اخبار برگزیدهاقتصاد ایران

چرا کاهش تورم احساس نمی‌شود؟

به‌روزترین‌ها– با این حال نرخ تورم سالانه از 47.6درصد در فروردین به 49.1درصد در اردیبهشت رسیده که بالاترین نرخ دست‌کم از ابتدای دهه90 تا‌کنون است؛ حالا سؤال این است که چرا مردم این کاهش تورم را احساس نمی‌کنند و آیا چشم‌انداز آینده نشان از کاهش حرارت دمای بدن اقتصاد ایران دارد؟

نرخ بالای تورم ماهانه
نخستین اثر ملموس نرخ تورم در کوتاه‌مدت در تورم ماهانه، مشاهده می‌شود و برای اینکه مردم احساس کنند که سطح عمومی قیمت‌ها روند نزولی را تجربه می‌کند، این است که رشد ماهانه تورم به محدوده نیم درصد برسد. از سوی دیگر این کاهش نرخ ماهانه تورم در همه گروه‌های کالایی به‌ویژه کالاهای خوراکی و آشامیدنی و دیگر کالاهای پرمصرف نمایان باشد. این در حالی است که نرخ تورم 12گروه کالایی ازجمله لبنیات و تخم مرغ، پوشاک و کفش، لوازم خانگی، قندوشکر، هتل و رستوران، چای و نوشیدنی‌های گرم، تفریح و فرهنگ، میوه و خشکبار، انواع گوشت قرمز و سفید، بهداشت و درمان و دخانیات، رشد قیمت بالاتر از شاخص تورم ماهانه به میزان 2.8درصد را در اردیبهشت تجربه کرده است.

 تورم بالای 50درصد  
آنچه احساس مردم از تورم را به وضوح نشان می‌دهد، نرخ تورم نقطه به نقطه‌ است که بیانگر رشد میانگین قیمت یک سبد کالا‌ و خدمات یکسان برای خانوارها در هر‌ ماه نسبت به ‌ماه مشابه سال گذشته است. این نرخ از تیر سال گذشته به بالای 40درصد و از اسفند سال گذشته به بالای 50درصد صعود کرده و ماموریت دشوار دولت برای مهار تورم، این خواهد بود که بتواند در فاصله 10‌ماه پیش رو، این نرخ رشد قیمت‌ها را به محدوده 25درصد برساند.
به ‌ویژه اینکه نرخ تورم نقطه به نقطه گروه‌های کالایی هتل و رستوران در اردیبهشت به 84درصد و خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها به 76.1درصد رسیده و خانوارهای ایرانی با تورم نقطه‌ای بالای 50درصد در بخش‌های حمل‌ونقل، بهداشت و درمان و پوشاک و کفش مواجه هستند.

چشم‌انداز رشد قیمت‌ها
شاخص واقعی که بیانگر جهت‌گیری سیاست‌های کلی اقتصادی در مهار تورم خواهد بود، نرخ تورم سالانه است که به‌ گفته مرکز آمار، رکورد جدیدی را در اردیبهشت‌ ماه تجربه کرده و به 49.1درصد رسیده است.
 اثر واقعی سیاست‌های دولت و بانک مرکزی در کاهش یا افزایش نرخ تورم سالانه منعکس می‌شود و از این روی لازم است که هم سیاست‌های مالی و بودجه‌ای دولت، هم سیاست‌های پولی بانک مرکزی و هم مجموعه تلاش‌ها برای مهار تورم به‌گونه‌ای طراحی و اجرا شود که نرخ تورم سالانه، هر سال پایین‌تر بیاید و به زیر 10درصد برسد.
برنامه دولت این است که نرخ تورم در پایان برنامه هفتم توسعه یعنی 1408 تک‌رقمی شود. مهم این است که مردم شاهد کاهش واقعی نرخ تورم در هر سال باشند و از شوک‌های تورمی جلوگیری شود.

احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد: ‌ امیدواریم از هفته‌های آینده شاهد آثار و گزارش‌های اجرای برنامه 1۰بندی دولت برای مهار متغیرهای بنیادی موجد تورم در اقتصاد کشور باشیم و نظارت‌های کوتاه‌مدت دستگاه‌های اجرایی افزایش یابد

 منبع: همشهری

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا