افت بورس در برابر رشد فرابورس

در معاملات امروز، شاخص کل بورس تهران بار دیگر با کاهش همراه شد، اما شاخص هموزن و فرابورس روندی مثبت را تجربه کردند.
به گزارش بهروزترینها طبق دادههای معاملاتی روز چهارشنبه، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با افت ۴۸۵۶ واحدی به سطح سه میلیون و ۱۲۹ هزار و ۴۰۶ واحد رسید. این در حالی است که شاخص هموزن ۴۳۳۱ واحد افزایش یافت و عدد ۹۶۴ هزار و ۷۴۱ واحد را به ثبت رساند.
طی ۳۷ روز کاری اخیر، تالار شیشهای با وجود تأثیرپذیری بازارهای ارز و طلا از مذاکرات و بهبود روابط بینالملل، ۱۱ روز منفی را پشت سر گذاشته و سایر روزها صعودی بوده است.
در آخرین روز کاری هفته، ۱۹۷ نماد بورسی مثبت و ۱۳۷ نماد منفی به کار خود پایان دادند و تعداد خریداران فعال به ۹۲ هزار نفر رسید. با این حال، بورس امروز به طور کلی ۰.۱۵ درصد کاهش را ثبت کرد.
در بازار سهام، بیش از ۵۸۸ هزار معامله به ارزشی حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان انجام شد.
معاملات و تحرکات شاخصها
بر اساس نقشه بازار در روز چهارشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۴، نمادهای فولاد و فارس بیشترین نقش را در افت شاخص کل داشتند؛ اما وبملت توانست اثر مثبتی بر شاخص بگذارد. از میان نمادهای پرتراکنش امروز میتوان به ولنوین، خودرو و وتجارت اشاره کرد.
در سوی دیگر بازار، شاخص فرابورس ایران برخلاف بورس با رشد ۱۰۹ واحدی به ۲۷ هزار و ۶۴۶ واحد رسید. ارزش معاملات فرابورس به ۱۴۷ هزار میلیارد تومان و تعداد معاملات به ۲۶۰ هزار فقره رسید. نمادهای ومپنا، سامان و آریان بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخص فرابورس داشتند و مهر، مهرمام و وپایا جزو نمادهای پرتراکنش بودند.
تحلیل روند بازار
بازار سرمایه از روز سهشنبه (۱۹ فروردین) پس از اعلام خبر آغاز گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا، وارد مسیر رشد شد. البته از دوم آبان ۱۴۰۳ بورس وارد فاز صعودی شده بود و بعدها رکوردهای تاریخی را ثبت کرد، اما از ۲۲ دیماه دوباره وارد دوره نوسان و اصلاح شد. این بازار طی ماههای اخیر چندین مرتبه کانالهای مهم شاخص را از دست داد و باز به دست آورد؛ تا اینکه ۳۰ فروردین برای نخستینبار از مرز سه میلیون واحد عبور کرد، اما در روزهای اخیر شاهد عقبگرد بوده است.
دورنما و عوامل اثرگذار
بررسیها نشان میدهد عاملهای سیاسی نقشی کلیدی در بازار سهام داشتهاند. امیدواری نسبت به کاهش تنشهای سیاسی و آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در عمان، همچنین احتمال تصویب لوایح پالرمو و CFT، سیگنالهای مثبتی به بازار دادهاند؛ اتفاقی که میتواند با کاهش ریسکهای سیستماتیک و افزایش شفافیت، مسیر رشد بازار را هموارتر کند.
کارشناسان با وجود وضعیت بنیادی مطلوب بازار سرمایه، متغیرهای سیاسی، کمبود نقدینگی، نااطمینانی سهامداران و افزایش فعالیت نوسانگیران را از جمله دلایل توقف رشد بورس در ماههای گذشته میدانند. با این همه، بازار سهام پیش از اصلاح اخیر موفق شد برای نخستین بار وارد کانال سه میلیون واحد شود و رکوردشکنی کند.