تكاپوهاي نظامي در پسا برجام
بعد از حل بحرانهاي هستهاي، كنار گذاشتن تحريمها و از همان روزهاي آغازين مذاكرات هستهاي، مقامات رسمينظامي كشورمان براي رايزنيهاي مختلف در جهت بهبود وضعيت آكادميك و همچنين تجهيزاتي دستگاههاي نظامي ايران به كشورهايي كه با تهران روابط خوبي در دوران تحريمداشتند، رفتند. در اين ديدار ها رايزنيهاي گستردهاي در زمينههاي انتقال تجربيات و امكانات ميان ايران و اين كشورها صورت گرفت. براي مثال بارها حسيندهقان وزير دفاع جمهوري اسلامي با سفر به روسيه و چين با مقامات ارشد نظامي اين كشورها رايزني كرد. در ادامه اين روابط مسئولان نيرويدريايي ايران اسلامي نيز با مقامات ارشد نظامي چين ديدارهايي داشتند.
برنامههاي آكادميك
در همين راستا و همزمان با رايزنيهاي نظامي صورت گرفته از طرف نيروهاي نظامي دولت،هیات آکادمی علوم نظامی چین با سردار سرتیپ پاسدار احمد وحیدی رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی، جانشین ارکان ستاد کل نیروهای مسلح، معاون امور بین الملل وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی نيز دیدار و گفت و گو كرد.گفتني است اين دعوت از جانب ايران صورت گرفته بود.
رزمايش براي تنگههرمز
از سوي ديگر امیر دریادار حبیب ا… سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش در همایش فرماندهان این نیرو که صبح ديروز برگزار شد، با حضور در جمع خبرنگاران گفت: رزمایش بزرگ نداجا با هدف تمرین کمک رسانی به شناورهای حاضر در منطقه، اول و دوم دیماه در منطقه شرق تنگه هرمز برگزار خواهد شد.سیاری ضمن تاکید بر تعامل و همکاری با کشورهای حوزه خلیج فارس، اطراف دریای عمان و شمال اقیانوس هند تصریح کرد: رزمایش های ما نیز در جهت تقویت امنیت منطقه و در راستای همکاری و تعامل با همه این کشورهاست و بارها گفته ایم که می توانیم با یکدیگر تعامل سازنده داشته باشیم.وی در بخش دیگری از سخنان خود به کمک رسانی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به شناورهای سایر کشورها اشاره کرد و گفت: ما تاکنون به 23 شناور کمک رسانی داشته ایم و نزدیک به 3هزار کشتی نیز توسط یگانهای نداجا اسکورت شدهاند. فرمانده نیروی دریایی ارتش همچنین از دیدار با هیات های نظامی هند در روزهای آینده خبرداد.
ائتلاف با عمان
همچنين سردار دریادار اصغر صالح اصفهانی رئیس کمیسیون مشترک نظامی ایران و عمان در حاشیه اجلاس کمیته مشترک دوستی دو کشور و در جمع خبرنگاران با تشریح موضوعات مورد بحث در این اجلاس گفت: ارتقای سطح نظامی دو کشور با مصادیق برگزاری رزمایشهای نظامی در تنگه هرمز و دریای عمان، ارتقاي روابط آموزشی و تبادل استاد و دانشجو در سطح استراتژیک، تبادل اطلاعات در سطح منطقه و مبارزه با تروریسم و حوزه فرهنگی ورزشی قرآنی و آموزش زبان از مواردی بود که امروز مورد بحث واقع شد.وی افزود: دو کشور اشتراکات فرهنگی، تاریخی، روابط خوب و دیدگاههای مشترکی در موضوعات مختلف ازجمله پرونده صلحآمیز هستهای ایران دارند.دریادار صالح اصفهانی تصریح کرد: دو کشور در موضوع یمن نظرات مشترکی دارند؛ که در این باره هم توافقاتی انجام شده و پس از این نشست در کارگروههای تخصصی به دستاوردهای بزرگتری تبدیل خواهد شد.
راهبردهاي نظامي پسابرجام
بهنظر ميرسد اين ديدارها و رايزنيها كه بيشتر در زمينههاي فضايي و دريايي صورت ميگيرد براي تقويت بنيههاي نظامي ايران است. چراكه جمهوري اسلامي با توجه به رويكرد توسعهمحوري كه براي آينده خود متصور شده است و نياز به حضور در آبهاي بينالمللي دارد، در تلاش است تا نيروي دريايي خود را تقويت كرده و در برابر كشورهاي ديگر اين بخش از توان نظامي خود را به جايگاه مناسبي برساند. از سوي ديگر از لحاظ فضايي و پدافندي نيز كشورمان براي تثبيت جايگاه خود در منطقه و جهان و همچنين براي جلوگيري و دفع تهديد هاي موجود، بازوهاي دفاعي خود را در اين زمينه نيز تقويت ميكند تا در آينده مانند مسئله اس300 دچار مشكل نشود.
179/