دشمنان پوستتان را بشناسید
رعنا شمس: بدترين اتفاق قبل از حاضر شدن برا ي مهماني كشف لكههاي جديد و جوشهاي قرمز و خشكيهاي بيدليلي است كه نميدانيد به چه دليل و چرا حالا خودش را نشان داده است. هيچ وقت دنبال منشا و دليلش رفتهايد؟
دكتر ماريا بلومين متخصص پوست معتقد است سيستم ايمني پوستهاي حساس بيش از حد فعال است و با محصولات جديد و تغييرات آب و هوايي به عنوان عامل تهديد برخورد ميكند و در نتيجه واكنشي نشان ميدهد كه شما را ناراحت ميكند؛ واكنشي مثل قرمزي پوست، خارش، سوزش، سوختگي. پس با ما همراه باشید تا بتوانید بیشتر عوامل مخرب و تاثیرگذار روی پوست تانرا کنترل کنید.
30 درصد از زناني كه به پزشک متخصص پوست مراجعه ميكنند صاحب پوستهاي حساس هستند. با اين حال در برخي موارد عوامل ديگري مثل نوسانات هورموني يا استفاده افراطي از محصولاتي كه مواد ناملايم دارند نيز در اين موضوع دخيل هستند.
امروزه زنان بيش از هر زماني از محصولات ضدپيري پوست استفاده ميكنند. اين در حالي است كه مواد لايهبردار قوي موجود در آنها باعث سوزش و ناراحتي پوست ميشود، به همين دليل بروز حساسيتهاي پوستي بین خانمها بيشتر شده است. اما نگران نباشيد؛ در اين مقاله به شما كمك ميكنيم تا با مواد حساسيتزاي پوست آشنا شويد و راههاي مراقبت از انواع پوست را بياموزيد.
عطرها و ادکلنها
آنچه مشامتان را مينوازد، پوستتان را ميآزارد!
عطر عامل شماره يك حساسيت پوستي در مواد آرايشي و بهداشتي و مراقبت از پوست بهشمار ميآيد. شما با رايحه مركبات، گل و بوي تند و نعنايي به راحتي ميتوانيد پوست سالمتان را بيازاريد. براي اجتناب از اين حالت توصيه ميشود از محصولات آرايشي و بهداشتي و شويندههاي خانگي بدون بو استفاده كنيد، همچنين بايد از محصولاتي كه رويشان Hypoallergenic نوشته شده دوري كنيد.
وقتي رايحه از محصولات شيميايي حذف شود، مواد شيميايي حساسيتزا در دسته كمخطرتر قرار ميگيرند. اگر نميتوانيد عطر را از زندگيتان حذف كنيد، حداقل پيرو اين قانون باشيد: «ولو كن، اسپري كن!» یعنی لباستان را روي تخت پهن كنيد، سپس به آرامي روي آن اسپري كنيد. چند دقيقه صبر كنيد تا رطوبت اسپري خشك شود و بعد لباستتان را به تن كنيد. اين كار از تماس مستقيم عطر با پوست جلوگيري ميكند. به اين ترتيب كمتر دچار حساسيت خواهيد شد.
صابونها و شويندهها
مراقب باشيد زيادي تميز نشويد
شايد با استفاده از شويندهها احساس كنيد از تميزي برق ميزنيد، اما واقعيت اين است كه مواد شوينده حاوي سورفكتانت، اثر مخرب زيادي روي پوست ميگذارند. سديم لوريل سولفات نيز مادهاي قوي است كه در محصولات بدنشو و پاككنندههاي صورت و صابونها به كار ميرود و پوست را از آلودگيها و چربيها پاكسازي ميكند، اما در عين حال چربيهاي مفيد را كه باعث انسجام و به هم پيوستگي سلولهاي پوست ميشوند هم از بين ميبرد.
علاوه بر اينها بسياري از صابونها حاوي عوامل ضدباكتري خشككننده مثل EDTA تتراسديم و تركلوزان هستند. از آنجايي كه پوستهاي حساس تقريبا هميشه خشك هستند، صابونزدن و شستوشو با اين مواد باعث خارش و پوستهپوسته شدن آن ميشود؛ بنابراين به جاي آنها بايد از شويندههايي با فرمولاسيون مخصوص پوستهاي حساس يا خشك استفاده كنيد. اين محصولات حاوي تركيبات ضعيفتري از سديم لورال سولفات هستند و آسيب كمتري به پوست ميرسانند.
محصولات آرایشی
از سايه چشم تيره استفاده نكنيد
رنگدانه آبي تيره كه معمولا در سايه چشم يافت ميشود، ميتواند عامل موثري در ايجاد حساسيت پوستي باشد. به جاي رنگ آبي تيره حساسيتزا، از رنگ طبيعي سايه چشم مثل قهوهاي يا بژ استفاده كنيد. اين سايهها رنگدانههاي كمتري دارند و حساسيتزايي آنها بهمراتب كمتر است. ماده «ميكا» كه در مواد آرايشي با پايه معدني و پودرهاي برنزهكننده يافت ميشود هم ميتواند باعث بروز خارش شود.
عوامل محيطي
دوري و دوستي با آفتاب
روزهاي آفتابي براي پوستهاي حساس چندان مفيد و نشاطآور نيست. حتي كمترين ميزان نور طي روز ميتواند شما را در معرض اشعه پرخطر UV قرار بدهد. اشعه ماوراءبنفش ميزان پروتئين در پوست را تغيير ميدهد و باعث از بين رفتن سلولهاي پوست، خارش و قرمزي ميشود. براي جلوگيري از اين حالت بايد تا حد امكان از نور مستقيم آفتاب دوري كنيد. روزهاي آفتابي اگر كار ضروري و مهمي نداريد بيرون نرويد، در غير اين صورت حتما از كلاه و پوشش مناسب استفاده كنيد. همچنین با مشورت پزشك ميتوانيد از ضد آفتابهاي مناسب نيز استفاده كنيد. اين كرم را بايد هربار قبل از خروج از خانه روي بخشهايي از بدنتان كه در معرض تابش آفتاب قرار ميگيرد، بماليد.
اما در انتخاب ضدآفتاب دقت داشته باشيد. زيرا ضدآفتابها هم مانند ساير كرمها از يكديگر قابل تفکیک هستند و بهتر است كرمي را انتخاب كنيد كه مناسب نوع پوست شما باشد. همچنين تحقيقات نشان داده ضدآفتاب از بروز پيري زودرس و سرطان پوست جلوگيري ميكند. با اين حال بهتر است اين مزايا را فداي انتخاب اشتباه نكنيم. زيرا اگر در انتخاب ضدآفتاب مناسب دقت به خرج ندهيم ممكن است پوستمان دچار عارضه يا آلرژي شود، همچنين آكنه را تشديد كند. نكته ديگري كه بايد به آن توجه داشت اين است كه استفاده از اين كرمها تنها با يكبار استفاده در روز تاثيرگذار نيستند چرا كه بايد هر سه الي چهار ساعت يك بار تمديد شوند.
ولي با شنا كردن در آب استخر يا دريا، اين كرمها در عرض يك ساعت كمكم اثر خود را از دست ميدهند و پس از ۸۰ دقيقه ديگر اثري از ضدآفتاب باقي نخواهد ماند. در آخر به خانمها توصيه ميشود به جاي استفاده از كرمپودرها كه به مرور زمان به پوست آسيب ميرسانند، از كرمهاي ضدآفتاب با خاصيت كرمپودري استفاده كنند. زيرا كرمهاي آرايشي منافذ پوست را ميبندند؛ با بسته شدن منافذ، سموم و عرق از پوست خارج نميشود و در نتيجه افراد دچار پيري زودرس ميشوند.
نوع پوست خود را بشناسيد
پوست به چهار دسته چرب، معمولي، خشك و تركيبي دستهبندي ميشود. شناخت نوع پوست به شما كمك ميكند راه و روش درست برخورد با آن را بشناسيد. به اين ترتيب آسيب كمتري به پوستتان وارد خواهد شد. بهترين زمان براي تشخيص نوع پوست صبحها بعد از بيدار شدن از خواب است. اين بار صبح كه از خواب بيدار شديد، يك تكه دستمال كاغذي خشك را برداريد و روي پوست خود بكشيد.
اگر دستمال كاغذي چرب شد، پوست شما چرب است، اگر نشد پوست شما يا خشك است يا معمولي. حال شايد بپرسيد كه از كجا تشخيص دهيم پوستمان معمولي است يا خشك؟ وقتي روي پوستتان دستمال كشيديد، اگر پوستتان به حالت قبل ماند، معمولي است اما اگر احساس كشيدگي كرديد پوستي خشك داريد. پوستهاي خشك هم براساس اينكه از كمآبي يا از ترشح كم چربي خشك شده باشند درمانهاي متفاوتي لازم دارند. در آزمايش پوستهاي تركيبي نيز بخشي از دستمال چرب و بخشي ديگر كاملا خشك است.
با پوست چرب چه كار كنيم؟
براي مدت طولاني در معرض تابش نور خورشيد قرار نگيريد. هم تابش آفتاب و هم تعرق باعث ترشح چربي و چربتر شدن سطح پوست ميشوند. اگر از مواد آرايشي استفاده ميكنيد انواع بدون چربي آن را انتخاب كنيد تا حجم چربي در پوستتان تشديد نشود. هرازگاهي هم پوست خود را پاكسازي كنيد؛ به اين صورت كه با مراجعه به متخصص، چربيهاي زيرپوستي را خارج كنيد.
با پوست معمولي چه كار كنيم؟
پوست معمولي نياز به مراقبت خاصي ندارد، جز اينكه دقت كنيد با استفاده از شويندهها، پاككنندهها و مواد آرايشي و بهداشتي نامناسب به آن آسيبي نرسانيد.
البته اگر پوستتان معمولي است دليل نميشود كه به كل همه چيز را ناديده بگيريد و به آن بی توجه باشید حواستان به مجوز بهداشت و اصول ابتدايي در خريد محصولات بهداشتي و آرايشي باشد.
پوستهاي خشك نسبت به ساير پوستها نياز به چربي يا رطوبت بيشتري دارند. در انتخاب محصولات آرايشي و بهداشتي بايد دقت كرد كه در آنها مواد مرطوبكننده يا چربي به كار رفته باشد. مواد شوينده و صابونهايتان نيز بايد مخصوص پوستهاي خشك باشند. دركل بهتر است قبل از انتخاب هر محصولي ابتدا به پزشك مراجعه كنيد و علت خشكي پوست خود را پيدا كنيد.
پوست تركيبي شامل نقاط خشك، چرب و معمولي ميشود. در اين موارد معمولا پوست بيني، چرب و پوست گونه، معمولي است. باتوجه به نوع پوست در هر بخش از بدن، بايد از محصولات مراقبتي همان نوع پوست استفاده كنيد.
مثلا اگر پوست بيني شما چرب است قبل از آرايش از كرم مرطوبكننده استفاده كنيد. كرم چرب، بيني چرب را براقتر ميكند.
درمانهای خانگی
پاككننده روغن
با نسبت سه به یک، روغن زيتون (يا هسته انگور) را با روغن كرچك مخلوط كنيد. بعد اين مخلوط را كف دست خود بريزيد و كف دستتان را آنقدر به هم بماليد تا روغن گرم شود؛ سپس به آرامي مخلوط را روي پوستتان ماساژ دهيد. يك اسفنج نرم را در آب گرم خيس كنيد و به آرامي روي صورتتان حركت دهيد. آنقدر اين عمل را تكرار كنيد كه اسفنج آب گرم، سرد شود.
روغن را از روي پوستتان با ملايمت پاک کنيد و دوباره ليف را در آب گرم غوطهور كنيد. حال صورتتان را چرب كنيد و با ليف روي آن را به همان ترتيب قبل تكرار كنيد تا پوستتان نرم و لطيف شود.
روش شيرين
كمي عسل را روي پوست خشك و حساستان بماليد و 10 دقيقه صبر كنيد. بعد به حمام برويد و عسل را پاک کنيد. خواهيد ديد كه پوستتان لطيفتر شده است.
شروع سالم
يك تخممرغ كامل را با چنگال بزنيد تا يكدست شود، سپس با يك ليوان آب پرتقال طبيعي، يك قاشق چايخوري روغن زيتون، چند قطره گلاب و چند قطره آب آهك مخلوط كنيد. اين محلول را هرروز به مدت 15 دقيقه روي پوستتان بماليد و سپس حمام كنيد.
شكلات روي پوست
مخلوطي از پنج قاشق غذاخوري پودر كاكائو، چهار قاشق غذاخوري عسل و دو قاشق غذاخوري آووكادوی لهشده را مانند ماسك روي پوست خود بگذاريد و 15 تا 20 دقيقه صبر كنيد، سپس پوستتان را آبكشي كنيد.
ماسك انبه
يك انبه رسيده را پوست بگيريد و له كنيد، سپس با يك قاشق چايخوري شكر و سه قاشق روغن ارجا مخلوط كنيد. اين مخلوط را مثل ماسك روي پوست خود بگذاريد و پس از 20 دقيقه با آب ولرم بشوييد. يادتان باشد بعد از شستن ماسك نبايد از هيچ لوسيوني استفاده كنيد.
179/