تولید نفت ایران به ۴ میلیون بشکه در روز میرسد
بهروزترینها– محسن خجستهمهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نشستی خبری اظهار داشت: براساس برنامهریزیهای صورتگرفته تا ده سال آینده توان تولید گاز کشور به یک و نیم میلیارد مترمکعب در روز خواهد رسید و ظرفیت تولید نفت خام کشور به ۵ میلیون بشکه در روز میرسد که برای تحقق این برنامه نیاز به سرمایهگذاری ۹۰میلیارددلاری در بخش نفت و نیز سرمایهگذاری ۷۰میلیارددلاری در بخش توسعه میادین گازی هستیم.
وی افزود: همچنین در صورت تحقق این برنامهها ظرفیت پالایشی کشور و ظرفیتهای صادراتی کشور به ۱.۵برابر قبل از تحریمها خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه “بستههای مختلف سرمایهگذاری را برای جذب سرمایههای داخلی و خارجی در نفت و گاز تعریف و آماده کردهایم” گفت: ما استقبال میکنیم که سرمایهگذاری خارجی بدون تحریم و بدون شرط و شروط در بخش نفت و گاز کشور صورت بگیرد.
خجستهمهر ادامه داد: بهاشتباه مطرح میشود که سهم انرژی هیدروکربنی در حال کاهش است. بهدلیل اهمیت ارزش حرارتی منابع هیدروکربنی حداقل در کوتاهمدت سهم انرژی هیدروکربنی کاهش پیدا نخواهد کرد.
وی تصریح کرد: اگر دنیا بهدنبال پایداری و امنیت عرضه انرژی است باید در سرمایهگذاری آن نیز مشارکت کند و اگر دنیا در بخش سرمایهگذاری و عرضه مشارکت نکند نمیتواند در آینده صنعت خود را اداره کند.
معاون وزیر نفت ادامه داد: همچنین بخش پاییندستی کشور باید در بخش تأمین خوراک سرمایهگذاری کند که در این زمینه بستههای سرمایهگذاری مربوط به سرمایهگذاری بخش پاییندستی در بخشهای بالادستی را در آیندهای نزدیک اعلام میکنیم.
خجستهمهر با اعلام اینکه “در چند ماه گذشته مذاکراتی با شرکتهای متعدد خارجی انجام شده است و همچنان ادامه دارد” گفت: ما آمادگی داریم در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی با روشهای مختلف قراردادی نسبت به جذب سرمایه خارجی اقدام کنیم.
وی اضافه کرد: صادرات نفت خام و میعانات نسبت به گذشته و قبل از آغاز دولت سیزدهم افزایش داشته است و ما از تمام پتانسیلها و ظرفیتهای مختلف برای رشد در این بخش استفاده خواهیم کرد و سیاست ما پیدا کردن بازارهای جدید و یافتن مشتریان راهبردی است و حتی آمادگی داریم برای فروش نفت میعانات گازی و فرآوردههای نفتی قراردادهای بلندمدت امضا کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: دربخش اکتشاف، پتانسیلهای قابلتوجهی داریم و لایههای مختلف زمینشناسی وجود دارد که هنوز مورد اکتشاف قرار نگرفته است.
خجستهمهر با اشاره به اهمیت تأمین پایدار سوخت زمستانی گفت: در این زمینه یک برنامه بسیار فشرده را به اجرا درآوردهایم که در راستای آن نخستین ردیف پالایشی فاز ۱۴ پارس جنوبی در دیماه به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی ادامه داد: در راستای افزایش توان صادراتی میعانات گازی، یک پروژه مرکاپتانزدایی و شیرینسازی ۸۰هزار بشکه میعانات گازی راهاندازی شده است و اکنون در مدار تولید قرار دارد که راهاندازی این پروژه با افزایش ظرفیت میعانات گازی شیرینسازیشده جذابیت صادرات میعانات گازی ایران را افزایش میدهد.
معاون وزیر نفت خاطرنشان کرد: سال آینده فاز ۱۱ پارس جنوبی که دو دهه تولید از آن انجام نشده بود به بهرهبرداری خواهد رسید و همچنین قطب جدید توسعه گاز در منطقه عسلویه با توسعه میدان گازی پارس شمالی که کار مطالعات پایه آن آغاز شده است به ظرفیت تولید ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز و با سرمایهگذاری ۴میلیارددلاری ایجاد میشود.
خجستهمهر اضافه کرد: میدان گازی کیش با احداث یک خط لوله ۲۰۰ کیلومتر دریایی برای تولید ۴ حلقه چاه توسعه مییابد که مطالعات پایه احداث این خط لوله دریایی آغاز شده است.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت فعلی تولید گاز کشور یکمیلیارد مترمکعب در روز است، گفت: بهمنظور رسیدن به ظرفیت ۱.۵ میلیارد مترمکعبی تولید روزانه گاز، به تولید رساندن میدان گازی کیش، فاز ۱۱ پارس جنوبی، میدان پارس شمالی و تولید یکصد میلیون مترمکعب گاز از ۱۰ میدان در مناطق مرکزی برنامهریزی شده است تا شاهد افزایش ۵۰۰ میلیون مترمکعبی تولید روزانه گاز کشور در ده سال آینده باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: ما برای افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز در کشور از سرمایهگذاری خارجی استقبال میکنیم اما منتظر آن نمیمانیم و اگر سرمایهگذاری خارجی محقق نشود، سناریوهای مختلفی شامل استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید که براساس آن میتوانیم از عواید تولیدی میدان بهمیزان ۵۰ درصد برای توسعه آن هزینه کنیم و همچنین استفاده از انتشار اوراق مشارکت، منابع مالی شرکتهای خصوصی، تشکیل صندوقهای سرمایهگذاری و منابع مالی نفت و صندوق توسعه ملی در برنامه داریم.
خجستهمهر افزود: تکمیل میدان آزادگان جنوبی یکی از اولویتهای شرکت ملی نفت است که برنامهای فشرده برای آن تدوین شده است تا پایان سال آینده بخش قابلتوجهی از تولید آزادگان جنوبی محقق شود؛ همچنین طرح یک پارچه توسعه میادین غرب کارون آماده شده است و بهصورت روزانه تحقق طرحهای توسعه در این بخش بررسی و پیگیری میشود.
وی خاطرنشان کرد: برنامهریزی کردهایم تا پایان امسال ظرفیت تولید نفت کشور به میزان قبل از تحریمها یعنی ۴ میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
معاون وزیر نفت با رد هرگونه مذاکره رسمی با شرکتها و کشورهای خارجی برای توسعه ساختار چالوس در دریای خزر، گفت: منابع و ذخایر این ساختار هنوز بهصورت رسمی در ذخایر شرکت ملی نفت ایران قرار نگرفته است و این ساختار هنوز در مرحله مطالعه است و هیچگونه مذاکره رسمی در این خصوص با شرکتها و کشورهای خارجی صورت نگرفته است.
خجستهمهر در خصوص جمعآوری گازهای مشعل، اذعان داشت: شرکت ملی نفت مصوبهای دارد که ۱۰۰ میلیون دلار برای جمعآوری گازهای مشعل پالایشگاههای پارس جنوبی به شرکت ملی گاز ایران تخصیص داده است و شرکت ملی گاز موظف است برنامههای عملیاتی خود را برای تحقق این امر مهم تدوین و اجرایی کند.
وی اضافه کرد: همچنین برای تکمیل پروژههای NGL3100 و NGL3200 تلاش میکنیم و دیگر پروژههای جمعآوری گازهای همراه هم در حال اجرا هستند و اگر پروژه جدیدی در بخش نفت و گاز کشور شروع به اجرا کند حتماً جمعآوری گازهای همراه آن چه در بخش میادین نفتی و چه در بخش پالایشگاههای گازی حتماً کنار اجرای پروژه مدنظر قرار خواهد گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: در زمینه فروش LPG و سایر مایعات گازی هیچگونه محدودیتی نداریم و اینکه در برخی رسانهها عنوان شده است فروش LPG با تهاتر با یک کالای خاص در برخی کشورهای همسایه انجام میشود، این قضیه صحت ندارد چرا که نه برای فروش LPG نه خرید کالا محدودیتی نداریم که بخواهیم اقدام به تهاتر LPG با یک کالای خاص کنیم.
خجستهمهر توسعه میدان گازی فرزاد B را از اولویتهای این شرکت دانست و گفت: در تلاشیم که هرچه سریعتر نصب یک جکت در میدان فرزادB صورت بگیرد تا بعد از آن حفاری را در این میدان آغاز کنیم.
وی درپاسخ به اینکه برخی رسانههای هندی ادعای سهم داشتن شرکتهای هندی در عواید تولید میدان فرزادB را مطرح کردهاند، گفت: این ادعاها یک ادعا و گمانهزنی رسانهای است و جنبه حقوقی ندارد.
معاون وزیر نفت افزود: در حوزه خزر سیاست ما برمبنای رابطه بسیار دوستانه با همسایگان خزر است و شعار ما تعامل سازنده بهجای رقابت بازدارنده است و در قالب قوانین مربوطه فعالیت میکنیم.
خجستهمهر در خصوص عرضه نفت در بورس، گفت: شرکت ملی نفت ایران آمادگی کامل برای عرضه نفت در بورس دارد و باید الزامات قانونی آن حتماً دیده شده باشد و هر زمان بورس اعلام آمادگی کند و بسترهای قانونی عرضه نفت در بورس فراهم باشد شرکت ملی نفت آمادگی کامل برای اجرای آن را دارد.
وی در خصوص مدل قراردادی جذب سرمایه خارجی، گفت: بهطور کلی قراردادهای نفتی در ایران در دورههای مختلف اصلاح شده، بهبود یافته و تغییر کرده است و قراردادهای نفتی موسوم به IPC نیز مدل تغییریافته قراردادهای بیع متقابل بوده است که البته این مدل قراردادی لزوماً بدون عیب نیست و برنامه ما این است که مدل قراردادهای ITC را بهبود دهیم، جذابیت آن را بالا ببریم و معایب آن را رفع کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت با بیان اینکه فعالیتهای اجتماعی نفت در دولت سیزدهم بهشکلی تکامل یافتهتر پیگیری میشود، گفت: در این زمینه هر تکلیفی دولت به شرکت ملی نفت اعلام کند آمادگی اجرای آن را داریم و در خصوص مناطق نفتخیز و گازخیز کشور نیز برنامه پنجسالهای توسط استانداران و مقامات محلی تهیه شده است که طرحهای اولویتدار آنها در بخش مسئولیتهای اجتماعی نفت تأمین اعتبار شده است و در تلاشیم کارها را براساس برنامه اعلامی استانها پیش ببریم.
خجستهمهر راجع به حضور شرکتهای چینی در طرحهای آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی و فاز یک میدان یادآوران، گفت: این که چرا قرارداد ۵.۶ میلیارد دلاری آزادگان جنوبی با شرکتهای چینی در دولت گذشته فسخ شده است دلیل آن را نمیدانم اما با توجه به حضور شرکتهای چینی در این پروژه و همچنین حضور شرکتهای چینی در طرح آزادگان شمالی و تمایل آنها برای توسعه این میدان در فاز دوم و همچنین فعالیت یک شرکت چینی در فاز اول میدان یادآوران مذاکرات با این شرکتها ادامه خواهد داشت.
منبع: تسنیم