راي ندهيد بايد بسوزيد وبسازيد!
با وجود شرایط ایجادشده در مرحله بررسی صلاحیتها، با تلاش و تدبیر به نقطهای رسیدهایم که فهرستهای انتخاباتی اصلاحطلبان برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی رونمایی شده است. برخی رخدادها، بههیچوجه مطلوب ما نیست و البته در دایره اختیار و انتخاب ما هم قرار ندارد. بااینحال مصالح و منافع ملت و کشور اقتضا میکند با انسجام و حرکتی درست، فضای موجود را به سود منافع حداکثری مورد نظر اکثریت جامعه سوق دهیم. صندوق رأی همچنان یگانه فرصتی است که با استفاده درست از آن میتوان بر معضلات و مشکلات پیروز شد و بنیانهای سعادت کشور و مردم را مستحکم کرد. آگاهی، درایت و مسئولیتپذیری جامعه و حتی رأی یک نفر در هر نقطهای از ایران فرصت را از آنانی که همچنان به تأکید اسلام بر رأی مردم باور ندارند، ميگيرد.
مردم عقلاني ميانديشند، در انتخابات شركت ميكنند
«امان ا… قرایی مقدم »جامعه شناسان در گفتوگو با «قانون»اگر بهدنبال جامعهای توسعه یافته و پیشرفته هستیم، باید پرشورتر از دورههای گذشته در انتخابات شرکت کنيم، تصریح کرد: باید دقت کنیم که نه تنها سرنوشت شهروندان به میزان مشارکت آنان در انتخابات بستگی دارد، بلکه آینده فرزندانشان و جامعه هم به چگونگی حضور تک تک شهروندان در پای صندوقهای رای بستگی دارد. این استاد جامعهشناسی دانشگاه در ادامه خاطرنشان کرد: اگر آحاد ملت در این دوره از انتخابات شرکت نکنند، حق و حقوق خودشان را نادیده گرفتهاند و به طور غیر مستقیم اعلام میکنند که نه تنها به آینده جامعه بیتفاوت هستند بلکه به سرنوشت فرزندان خودشان هم بیتفاوتاند.
وی در ادامه با بیان اینکه شرکت در این دوره از انتخابات اثرات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دارد، تاکید کرد: زمانی که کاندیدایی با رای مردم وارد مجلس میشود، در زمینههای رفع بیکاری و کاهش آسیبهای اجتماعی و هر آنچه به جامعه مربوط میشود، فعالیت میکند و میتواند با تصویب قوانین در حوزه اجتماعی بسیاری از بیسامانیها و آسیبهای اجتماعی را کاهش دهد. اینجامعهشناس اظهار داشت: هنگامی که والدین در انتخابات حضور دارند به طور غیر مستقیم در ذهن ناخودآگاه فرزندانشان آموزش فرهنگی ارائه میدهند که در سالهای بعد آنان در عرصه انتخابات حضور پررنگی داشته باشند و نسبت به سرنوشت خود بیاعتنا نباشند. علاقهمندی به سرنوشت فرد نشانگر رشد شخصیتی و آینده نگری تک تک افراد جامعه است. قرایی مقدم همچنین درباره آن دسته از افرادی که در انتخابات شرکت نمیکنند نیز اظهار نظر کرده و با بیان اینکه این عده حقوق حقه خود را از دست میدهند، اذعان کرد: افرادی که در انتخابات رای نمیدهند، زمانی که نمایندگان قوانینی را تصویب میکنند که برخلاف میل آنهاست دیگر نمیتوانند برای حق و حقوق از دست رفته خودشان به نمایندگان شکایت کنند بلکه باید بسوزند و بسازند. وی در ادامه تصریح کرد: مردم کشور عقلانی میاندیشند چرا که نیمی از جامعهمان تحصیلکردهاند. بنابراین، این جامعه نسبتا عقلانی عمل میکند لذا در انتخابات شرکت میکنند چرا که نه تنها براي آینده خودشان بلکه براي آینده فرزندانشان نیز اهمیت قائل هستند. همچنین سرنوشت ۴ سال آینده کشور در دست مجلس است بنابراین عقل حکم میکند که در این انتخابات حساس شرکت کنند. قرایی مقدم با توجه به توانایی اقناعسازی رسانهها در کشور خاطرنشان کرد: مطبوعات و رسانهها در زمینه حضور مردم در این انتخابات تلاش میکنند اما رای دادن برای مردم نهادینه شده است یعنی نیازی نیست در این زمینه تبلیغ کرد چراکه امروزه مردم آگاهتر از گذشته هستند و برایشان رای دادن به عنوان يك حرکت اجتماعی نهادینه شده است لذا مردم از رای دادن پرهیز نمیکنند.
شرکت در انتخابات موجب افزایش سرمایه اجتماعی است
مجید ابهری، استاد جامعهشناسی دانشگاه مهمترین آثار فرهنگی، اجتماعی انتخابات را تقویت باورهای مردم سالاری و خرد جمعی دانست. وی در گفتوگو با «قانون» تاکید کرد: انتخابات در هر جامعه نمایانگر رشد سیاسی، تکامل مردمسالاری، وفاداری به نظام، استقلال در ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و همچنین احساس مسئولیت در قبال اداره امور جامعه است و این موارد، محورهایی هستند که موجب میشوند نهایتا مردم با شور و هیجان در انتخابات شرکت کنند. ابهری با تاکید بر اینکه «حضور مردم در پای صندوقهای رای آثار مختلفی بر سرنوشت جامعه دارد» توضیح داد: مهمترین تاثیر اجتماعی آن ایجاد وحدت و همدلی در جامعه است که اقشار مختلف را با توجه به دیدگاههای مختلف سیاسی، در یک صف قرار میدهد.
وی ادامه داد: همدلی و مشارکت اجتماعی، اصلیترین بخش در سرمایه اجتماعی است و مشارکت در انتخابات در جهت افزایش این سرمایه است. مجید ابهری در ادامه خاطرنشان کرد: شرکت در انتخابات از منظر سیاست بین الملل نیز حائز اهمیت است. با توجه به شرایط سیاسی ایران در منطقه و جهان، امروز تمام مردم در جهان چشم به انتخابات ایران دوختهاند تا میزان مسئولیت پذیری و علاقه و استقبال مردم ایران به مشارکت در تعیین سرنوشت خود را ارزیابی کنند. این استاد دانشگاه تاکید کرد: باوجود اینکه امروز ایران دارای مشکلات اقتصادی مانند تورم و گرانی است اما وجود این مشکلات در سطح جامعه باعث نمیشود که مردم در تعین سرنوشت سیاسی خود فعالانه شرکت نداشته باشند، بنابراین هیچ کدام از اقدامات دشمنان نخواهد توانست در اراده سیاسی مردم اثرگذار باشد و مردم به کشورهای دیگر که به نوعی دشمن برای کشور محسوب میشوند اجازه یاوه سرایی نمیدهند. ابهری همچنین تصریح کرد: مردم برای انتخاب نماینده مدنظر خودشان باید با آگاهی و تحقیق پیش بروند چرا که منتخبی که وارد مجلس میشود باید در زمینه فعالیت خود تخصص داشته باشد. از سوی دیگر قوانین و مقرراتی که در عرصه اجتماعی تدوین میشود، توسعه اجتماعی کشور را فراهم میکند. وی در پایان با بیان اینکه مجلس راس امور است، گفت: قوه مقننه از جایگاه ویژهای در کشور برخوردار است چرا که برای دو قوه دیگر هم قانون تصویب میکند که روی جامعه اثرگذار است و مسیر آینده جامعه را نشان میدهد و هم اینکه با نظارت بر اجرای قوانین، سلامت مدیریتی کشور را تضمین میکند.
خانه ملت فرصتی برای کاهش نابرابری
«امیر محمود حریرچی» جامعهشناس نیز در این باره و ضرورت حضور هرچه گستردهتر در انتخابات مجلس میگوید: در جامعهای مردمسالار، سیاست پیشگان در خدمت مردماند و تلاشمند در جهت تعالی همه جانبه جامعه بهویژه اقشار آسیبپذیر هستند.
مردمی که به آنان مستقیم رای دادهاند یا رای اعتمادی از طریق نمایندگانشان، سپردن امانت قدرت مدیریت جامعه برای زندگی بهتر مادی و معنوی به عَهد گذارانی که خود را باید متعهد به آن بدانند و بالطبع پاسخگو هم باشند. وی اظهارمی دارد: متاسفانه در دهه اخیر، بعضا خط مشی و رفتار سیاستمداران ما در حدی تنزل کرده که بهنظر میرسد دیگر کمتر کسی در جای خود بند است و مدعی بالاترین مناصب در هرم قدرت بوده و در نتیجه منت گذار مردم در منصبی که اشغال كردهاند و بدون پاسخگویی به عملکردشان، فاصله بسیار از اهداف و شاخصهای مندرج در سند چشم انداز ایران ۱۴۰۴ در نیمه راه آن میتواند موید این امر باشد. وی تاکید میکند: به امید «انتخاب» برای ایجاد تحولی اجتماعی و نه صرفا سیاسی و تحقق حقوق اقشار و گروههای گونه گون اجتماعی و کاهش نابرابریها و شاید از سر ناامیدی چندی است کمپینهایی در جهت لزوم حضور نمایندگانی از بین بخشهای مختلف جمعیتی در مجلس پا گرفته است. شامل زنان، جوانان و لابد بعدها سالمندان، کودکان و نوجوانان و شاید کارگران، هنرمندان و دیگر اصناف، اما چگونه از این طریق بهدنبال کلید قفل مشکلات و آسیبهای اجتماعی و تحقق حقوق اجتماعی آحاد ملت هستیم؟ برای مثال یک یا چند نفر منتخب بهجز طرح مسائل و مشکلات قشر یا گروهی خاص چنانچه نگرش عمومی نمایندگان در راستای مورد نظر نباشد، چگونه در تدوین طرحها یا لوایح و تصویب آن میتوانند نقش داشته باشند. نمایندگان باید آیينهای تمام نما از کل جامعه باشند و البته منعکس کننده و پیگیر نیازها و مشکلات خاص منطقه خود، بر اساس برنامههایی مشخص برای کاهش مشکلات و رفع نیازهایی تعریف شده و تعهد به عمل در این راستا. حریرچی تصریح میکند: قطعا با حضور احزاب نیم بند در اشکال مختلف در کشور که مواقع انتخابات فعال شده و نمودی پر رنگتر از خود بروز میدهند كه آنهم متاسفانه عمدتا در جهت تضعیف حریف و نه نقد مداوم منصفانه یا دفاع از عملکرد وعدههایی که در ادوار گذشته ارائه شده، ميپردازند. میتوان گفت اگر اینگونه نیست بهدلیل فقدان ارائه اهداف اجتماعی مشخص و شاخصهای معین در زمان انتخابات و استمرار آن، است که تعهدی در اجرای آن نیز مشخص و معین نبوده و در نتیجه پاسخگویی هم شامل مرور زمان شده و بهفراموشی از جانب وکلا و موکلین منجر ميشود.
179/