خواندنی

بحران باروری خسارت های بزرگی را به کشور وارد می کند

دکتر محمد اسحاقی در ادامه افزود: اگر همین روند ادامه یابد و بیشتر فرزندان متولد شده پسر باشند؛ در آینده با کاهش تعداد مادران به منظور فرزندآوری و تجدید نسل مواجه می شویم.وی همچنین با بیان اینکه درحال نزدیک شدن به بحران باروری هستیم اظهار کرد: مقرر بود نرخ رشد جمعیت در سال 90 به 2.3 درصد برسد اما به رقم 1.3 درصد رسیدیم.

اسحاقی ادامه داد: مقرر بود نرخ باروری کلی از 6.4 درصد در سال 65 به چهار درصد در سال 90 برسد اما در سال 71 به این نقطه هدف رسیدیم و  ادامه روند کاهشی نرخ باروری، در سال 90 این رقم به 1.7 درصد رسید.

وی کمترین نرخ باروری را مربوط به چهار استان تهران، گیلان، اصفهان و سمنان با نرخ 1.2 تا 1.6 درصد دانست و افزود: این نرخ باروری در برخی نقاط تهران کمتر از یک درصد است که بسیاری از ساکنان این نقاط نیز از قشر مرفه و دارای تحصیلات بالا هستندو طی تحقیقی که در تهران صورت گرفته مشخص شده که کمترین نرخ باروری کلی در جامعه پزشکان است.

اسحاقی اظهارکرد: کاهش نرخ باروری کلی، امری فراگیر در کشور شده است که این موضوع خسارت های بزرگی به کشور وارد می کند.و با کاهش باروری، کشور دچار چالش های جمعیتی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی می شود؛ از جمله چالش های جمعیتی می توان به کاهش جمعیت ملی، کاهش نیروی کار، بحران سالمندی و افزایش مهاجرت های بین المللی اشاره کرد.

معاون برنامه ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: براساس پیش بینی ها، اگر نرخ باروری کلی به همین روند پایین باشد، جمعیت ایران در سال 1480 شمسی به 31 میلیون نفر کاهش می یابد.

وی، میانگین سنی جمعیت کشورمان را در زمان حاضر 30 سال اعلام و اضافه کرد: ایران در طول 30 سال به جامعه سالمند می رسد درحالی که این رقم برای کشورهای اروپایی 90 سال است.

اسحاقی با اشاره به کاهش 6.5 درصدی ازدواج و افزایش 5.3 طلاق در سال گذشته در کشور اظهارکرد: میانگین سن ازدواج در کشور در مردان به 28 و در زنان به 23.4 سال رسیده که این عدد در تهران برای مردان 30.6 و زنان 26.7 و در اصفهان برای مردان 28.9 و برای زنان 24.8 سال است.

وی همچنین با اشاره به افزایش طلاق در بین افراد دارای تحصیلات عالی پس از پشت سرگذاشتن پنج سال نخست زندگی مشترک، گفت: بیشتر زنان و مردان مطلقه در سنین باروری هستند و این فرصت را از دست می دهند.

وی اعتیاد را از دلایل اصلی طلاق در کشور اعلام کرد و افزود: عده ای آزمایش های اعتیاد بدو ازدواج را با روش های خاصی دور می زنند که در این زمینه مقرر شده دستگاه های جدید برای آزمایش تشخیص اعتیاد با درصد خطای پایین خریداری شود.

اسحاقی همچنین به رشد طلاق توافقی در کشور تا 87 درصد اشاره و اظهار کرد: یکی از وظایف قوه قضاییه کنترل این موضوع است.

وی افزود: مهمترین علل کاهش نرخ باروری تاخیر در ازدواج و فرزندآوری و همچنین کاهش فرزندآوری است که این معضلات باید با فرهنگ سازی، اعمال قوانین مرتبط ، اصلاح سبک زندگی و مدیریت صحیح حل شود.

در ادامه مراسم حجت الاسلام و المسلمین سالک نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، طی سخنانی مبنای حرکت در کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی را بند 2 و 4 سیاست های کلی جمعیت ابلاغی مقام معظم رهبری در اردیبشهت ماه سال گذشته عنوان کرد و افزود:این موارد که مجلس بر روی ان تاکید دارد شامل رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج و حمایت از زوج های جوان و توانمندسازی آنان در تامین هزینه های زندگی و همچنین تحکیم بنیان و پایداری خانواده، فرزند پروری وتاکید بر آموزش مهارت های زندگی و ارتباطی و ارایه خدمات مشاوره ای، تقویت نظام تامین اجتماعی، خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبت های پزشکی در جهت سلامت باروری و فرزند آوری می باشد.

وی همچنین آغاز سیر طرح جامع جمعیت و خانواده را از شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان نمود که با مداخله کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و جمع بندی در 50 ماده، تقدیم به مجلس شورای اسلامی گردیده و این طرح می تواند تحول عظیمی در بحث باروری و فرزندآوری، رفع موانع و مشکلات ازدواج و بستر سازی مناسبی برای تحقق این امر باشد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این همایش، جمعیت کنونی استان را چهار میلیون و 577 هزار نفر اعلام کرد و گفت: مهاجرت از دیگر مناطق عامل اصلی افزایش جمعیت در این استان است.

غلامحسین صدری با اشاره به افزایش نسبت جمعیت شهری به روستایی در استان اصفهان افزود: این نسبت از 6.5 درصد در سال 90 به 7.6 درصد در سال جاری رسیده است.

وی نرخ باروری کلی در کشور را 1.85 درصد و در استان اصفهان 1.5 درصد اعلام و اظهار کرد: نرخ باروری کلی باید به 2.1 درصد برسد.

صدری با اشاره به کاهش ازدواج و افزایش طلاق در استان اصفهان افزود: اشتغال زیربنای اصلی ازدواج می باشد و لازم است بستر مناسب برای این موضوع فراهم شود.

همایش یک روزه « تبیین سیاست های کلی جمعیت مبتنی بر سلامت مادر و کودک » برای ارتقای نرخ باروری کلی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا