چرا استاني شدن انتخابات مجلس طلسم شده است؟
سینا رحیم پور
موافقان طرح استانی شدن انتخابات این طرح را برنامه خوبی برای «ارتقای کیفی مجلس» می دانستند. آذر ماه سال گذشته کلیات طرح «استانی شدن انتخابات مجلس» در مجلس نهم به تصویب رسید تا نمایندگان کار را برای تصویب جزییات این طرح آغاز کنند. کمیسیون شوراها،اصلاحات این طرح را آنطور که زارع زاده،سخنگوی این کمیسیون اعلام کرده بود با هماهنگی شورای نگهبان انجام داده بودند تا طرح به تصویب نهایی برسد که چند روز قبل نجات ا… ابراهیمیان سخنگوی شورای نگهبان خبر از رد این طرح در شورای نگهبان داد. از ابتدای مطرح شدن این موضوع تعداد زیادی از فعالان سیاسی به موافقت و مخالفت با این طرح پرداختهاند. نمایندگان مجلس با 142 رای موافق،کلیات این طرح را به تصویب رساندند اما زمان زیادی نگذشت که تعدادی از همین نمایندگان به جمع مخالفین این طرح پیوستند. مخالفان، این طرح را شروع قطع ارتباط نمایندگان بامناطق محروم میدانستند و معتقدند حق شهرهای کوچک در این طرح ضایع میشود. در یک نگاه میتوان دریافت کردکه نمایندهای که با 20 هزار رای از یک حوزه انتخابی راهی مجلس میشد، حال باید رایی بیشتر، آن هم از سوی تمام حوزههای انتخابی یک استان کسب کند. کاری که به نظر می رسد حتي برخی نمایندگان فعلی مجلس ممکن است از پس آن بر نیایند. موافقان نیز در این رابطه نظرات خود را داشتند.این افراد معتقدند این طرح به ارتقای کیفی مجلس کمک خواهد کرد و مجلس را به سمت نگاه ملی سوق میدهد. اما نکته آن است که این طرح درحالی مطرح شده بود که زیر ساختهای لازم برای اجرای آن فراهم نبود.یکی از این زیر ساختها تحزبگرایی و روی آوردن مردم به احزاب بود که هنوز در ایران آنطور که باید جا نیفتاده است. برخی کارشناسان نیز معتقدندکه این طرح دست نهادهایی که با مستضعفین و قشر ضعیف جامعه در ارتباط هستند رابرای فعالیت انتخاباتی باز میکند و این را خطر تلقی میکردند.
طرحی قدیمی که باز هم رد شد
این نخستین بار نیست که طرح استانی شدن انتخابات، در دستور کار مجلس قرار میگیرد اما هر بار به دلایل مختلف این طرح به نتیجه نرسید. این طرح بعد از لایحه «جرم سیاسی» یکی از قدیمیترین طرح هاست که چند بار تصویب شده اما نتوانسته از فیلتر شورای نگهبان عبور کند. طرح استانی شدن انتخابات در مجالس پنجم وششم نیز مطرح شد که نتوانست تایید نمایندگان آن دوره را بگیرد. علی تاجرنیا، نماینده مجلس ششم، در گفتوگو با جماران گفت: دوطرح اصلاح تقسیمات کشور به سمت ایالتی شدن و استانی شدن انتخابات،به طور همزمان درمجلس ششم پیگیری شد،که با مخالفت هاي بيروني از مجلس، این طرحها پيش نرفت.
طلسمی که باقی ماند
برای بررسی دلایل رد این طرح به سراغ دخیل عباس زارعزاده،سخنگوی کمیسیون شوراهای مجلس رفتیم.او مدتی قبل در مصاحبهای اعلام کرده بود که جلسات بررسی این طرح با همکاری شورای نگهبان برگزار شده بود و تایید این طرح را صد درصد میدانست. زارع زاده به «قانون» گفت: فکرش را هم نمیکردیم که این طرح ردشود وهنوز دلایل اصلی این اتفاق را نمیدانیم.زارع زاده در ادامه گفت: ما نمیدانیم شورای نگهبان چرا طرح را رد كرده است، در اين زمينه رايزنيهاي لازم را انجام داده بوديم. با اين حال احتمال میدهم بي ارتباط با حذف اين موضوع از سياستهاي كلي انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت نظام،نباشد. سخنگوی کمیسیون شوراها درباره دلایل رد این طرح به «قانون» گفت: شورای نگهبان دلیل رد را هنوز به ما اعلام نکرده است و با توجه به اینکه این روزها مجلس تعطیل است پیگیری دلایل این امر در هفته جاري انجام خواهد شد. زارع زاده درباره نحوه برگزاری انتخابات آینده مجلس نیز گفت:با توجه به اینکه اضافه شدن نمایندگان به ظرفیت مجلس رای مثبت نگرفت واین طرح هم ردشدانتخابات به همان شیوه قبل برگزار میشود. شایدکسی فکرش را هم نمیکرد که طرحی که با هماهنگی شورای نگهبان ایراداتش برطرف شده بود بازهم ردشود تا طلسم 20 ساله این طرح کماکان باقی بماند.از مجلس پنجم،تقریبا هر دوره این طرح در قوه مقننه مطرح شده است اما هر دوره به دلیلی از دستور کار خارج شد.