گره ابهام همچنان کور است
در حالی که زمان رقابت بر سر بلوک مخابرات به دالان یک هفتهای رسیده است و بیش از 20 روز تا قطعی شدن یا نشدن معامله بلوکی مخابرات باقی مانده است صبح امروز کنسرسیوم اعتماد نوین که توانست در هفته اخیر برگ برنده رقابت بر سر بلوک مخابرات را به دست بگیرد با برگزاری کنفرانس مطبوعاتی بهرغم در دست داشتن توضیحات قانعکننده اعلام آمادگی برای قطعیت دادن معامله بلوکی مخابرات را کرد.
این در حالی است که به گفته مدرس مدیرعامل شرکت توسعه اعتماد نوین که یکی از زیرمجموعههای این کنسرسیوم است این کنسرسیوم به هیچ گروه نظامی وابستگی ندارد و این کنسرسیوم متشکل از دو شرکت سهامی عام توسعه اعتماد نوین، شهریار مهستان و یک شرکت سهامی خاص گسترش الکترونیک مبین ایران است و به اعتقاد وی هیچیک از این شرکتها به گروههای سپاه و دولتیها وابستگی ندارد اما نمیتوان وابستگی شهریار مهستان را به ارگانهای حاکمیتی و شرکتهای توسعه اعتماد نوین به برخی تعاونیهای نظامی را نادیده گرفت و حال باید گفت: چرا بهرغم فشارهای بسیاری که تا قبل از انجام رقابت توسط شرکت سرمایهگذاری مهر اقتصاد ایرانیان که منجر به خروج شرکت تعاونی پیشگامان کبیر یزد از عرصه رقابت شد، مهر اقتصاد ایرانیان در دقایق اولیه آغاز رقابت به نفع کنسرسیوم اعتماد نوین از عرصه رقابت عقبنشینی کرد و برگ برنده را به دست اعتماد مبین سپرد و پس از این رویکرد به گفته مدرس مهر اقتصاد ایرانیان در گروه متقاضیان مشارکت با کنسرسیوم اعتماد مبین بعد از قطعیت معامله قرار گرفته است.
مدرس در میان صحبتهایش در مورد بلوک مخابرات گفت: براساس اصل 44 قانون اساسی نیز 50 درصد سهام مخابرات باید به بخش غیردولتی واگذار شود با این اوصاف 20 درصد سهام مخابرات در اختیار دولت، 20 درصد سهام عدالت، 5 درصد سهام شناور آزاد، 5 درصد در اختیار کارکنان مخابرات قرار گرفته است و همچنین 50 درصد سهام باقیمانده مخابرات به کنسرسیوم اعتماد مبین که متشکل از شرکت سهامی عام و یک شرکت سهامی خاص است واگذار شده است.
وی افزود: بحثی که امروز مطرح است مبنی بر آمادگی مالی این کنسرسیوم و پرداخت 20 درصد وجه نقد جهت قطعیت معامله است که در مورد این مساله نزدیک به 18 ماه است که این کنسرسیوم مباحث مختلف مخابرات را بررسی کرده و شرکتها و اشخاص مختلفی خواهان همکاری با این کنسرسیوم هستند.
به گفته مدرس شرکتهای سرمایهگذاری بهمن، غدیر، ملی از محل مطالبات اندوختهها، افزایش سرمایه خواهان مشارکت و تامین مالی کنسرسیوم هستند.
همچنین موسسات مالی و بانکها مانند مهر اقتصاد ایرانیان و بانک ملت نیز در حال مذاکره با کنسرسیوم بوده و بخش دیگری نیز هولدینگهای بزرگ مانند گروهی از بنیادها نیز اعلام آمادگی برای مشارکت کردند.
به گفته مدرس گروه تعاونی پیشگامان کویر یزد که چندی پیش از عرصه رقابت به دلایل واهی خارج شد اعلام آمادگی برای همکاری با کنسریوم اعتماد مبین را کرده است و کنسرسیوم نیز در صورت مالکیت قطعی مخابرات، از تواناییها و تجربیات این شرکت استفاده خواهند کرد.
بنا بر شنیدههایی که از سوی پیشگامان کویر یزد عنوان شده این شرکت هیچ تقاضایی برای مشارکت با کنسرسیوم اعتماد مبین را عنوان نکرده است بنابراین نقل چنین مبحثی از سوی مسئولین کنسرسیوم اعتماد مبین تنها وسیلهای برای بیراهه کشاندن اذهان عمومی شده است.
در حالی که بین اصحاب رسانه همهمهای در مورد اعلام اسامی شرکای خارجی در کنسرسیوم اعتماد مبین بود مدیران این کنسرسیوم از بازگو کردن این اسامی سر باز زده تا جایی که اسامی هیاتمدیره و مدیرعامل این کنسرسیوم نیز در هالهای از ابهام قرار دارد.
یکی از اهداف اصلی اصل 44 تغییر مالکیت دولتی و انتقال مدیریت دولتی به بخش خصوصی است عکسالعمل مدیران این کنسرسیوم در برابر این سوال خبرنگار ایلنا مانند بقیه پاسخهای این کنفرانس پر ابهام و بیجواب بود تا آنجا که به گفته پوررنجبر مدیرعامل شرکت گسترش الکترونیک مبین ایران که مالک 46 درصدی بلوک مدیریتی است طرح تجاری و قاعده کسب و کار شرکت آتی مخابرات که یک بنگاه اقتصادی ارزشمند است از دیدگاه این کنسرسیوم بسیار مهم است اما ارزشیابی مدیریت فعلی مخابرات زود است و باید بر طبق چارچوبهایی که در نظر داریم صلاحیت مدیریت مخابرات را بررسی کنیم اما در شرایط فعلی تصمیم خاصی برای تغییر مدیریت مخابرات نداریم.
مدیران این کنسرسیوم در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه همیشه در واگذاریهای سازمان خصوصیسازی شاهد تبانی و راند بازیهایی از سوی رقیبان با این سازمان بودیم چنانچه روند رقابت بر سر معامله بلوکی مخابرات نیز نمایانگر یک تبانی پشت پرده میان کنسرسیوم اعتماد مبین و سازمان خصوصیسازی بودیم که آن تبانی منجر به خروج بیدلیل پیشگامان کویر یزد تا لحظاتی آماده به شروع رقابت شد رقابتی کوتاه که با کنارهگیری مهر اقتصاد ایرانیان خاتمه یافت. آیا مدیران این کنسرسیوم توجیهی برای تبانی پشت پرده با سازمان خصوصیسازی خواهند داشت؟ در برابر این سوال که از سوی خبرنگار ایلنا مطرح شد رنجبر اظهار داشت: این کنسرسیوم هیچ هماهنگیای با سازمان خصوصیسازی برای آمدن و رفتن پیشگامان کویر یزد از عرصه رقابت نداشت و کنسرسیوم اعتماد مبین هیچ رانت و تبانی انجام نداده است بنابراین خصوصیسازی روندی است که باید طی شود.
رنجبر در برابر سوالی دیگر مبنی بر اینکه با وجود ادعای مسئولین این کنسرسیوم که در راستای بررسی 18 مدیریت و سودآوری مخابرات انجام شده است چرا هنوز برای مدیریت شرکت مخابرات هیچ برنامه مدونی از سوی کنسرسیوم ارائه نمیشود به خبرنگار ایلنا گفت: در مورد هر کسب و کاری اولین قدم آزادسازی، سپس واگذاری و بعد مدیریت لازم است بنابراین اجازه دهید مراحل اولیه طی شد و بعد به مسائل مدیریت خواهیم پرداخت.
بنابراین گزارش نمیتوان واگذاری شرکت مخابرات به کنسرسیومی که متشکل از سهم 46 درصدی شرکت توسعه اعتماد مبین و سهم 46 درصدی گسترش الکترونیک مبین ایران و 8 درصدی شهریار مهستان را به خود اختصاص داده است را یک واگذاری شبه دولتی قلمداد نکرد چراکه حتی مدیران این کنسرسیوم هیچ پاسخ قانعکنندهای مبنی بر عدم ارتباط این کنسرسیوم با گروههای نظامی عنوان نکردند و حتی به گفته خود مدیران این کنسرسیوم و با کمی تحمل در ماهیت بنگاههای اقتصادیای که قصد مشارکت در این کنسرسیوم را دارند بار دیگر بر دفاع شبه دولتیها در مشارکین این کنسرسیوم بعد از قطعیت معامله به چشم میخورد. بر این اساس سوالات بسیاری در این کنفرانس از سوی اصحاب رسانه مطرح شد که متاسفانه مدیران این کنسرسیوم به هیچ یک از سوالات جواب قانعکننده و منطقی ندادند تا آنجا که چگونگی تامین منابع مالی اعتماد مبین برای پرداخت 20 درصد نقد برای قطعیت معامله، وابستگی این کنسرسیوم به نظامیها و ترکیب مدیریت کنسرسیوم و برنامههای آتی این خریدار جهت سودآوری مخابرات و خانهتکانی مدیران فعلی همچنان در سایهای از ابهام قرار دارد.