بزرگترین ریزش ماهانه قیمت نفت در 3 سال اخیر

قیمت نفت در بازارهای جهانی با نگرانی از کاهش تقاضای سوخت و تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین، به پایینترین سطح خود در چهار سال اخیر رسید و شاهد بیشترین کاهش ماهانه در سه سال گذشته بود.
بهگزارش بهروزترینها چهارشنبه دهم اردیبهشت ماه قیمت نفت در بازارهای آسیا با کاهش چشمگیری روبرو شد و معاملات را تحت تاثیر چشمانداز تیره تقاضا و متأثر از تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین در مسیر بزرگترین افت ماهانه قیمتها طی بیش از سه سال اخیر قرار داد.
در پایان معاملات امروز، نفت برنت با کاهش ۷۲ سنتی (معادل ۱.۱۲ درصد)، در سطح ۶۳ دلار و ۵۳ سنت هر بشکه معامله شد و نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز با افت ۷۰ سنتی (معادل ۱.۱۶ درصد)، به ۵۹ دلار و ۷۱ سنت رسید.
از ابتدای ماه آوریل تاکنون، قیمت نفت برنت ۱۵ درصد و وست تگزاس اینترمدیت ۱۶ درصد کاهش یافته که این میزان افت از نوامبر ۲۰۲۱ تاکنون بیسابقه بوده است.
سقوط قیمت نفت به دنبال اعلام تعرفههای جدید آمریکا بر تمام واردات به این کشور توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده در دوم آوریل آغاز شد. پس از پاسخ چین به این اقدام و تشدید تنش تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان، قیمت نفت به پایینترین سطوح چهار سال اخیر سقوط کرد.
بر اساس نتایج نظرسنجی رویترز، اعمال تعرفههای جدید آمریکا بر واردات، احتمال بروز رکود اقتصادی جهانی در سال جاری را افزایش داده است. همچنین نظرسنجی دیگری نشان داد که فعالیت کارخانههای چین در ماه آوریل با سریعترین سرعت در ۱۶ ماه گذشته کاهش یافته است.
به گفته دنیل هاینز، استراتژیست ارشد بانک ANZ، نگرانیها پیرامون تقاضا و جنگ تجاری، تأثیر منفی قابل توجهی بر احساسات سرمایهگذاران گذاشته است. وی همچنین افزود، بهبود اخیر دادههای اقتصادی آمریکا احتمالا موقتی بوده و آثار ذخیرهسازی کالاها پیش از اعمال تعرفهها در حال افول است.
در روزهای اخیر برخی نشانههای کاهش تنش نیز دیده شده است. ترامپ با صدور دو فرمان اجرایی به منظور کاهش اثر تعرفههای خودروها، تلاش کرد بخشی از نگرانیهای بازار را برطرف کند. از سوی دیگر، چین نیز واردات اتان از آمریکا را از تعرفه ۱۲۵ درصدی که اوایل ماه جاری وضع کرده بود، معاف کرد؛ اقدامی که باعث کاهش فشار بر شرکتهای چینی فعال در صنعت پتروشیمی شده است.
بر اساس اظهارات منابع مطلع، این معافیت هنوز به صورت رسمی اعلام نشده اما اجرای آن آغاز شده است. هفته گذشته رویترز گزارش داد که چین در حال بررسی معافیت برخی کالاهای آمریکایی از تعرفههاست و از شرکتهای داخلی خواسته است تا فهرست محصولات واجد شرایط را ارائه دهند.
دادههای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان میدهد چین در سال ۲۰۲۴ حدود نیمی از صادرات اتان آمریکا را دریافت کرده که معادل ۲۴۸ هزار بشکه در روز است. پیشبینی میشود این رقم برای سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ به ترتیب به ۵۳۰ و ۶۳۰ هزار بشکه در روز برسد.
با وجود نشانههای کاهش تنش، اغلب کارشناسان معتقدند بازار نفت همچنان تحت فشار باقی میماند؛ چرا که دولت ترامپ به دنبال پایین نگه داشتن قیمت نفت برای مدیریت تورم است. افزون بر این، احتمال افزایش تدریجی تولید نفت توسط اوپک پلاس در ماههای آتی نیز از دیگر عوامل محدودکننده رشد قیمت به شمار میآید.
گزارش موسسه امریکن پترولیوم نیز نشان داد که ذخایر نفت خام آمریکا در هفته گذشته با افزایش ۳.۸ میلیون بشکهای مواجه شده است. آمار رسمی اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز قرار است روز چهارشنبه منتشر شود و میتواند شواهد بیشتری در خصوص وضعیت عرضه و تقاضای جهانی ارائه کند.