آنچه که به طور قطع با زد و بندهای سیاسی و منفعت طلبانه وی همسو است. آخرین اقدام در این زمینه انتصاب علی محمدی به عنوان مدیرعامل جدید شرکت بزرگ آهن و فولادی ارفع بود تا علی رضا خیاط مجبور به ترک این مسند شود.
این در حالی است که در دوران مدیریت خیاط شرکت آهن و فولاد ارفع موفق شده بود تا از ظرفیت اسمی خود که ۸۰۰ هزار تن بوده به میزان قابل توجهی فراتر رفته و همچنین با تصویب افزایش سرمایه توانست خیزی بلند و قابل توجه برای عملیاتی کردن طرح های توسعه ای بردارد.
علاوه براین برنامه ریزی جهت رسیدن به ظرفیت تولید یک میلیون تن در سال جاری از هدفگذاری های مهمی بود که در دستورکار داشت.
از سوی دیگر باید گفت؛ عملکرد فولاد ارفع در مدت مدیرعاملی خیاط تا به آنجا به خوبی پیش رفت که میزان فروش آن در سال گذشته ۶ هزار میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان برآورد شد که نسبت به سال قبل از رشد ۱۰۳ درصدی برخوردار بود. علاوه براین به افتخارات دوران مدیرعاملی خیاط در این شرکت این را نیز باید اضافه کرد که در زمینه فروش و بازاریابی داخلی و خارجی در سال ۱۳۹۹ موفق عمل کرده، علاوه براین همچنین جزو شرکت های خوش نام در زمینه تحویل به موقع محصولات خود بوده است. روندی قابل تقدیر که موجب شده بود تا در اغلب موارد قیمت شمش فولاد ارفع نسبت به سایر محصولات مشابه بالاتر ثبت شود.
همه این موارد و تلاش های خیاط موجب شد تا این مجموعه بزرگ آهن و فولاد کشور به شرکتی بسیار چابک تبدیل شود تا به آنجا که قادر شده بود با شرایط متغیر بازار خود را به خوبی وفق دهد، آن هم در حال و هوایی که شرایط فعالیت برای واحدهای تولیدی در این حوزه چندان مساعد نبود. با این وجود اما اکنون در سراشیبی عمر دولت وقت و اعمال چنین تغییرات سوگیرانه مشخص نیست، شتاب پیش رفت در این مجموعه چه سرانجامی خواهد داشت.
بی اطلاعی سهامداران از یک تغییر بزرگ مدیریتی
در این میان اما نکته مهم و حائز اهمیت همچنین پرسش برانگیز این است که چگونه و با چه پشتوانه ای چنین تغییری در شرکت فولاد ارفع رخ داده که تعداد قابل توجهی از سهامدارانش از آن بی اطلاع بودهاند.! موضوعی که تماس تلفنی صورت گرفته با اغلب سهامداران این شرکت خصوصی نیز آن را تایید کرد. براین اساس به نظر می رسد؛ این تغییر و تحول به نوعی از بالا و از سوی سهامداران عمده به شرکت مذکور تحمیل شده است.
۳ مهره اصلی این جابجایی
در توضیح بیشتر باید گفت که به دلیل اینکه یونس الستی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات و ناصر تقی زاده، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو روزهای آخر کار خود را سپری می کنند و احتمال برکناری آنها قوت گرفته است، بر این اساس تلاش کرده اند تا امتیازاتی به وزارت صمت و ایمیدور بدهند شاید مدت بیشتر در سمت خود باقی بمانند، ضمن اینکه علت دیگر و اصلی تر این جابجایی فشار وارد شده از سوی جعفری بوده است. به این ترتیب سه فرد نامبرده همانطور که گفته شد، بدون اطلاع و با نادیده گرفتن رضایت بانک سپه و سهامدار بخش خصوصی اقدام مذکور را انجام داده اند.
آنچه که به وضوح نشان دهنده تلاش و خودکامگی وزارت صمت برای تصدی مدیریت بنگاه های بزرگ در روزهای پایانی دولت است.
مدیری با عمر مدیریتی کمتر از یکسال!
همچنین بحث دیگری که به اما و اگرهای این تغییر صحه می گذارد، این است که محمدی کارنامه درخشانی در سمتی که پیش تر در شرکت فولاد خوزستان بر عهده داشت ندارد. شرکتی فولادی که عنوان نخستین مجتمع تولید آهن و فولاد ایران را بر خود دارد و به روش احیاء مستقیم و کوره قوس الکتریکی در سال ۱۳۶۸ راه اندازی شد و مدتی بعد نام دومین تولیدکننده فولاد خام در کشور بعد از شرکت فولاد مبارکه اصفهان را به خود اختصاص داد.
با این وجود اما محمدی بعد از محمد کشانی تنها چند ماهی توانست بر صندلی مدیریت این شرکت تکیه زند. بازه زمانی که حتی رنگ گذران یکسال را به خود ندید و مشکلات و مسائلی موجب شد تا وی با این سمت خداحافظی کند. آنچه که این پرسش مهم را مطرح می کند که به واقع وقتی محمدی در شرکت فولاد خوزستان نتوانست موفق عمل کند و چرا باید سکان فولاد ارفع را به دست گیرد.
تغییرات مدیریتی پیش از برگزاری مجمع
از همه این موارد که بگذریم ولی فهرست دلایل تامل برانگیز در این زمینه باز هم ادامه دارد. به عبارتی نکته جالب دیگر این است که تغییرات مدیریت شرکت مذکور پیش از مجمع انجام و اعلام شده است، این در حالی بوده که مجمع عمومی عادی سالانه لاین شرکت در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ماه برگزار خواهد شد، آنچه که خود نیز بر غرض ورزانه بودن چنین تغییری اشاره دارد.
واقعیت این بوده که همانطور که پیش تر اشاره شد به وضوح مشخص است که این تغییر با فشار جعفری و البته هماهنگی ناصر تقی زاده، مدیرعامل چادرملو صورت گرفته است، آن هم در جهت خواسته های وزیر صمت، تا احتمال زد و بندهای سیاسی پشت پرده ها بیش از پیش قوت گرفته و محتمل باشد.
منبع: نقد دولت