جهش طلا و سکه با اثر تنشهای جهانی

در پی افزایش قیمت جهانی طلا به دنبال بحران ژئوپلیتیک و ادامه روند صعودی نرخ ارز در بازار تهران، امروز دوشنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۴ قیمت تمامی اشکال سکه و مصنوعات طلا رشد معنیداری را تجربه کرد؛ اتفاقی که نشان از تلاقی تحولات بینالمللی با انتظارات تورمی و رفتارهای هیجانی خریداران ایرانی دارد.
به گزارش بهروزترینها بازار طلای تهران امروز دوشنبه، ۱۳ خرداد ۱۴۰۴، تحت تاثیر صعود مجدد بهای جهانی طلا و همچنین رشد نرخ ارز، شاهد افزایش قابل توجه قیمت انواع سکه، طلا و مصنوعات بود. طبق تازهترین دادهها، هر گرم طلای ۱۸ عیار به ۶ میلیون و ۴۶۱ هزار و ۶۰۰ تومان رسید و سکه امامی نیز با ثبت قیمتی جدید، مرز ۷۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان را پشت سر گذاشت.
افزایش قیمت در بازار جهانی
بررسی قیمتها در بازار جهانی نشان میدهد که همزمان با گشایش بازارهای جهانی، هر اونس طلا با جهش ۵۹ دلاری نسبت به روز قبل، به رقم ۳ هزار و ۳۴۸ دلار رسید. این رشد تحت تاثیر تشدید درگیریها بین روسیه و اوکراین پس از حملات پهپادی کییف به مسکو و همچنین تهدید رئیسجمهور آمریکا به افزایش تعرفهها بر فولاد و آلومینیوم تقویت شده است. علاوه بر این، بسیاری از تحلیلگران بینالمللی معتقدند تداوم سیاستهای انبساطی بانکهای مرکزی و نگرانی از وضعیت بازارهای مالی، به روند صعودی طلا دامن زده است.
تاثیر تحولات بر بازار داخلی طلا و سکه
این وقایع بینالمللی به شکل مستقیم بر بازار داخلی طلا و سکه ایران بازتاب یافت. بر همین اساس امروز قیمت سکه امامی با افزایش ۶۳۰ هزار تومانی نسبت به روز گذشته، به ۷۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید و سکه طرح قدیم با رشد ۲۵۴ هزار تومانی، ۶۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شد. نیمسکه ۴۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، ربعسکه ۲۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و سکه گرمی نیز ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمتگذاری شدند؛ در نیمسکه و سکه گرمی شاهد افزایش قیمت، ولی در ربعسکه کاهش جزئی بود.
قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار نسبت به یکشنبه نزدیک به ۱۰۰ هزار تومان رشد داشت و هر مثقال طلا نیز با رشد ۴۲۷ هزار تومانی به بیش از ۲۷ میلیون و ۹۹۰ هزار تومان رسید. جالب اینکه علیرغم این روند افزایشی، طلای ۲۴ عیار کاهش قیمتی حدود ۱۳۱ هزار تومان ثبت کرد که دلیل اصلی آن رفتار متفاوت بازار کارگاههای مصنوعات و حاشیه سود است.
رشد خزنده نرخ ارز و تتر
بازار ارز نیز در کنار بازار طلا روز پرتلاطمی را پشت سر گذاشت. بر اساس گزارش مرکز مبادله ارز و طلای ایران، نرخ اسکناس دلار آمریکا به رقم ۷۱ هزار و ۱۹۷ تومان و هر حواله دلار به ۶۹ هزار و ۲۵۸ تومان رسید؛ یورو نیز ۸۰ هزار و ۷۸۴ تومان و حواله آن ۷۸ هزار و ۵۸۴ تومان عرضه شد. نرخ درهم امارات و یوآن چین هم با شیبی آهسته صعودی، در بازار تثبیت شد.
در بازار موازی و معاملات غیررسمی، هر دلار آمریکا عمدتاً بین ۸۱ تا ۸۰ هزار تومان معامله شد و قیمت تتر (USDT) نیز امروز به ۸۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسید؛ نکتهای که نشاندهنده انتظارات تورمی و میل سرمایهگذاران به پوشش ریسک از طریق داراییهای امن است.
تامین ارز برای واردات؛ گزارش بانک مرکزی
مطابق دادههای بهروز بانک مرکزی، از ابتدای سال جاری تا روز نهم خرداد، معادل ۹.۱ میلیارد دلار ارز بابت واردات تامین شدهاست که ۲ میلیارد دلار آن به کالاهای اساسی و دارویی و بیش از ۶.۸ میلیارد دلار به فعالیتهای تجاری و صنعتی اختصاص یافته است.
بررسی لیست صنایع نشان میدهد که صنایع حملونقل، برق و ماشینآلات همچنان بیشترین سهم از تخصیص ارز را به خود اختصاص دادهاند. حجم کل معاملات روزانه بازار ارز تجاری در آغاز هفته، نزدیک به ۱۵۸ میلیون دلار بوده است.
جمعبندی و چشمانداز بازار
نوسانات کمسابقه طلا و ارز در ایران همزمان با نااطمینانیهای جهانی و داخلی، بیش از پیش بازارهای مالی کشور را به اخبار ژئوپلیتیک و تصمیمگیریهای اقتصادی دولتهای بزرگ گره زده است. تداوم تنشها و احتمال تشدید آن در هفتههای پیشرو میتواند این روند افزایشی را ادامهدار کند، اگرچه تحلیلگران هشدار میدهند که ورود نقدینگی سرگردان به بازار طلا و ارز، میتواند به ایجاد حبابهای قیمتی و افزایش ریسک سرمایهگذاری برای فعالان خرد بیانجامد.