موبنا – ویولنی که «آلبرت انیشتین» صاحب آن بود و در مواقع بیکاری آن را مینواخت به قیمت ۵۱۶ هزار و ۵۰۰ دلار در حراجی نیویورک فروخته شود. این ویولن مانند دیگر یادبودها و یادگاریهای به جا مانده از این دانشمندان بزرگ که در سالهای اخیر حراج شدهاند، در معرض فروش قرار گرفت و البته ویولن انیشتین پنج برابر گرانتر از پیشبینیهای قبلی فروخته شد.
این آلت موسیقی که در شهر پنسیلوانیا توسط شخصی به نام «اسکار استگر» از ارکستر سمفونیک هریسبرگ ساخته شده است و روی بدنه آن نوشته شده است: «ساخته شده برای بزرگترین دانشمند پروفسور جهان، آلبرت انیشتین توسط اسکار اچ. استگر ۱۹۳۳».
آقای استگر در سال ۱۹۳۳ میلادی زمانی که این دانشمند بزرگ به تازگی به موسسه تحقیقات پیشرفته پرینستون رفته بود، این ویولن را به انیشتین تحویل داد. انیشتین پس از گذشت مدتی این آلت موسیقی را به «لاورنس هیبس» پسر جوانی که که در دانشگاه پرینستون تحصیل میکرد هدیه داد و آن روزها هیبس تصمیم داشت به یک ویولنیست بزرگ تبدیل شود. از آن زمان تاکنون این ویولن در خانواده هیبس به عنوان یکی از گرانبهاترین یادبودهای آنها نگهداری شد.
انیشتین در کنار تحقیقات و فعالیتهای علمی خود یک موسیقیدان پرشور بود که از سن ۶ سالگی شروع به نواختن ویولن کرد و سرانجام در سن ۱۳ سالگی موفق شد سونات ویولن موتزارت را بنوازد و پس از آن در طول عمر خود همواره این قطعه را مینواخت. منابع زیادی نقل کردهاند که موسیقی اتفاقی بود که بیشترین شادمانی را برای انیشتین به همراه میآورد و حال او را به بهترین شکل تغییر میداد.
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی این حراجی، «انیشتین به ندرت بدون ویولن خود مسافرت میرفت و موسیقی یکی از مهمترین بخشهای زندگی او بود و این دانشمند برنامهریزیهای روزانه خود را به گونهای انجام میداد که موسیقی در آن نقش داشته باشد و او چهارشنبه هر هفته در خانه خود در شهر پرینستون برای اطرافیان ساز میزد».
انیشتین در یکی از دستنوشتههای خود میگوید: «زندگی بدون پخش کردن موسیقی برای من غیرقابل تصور است. من رویاهای روزانهام را در موسیقی بسیار دوست دارم. فکر میکنم زندگی من همراه با موسیقی سپری میشود … من بیشترین لذت را از موسیقی میبرم».
با این توضیحات ویولن مذکور هم اکنون گرانبهاترین یادبود انیشتین محسوب میشود که به فروش رسیده است و بد نیست بدانید پیش از این تلسکوپ انیشتین به قیمت ۴۳۲ هزار و ۵۰۰ دلار، ساعت جیبی او به قیمت ۳۵۲ هزار و ۵۴ دلار، قطعات اسباببازی کودکی او به قیمت ۸۲ هزار و ۵۶۴ دلار، و پیپ او به قیمت ۶۷ هزار و ۶۶۵ دلار فروخته شده است.
کاپشن چرمی لِوی استراوس که انیشتین آن را به تن کرده بود تا عکس او روی صفحه نخست مجله تایم منتشر شود قرار است درآینده نزدیک حراج شود که ارزش حدودی این یادبود بین ۵۰ تا ۸۰ هزار دلار پیشبینی شده است. لازم به ذکر است این کاپشن در دهه ۱۹۳۰ میلادی در برند «لِوی استراوس» طراحی و به صورت محدود تنها ۵۰۰ عدد از آن دوخته شده بود که در نهایت هر کدام از آن به قیمت ۱۲۰۰ دلار به فروش رسیده بود.
جالب است بدانید تصویر اسکن اشعه ایکس از جمجمه انیشتین در سال ۲۰۱۰ میلادی در حراجی «جولین» به قیمت ۳۸ هزار و ۷۵۰ دلار به فروش رسید و همچنین تصویر دست جوهری آلبرت که روی کاغذ نقش بسته بود نیز ۸۵ هزار دلار فروخته شد.
علاوه بر این، «آلبرت انیشتین» در مراسم تولد ۷۲ سالگی خود یک عکس معروف گرفته بود که زبان خود را به سمت پایین از دهان خود بیرون آورده بود. این عکس در سال ۲۰۱۵ میلادی به قیمت ۵۶ هزار و ۲۵۰ دلار فروخته شد.
از دیگر یادبودهای انیشتین که به فروش رسیده است میتوان به اسناد علمی او و دست نوشتههای این دانشمند اشاره کرد. در سال ۲۰۱۶ میلادی ۵۰ نمونه از ارزشمندترین و مهمترین اسناد علمی انیشتین نیز به حراج گذاشته شد.