اقتصادی

جزئیات تلاش‌‌ دشمن برای به‌هم‌ ریختن بازار ارز

مجله آنلاین موبنا –  عبدالناصر همتی روز یکشنبه در دیدار نوروزی با اهالی رسانه، اظهار داشت: سال ۹۷ سال بسیار سخت و سالی استثنایی پس از انقلاب اسلامی بود.

وی ادامه داد: دشمن جنگ روانی به راه انداخته بود اما توانستیم جلوی به هم ریختن اقتصاد را بگیریم، می دانم فشار اقتصادی به مردم به‌ویژه طبقه متوسط در حوزه تورم و رانت خواری برخی در کالاهای اساسی وارد شد اما آنها برنامه ریزی‌های بیشتری داشتند و همین که از بدتر شدن اوضاع جلوگیری کردیم، موفقیت بزرگی بود.
همتی ادامه داد: در هفته‌های نخست‌ که وارد بانک مرکزی شدم کارها سخت بود، صرافی‌ها تعطیل بود و باید راه اندازی می‌کردیم و همچنین ذخایر ارزی باید کنترل می‌شد.

رئیس کل بانک مرکزی افزود: در این مدت من هیچگاه درباره نرخ ارز اظهارنظر نکردم.

وی ضمن ابراز امیداوری از اینکه شرایط در آینده بهتر خواهد شد، اظهار داشت: اینکه اطلاع رسانی نمی‌کنیم به این خاطر است که دشمن از این اطلاعات سوء استفاده می‌کند.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: شک نکنید که دشمنان برای به هم زدن بازار پول و ارز برنامه دارند، دشمنان نرخ‌هایی را می‌گفتند که حتی برخی مسئولان هم باور کرده بودند.

همتی ادامه داد: برای بازار ارز باید سایر بخش‌های اقتصادی هم با بانک مرکزی هماهنگ باشد، بر‌خی معتقدند ارز باید در خدمت اقتصاد باشد ولی من معتقدم وقتی هدف دشمن به هم زدن بازار ارز و کاهش ارزش پول ملی باشد، باید همه به کمک بانک مرکزی بیایند.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: آنها دنبال این بودند که در چهلمین سال پیروزی انقلاب، کارشان را به نتیجه برسانند و حتی اعلام هم کردند، اما نتیجه‌بخش نبود.

همتی تصریح کرد: گزارش‌های محرمانه از کشورهای همسایه می‌رسد که دشمنان برای به هم زدن بازار ارز برنامه ریزی دارند و مطلعم که از همین ابتدای سال چند برنامه را در دستور کار قرار داده‌اند.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در هیچ کجای دنیا روسای بانک مرکزی مرتب در رسانه‌ها مصاحبه نمی کنند، گفت: البته بانک های مرکزی همچون ما درگیر موضوعات مختلفی چون ارز و دارایی بانک‌ها و دیگر مباحث نیستند.

رئیس کل بانک مرکزی به مردم اطمینان داد که دشمنان نمی توانند در رسیدن به اهدافشان موفق شوند.

همتی اظهار داشت: نباید درگیر فضاسازی سایت‌ها و دلال ها بشویم، همین دیروز در کانال ها نرخ ۱۳ هزار ۶۰۰ تومان اعلام می کردند اما هیچ کس خریدار نبود اما در صرافی‌های ما خرید ارز با نرخ ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان ۱۰ برابر بیشتر از فروش آن بود.

همتی درباره ادغام بانک‌های نظامی بر اطلاع رسانی دقیق تاکید کرد‌.

وی افزود: بانک های ناتراز زیاد داریم که برایشان برنامه داریم اما سعی می‌شود به تدریج اجرایی شود که مشکلی پیش نیاید.

رئیس کل بانک مرکزی درباره نقدینگی با تاکید بر اینکه نقدینگی در ایران ناشی از سود سپرده‌ها و تسهیلات است، گفت: این نقدینگی همگی الکترونیکی و حسابداری است و این نقدینگی در بازار نیست.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نقدینگی در قالب سپرده‌ها و دارایی‌ها در بانک‌ها قفل شده است، گفت: برای آزادسازی نقدینگی باید دارایی بانک ها فروخته شود و شرکت‌داری آنها کم شود.

وی گفت: نقدینگی به طور طبیعی جایی می رود که بازدهی خوبی داشته باشد، در شرایط کنونی باید برای تعدیل نرخ های بانکی تلاش کنیم.

*عامل رشد بالای نقدینگی، نرخ بالای سود سپرده ها بود

همتی در بخشی از اظهارات خود به مقوله نرخ سود بانکی پرداخت و اظهارداشت: عمده نقدینگی که در سال‌های اخیر ایجاد شده است ناشی از پرداخت سود سپرده توسط بانک‌هاست.

وی افزود: نقدینگی به صورت الکترونیکی به حساب سپرده‌گذاران واریز می‌شود و بیشتر نقدینگی از یک حساب به حساب دیگر جا‌‌به‌جا می‌شود. بخش عمده نقدنیگی سپرده بلند‌مدت و میان مدت است و با توجه به پرداخت سود سپرده به صورت ماهانه و ممنوعیت پرداخت سود به صورت روزشمار، سهم سپرده‌های جاری باز هم کاهش یافته است.

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: وقتی نرخ سود بانکی 18 تا 20 درصد تعیین می‌شود، معنای آن این است که به طور متوسط نقدینگی حدود 20 درصد رشد خواهد کرد چرا که همه نقدینگی کشور در بانک‌ است و بانک‌ هم باید این میزان سود سپرده پرداخت کند.

*برای کاهش رشد نقدینگی باید نرخ سود سپرده ها را کاهش دهیم

وی با بیان اینکه ​نقدینگی را نمی‌توان هدایت کرد و مثل مهمان به او گفت اینجا برو و آنجا برو، گفت: نرخ بالای سود بانکی باعث شد بانک‌ها برای پرداخت سود از بانک مرکزی اضافه برداشت کنند و این اضافه برداشت منجر به افزایش پاپه پولی از این محل شد. بنابراین اگر بخواهیم رشد نقدینگی را کاهش دهیم باید نرخ سود سپرده را کاهش دهیم.

رئیس کل بانک مرکزی یکی دیگر از برنامه های بانک مرکزی را جلوگیری از اضافه برداشت بانک‌ها از منابع بانک مرکزی دانست.

همتی گفت: نکته مهمی که امسال اجرا می کنیم سیاست باز پولی است تا نرخ سود را در کانالی تعیین کنیم که بانک ها در آن چارچوب حرکت کنند؛ در اولین دستور کار شورای پول و اعتبار قرار دارد.

رئیس کل بانک مرکزی تشکیل بازار متشکل ارزی را برنامه دوم بانک مرکزی عنوان کرد و گفت: اعضای هیات مدیره آن انتخاب شده اند و به زودی تا پایان فروردین امسال تشکیل و راه اندازی می شود.

 منبع: فارس

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا