سالار عقیلی را به خارج از ایران هل ندهیم!
سالار عقیلی خواننده موسیقی سنتی ایران در اقدامی غیرمنتظره روز شنبه -پنجم بهمن ماه- پیش از برگزاری کنسرت خود در لندن به استودیو منوتو رفت و در برنامه منوتوپلاس گفتوگو کرد؛ گفت و گویی 12 دقیقهای که تماماً درباره فعالیتهایش موسیقیایی این خواننده بود و در عمده زمان آن، به کنسرتهای عقیلی در لندن و آمریکا اشاره شد.
این خواننده همچنین درباره چالش برگزاری کنسرت در خارج از ایران، گفت: در خارج از ایران، هزینه برگزاری کنسرت بسیار بالاست. به عنوان نمونه در سالن برج میلاد، پیانویی است که میشود نواخت اما وقتی در اینجا خواستیم پیانو روی سن داشته باشیم، هزار و پانصد دلار هزینه اضافه خواستند.
اما این تمام حواشی حضور این خواننده سنتی ایران در لندن نبود و پس از کنسرت سالار عقیلی، او با گروهی از مجریان بی بی سی فارسی و من و تو، عکس یادگاری ثبت کرد و این تصویر به سرعت در فضای مجازی دست به دست شد تا ماجرا اندکی پیچیدهتر شود و برخی رسانهها با ادبیات تندی به استقبال عقیلی بروند.
ساعتی پس از این گفت وگو برخی منابع اعلام کردند دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرده است، درباره حضور این خواننده موسیقی سنتی ایرانی پس از بازگشت او به ایران، توضیحات لازم ارایه خواهد شد و در واقع مسئولان دفتر موسیقی بنا دارند تا بازگشت عقیلی به ایران و اخذ توضیحات از او، در این باره موضعگیری رسمی نداشته باشد و همزمان خبری به نقل از یکی از بستگان عقیلی منتشر شد که هرگونه گمانه زنی درباره مهاجرت عقیلی را رد کرد.
با گذشت دو روز از آن اتفاق، امروز در واکنش به حواشی حضور عقیلی در لندن برنامه جشنواره تغییر کرد و گروه موسیقی «وزیری» که قرار بود به سرپرستی کیوان ساکت و خوانندگی سالار عقیلی در تاریخ 23 بهمن ماه روی صحنه برود، با خواننده دیگری اجرا خواهد داشت؛ خبری که ستاد جشنواره اعلام کرد و در ادامه حمیدرضا نوربخش دبیر جشنواره موسیفی فجر نیز تایید کرد و گفت: تصمیم کمیته نظارت این دوره از جشنواره این است که سالار عقیلی در جشنواره اجرایی نداشته باشد.
وی افزود: ما امسال در ستاد برگزاری سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر کمیته های مختلفی را طراحی کردیم که کارهای هماهنگی جشنواره را انجام می دهند. یکی از این کمیته ها، کمیته نظارت جشنواره است که با هماهنگی که با مراجع ذیصلاح نسبت به صدور مجوزها و استعلام ها و نظارت قبل و بعد از اجرا اقدامات لازم را انجام می دهد و بر اساس استعلام ها گروه ها در جدول جشنواره قرار می گیرد.
نوربخش تاکید کرد: برنامه آقای عقیلی هم در همین چارچوب بود و از زمانی که حضور ایشان در یکی از شبکه های ماهواره ای مساله ساز شد، این موضوع در دستور کار کمیته نظارت قرار گرفت و به این جمع بندی رسیدیم که ایشان در جدول حضور نداشته باشد.
با این حال حسین نوشآبادی سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اظهار تأسف از حضور سالار عقیلی در یک شبکه مخالف نظام گفت: درباره حضور عقیلی در سیویکمین دوره جشنواره موسیقی فجر هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده، چون ابتدا باید ابعاد این اتفاق بررسی شود. بر همین اساس، هنوز تصمیمی مبنی بر ممنوع شدن فعالیتهای عقیلی در کشور اتخاذ نشده است. ابتدا عقیلی باید به ایران برگردد و اتفاق رخداده بررسی شود.
واکنشهایی که امروز نسبت به اقدام غیرقابل تایید سالار عقیلی جنبه عملی به خود گرفت، نگرانیهای جدی را در پی داشته، چرا که برخی ناخواسته در حال هل دادن این خواننده توانمند به خارج از ایران هستند و ظاهراً نخستین گامها را محکم برداشتهاند. این رویکرد قطعاً در راستای مصالح ملی نیست و باید با تکیه بر تجریات گذشته، از آن پرهیز کرد، مراقب بود و خطای عقیلی را با خطایی بزرگتر تکمیل نکرد.
176/