دفاع از سالار موسیقی حمله به کاروان موسیقی
مينا مهري: این شائبه با اظهار نظرهاي صريح مقامات مسئول خيلي زود برطرف و حتي مطرح شد كه سالار عقيلي به جشنواره موسيقي فجر هم بازخواهد گشت و اجراهاي او در اين فستيوال متوقف نخواهد شد.حمايتهاي مقامات دولتي تا جايي ادامه يافت كه حتي شخص وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي هم به اظهار نظر در اين خصوص پرداخت و از سالار عقيلي حمايت كرد.اينكه كشوري با هنرمندش اينگونه برخورد كند جاي مباهات بسيار دارد و خبر از اين ميدهد كه مسئولان فرهنگي كشور بالاخره متوجه اين قضيه شدهاند كه آن اسمي كه به راحتي به لیست ممنوع الکارها اضافه میشود تا از فعاليتهايش جلوگيري شود يكي ازسرمايههاي فرهنگي كشور و مردمي است كه به فرهنگش میبالند و براي بازگويي تاريخش آنچه در صدر داشتههايش نام ميبرد نه سياست است و نه ثروت بلكه فرهنگ است و فرهنگ. با احترام تمام به حمايت مسئولان از سالار عقيلي و جلوگيري از سوخت شدن يكي از سرمايههاي فرهنگي كشور به اين چنين بهانههايي، آنچه مطرح ميشود برخورد سليقه اي و ميلي مسئولان و بهخصوص سازمان صداو سيما با هنرمندان است.باهم نگاهي به بعضي از اين برخوردهاي سليقهاي چندسال اخير مياندازيم.
حبس صداي خسروي آواز ايران
این روزها هنوز خسروی آواز ایران در ایران ممنوعالکار است و سخنان رئیس جمهور و رایزنیهای مسئولان فرهنگی نیز این مشکل را حل نکرده است واکنش شجریان به ممنوع الکاریاش به همایش بین المللی حافظ برمی گردد که گفت: «زیادهگویی نمیخواهم بکنم. من چندین سال است که میخوانم و آنچه باید را تا به حال خواندهام و از این به بعد هرچه بخوانم زیادهگویی است اما من چند سال است که اجازه ندارم برای مردم خودم و در مملکت خودم بخوانم.» و آخرين واكنش اين استادموسيقي هم به ماجراهاي خانه موسيقي و استعفاي حسين عليزاده از اين نهاد باز ميگردد كه شجريان در مصاحبهاي گفت كه خانه موسيقي پيگير قضيه ممنوعالكاري اوست ودر حالی که محمدرضا شجریان به دلیل ممنوع الکاری نمی تواند در ایران کنسرت برگزار کند در خارج از كشور كنسرتهاي او برگزار و بهواسطه علاقه مردم میلیون ها ارز از کشور خارج می شود و این این ارزها خرج رونق کارهای فرهنگی و امور گردشگری کشورهای همسایه می شود.البته روز شنبه تصنيف «ايران اي سراي اميد» با صداي استاد آواز ايران از رسانه ملي پخش و اين اميد را دردل ميليونها ايراني رقم زد كه شايد صداي جاودانه خواننده «ربنا» كه سالها حنجره او با آسمانيترين لحظات مردم اين كشور رقم خورده است از ليست ممنوعالكارها خارج شده باشد كه رسانه ملي با نشان ندادن نام استاد شجريان در پايان كليپ مربوط به تصنيف نشان داد كه همچنان ميلي به بهبود و تغيير رويه خود ندارد.
24 قناري خاموش
دوشنبه 27 مهرماه بود كه برخي منابع آگاه، از ممنوعالکاری بیش از 24 چهره شاخص موسیقی در کشور خبر دادند. سایت اعتماد ملی با انتشار این خبر، در ادامه نوشت در نامهای که در اختیار برخی خوانندهها قرار گرفته است، همکاری با سایت «رادیو جوان»، پخش کلیپ در شبکههای ماهوارهای، برخی تخلفات در کنسرتهای خارج از کشور و… از جمله دلایل ممنوعالکاری این خوانندهها عنوان شده است.
این سایت در ادامه مدعی شده بود كه: «این نخستینبار است که ممنوعالکاری خوانندهها به صورت مکتوب به آنها ابلاغ شده است. به نظر میرسد دو ماه تعطیلی فعالان حوزه موسیقی به مناسبت ایام محرم و صفر، بهترین زمان برای رسیدگی به این موضوع بوده که برخی دستگاهها به شدت در چند روز گذشته پیگیر آن هستند. »
در ادامه این مطلب فهرستي از اين ممنوعالکارها آمده و دلیل ممنوع الکاری هر فرد در جلوی نام او ذکر شده كه پر تكرارترين دليلي كه به چشم ميخورد يك علت مشخص بود:«همكاري با شبكههاي ماهوارهاي». نكته جالبي كه براي ممنوع الكاري اين افراد مطرح شده بود يك نوع همكاري فرعي و غيرمستقيم با رسانههاي خارجي بود كه بنا به ادعايي بسياري از آنها سايتها و شبكه هاي مذبور بدون كسب اجازه از خوانندهها اقدام به پخش آثارشان كرده بودندو در مقابل مسئولان، تصميم به ممنوعالكاري آنها گرفته بودند، موردي كه درباره سالارعقيلي با آن برخوردي خاص و عنوان شد كه سالار عقيلي به طور ناآگاهانه از ماهيت اين شبكهها اقدام به همكاري با شبكه ماهوارهاي «من و تو» كرده است. علي جنتي در اين خصوص گفت:« ایشان آدم سیاسی نبوده که تمام شبکههای خارجی را بشناسد و بداند که چه رویکردی دارد حضور او فقط برای اجرای برنامهای در لندن بوده که گفته میشود اگر در یک برنامه تلویزیونی حضور داشته باشد مردم متوجه میشوند که قرار است برنامه اجرا کند و در آنجا فقط چند کلامی درباره فرهنگ و هنر ایران صحبت کرده است ».
او درباره این که چطور میشود یک هنرمند یک شبکه خارجی فارسیزبان را که در رسانهها مطالبی منتشر شده است، نشناسد هم گفت:« این خیلی هم بعید نیست، چون آدمهایی که سیاسی نیستند تمام همت خود را در همان زمینه کاری خود متمرکز میکنند و شاید اگر میگفتند بیبی سی بیشتر متوجه میشدند».
اعتراض برادران خسروي به ناعدالتي
پس از ماجراهاي مربوز به سالار عقيلي ، حمايت قاطع وزير ارشاد از او و در نهايت بخشيده شدنش، سیروان خسروی، خواننده مطرح پاپ در صفحه شخصی اش در اینستاگرام با انتشار متنی اعتراض خود را به بخشیده شدن سالار عقیلی نشان داد.او كه يكي از آن 24 نفري بود كه مهرماه از او به عنوان ممنوع الكار نام برده شده بود در صفحه اينستاگرام خود نوشت: «بيش از ٣ ماه از ممنوعيت فعاليت برادرم به اتهام همكارى با سايت راديو جوان گذشته است! منظور از همكارى، استفاده بدون اجازه اين سايت از آهنگهاى برادرم و تمامى خوانندگان پاپ و سنتى مجاز كشور است. به چه حقى فقط زانيار خسروى بايد شامل اين ممنوعيت باشد؟ اگر اين اتهامِ ثابتنشده و پوچ است بايد منجر به ممنوعالفعاليت شدن شود، بايد تمامى خوانندگان مجاز كشور شامل اين ممنوعيت شوند. جناب آقاى جنتى، وزير محترم ارشاد! در ابتداى پاييز كه تمام خوانندههاى مطرح پاپ كشور ممنوعالفعاليت بودند، آيا واكنشى به اين موضوع نشان داديد؟ حتى اگر اين موضوع شايعهاى بيش نبود، آيا فكر نميكنيد نيازمند دخالت و اظهار نظر رسمى شما، به عنوان بلندپايهترين مقام دولتى كشور در امر هنر بود؟چگونه است كه در مورد آقاى سالار عقيلى كه براى چندمين بار، آگاهانه خلاف خطقرمزهاى بسيار مشخص نظام، از جمله موضوع حجاب و مصاحبه با شبكههاى ماهوارهاىِ معاند عمل كردهاند، سريعا و شخصا واكنش نشان دادهايد؟ نكته جالب اين است كه هيچ اظهار ندامتى نيز از سوى ايشان انجام نشده ولى با اينكه خوانندگان پاپ طى يك نامه رسمى و سرگشاده از شخص رئيسجمهور و شما تقاضاى دادخواهى كردند، هيچگونه واكنشى نشان نداديد. چرا بايد امثال «سالار عقيلى»ها از چنين مصونيتى برخوردار باشند كه طبق قانون كشور فرانسه با آنها برخورد شود و با امثال «زانيار خسروى»ها نه طبق قوانين كشور عزيزمان بلكه طبق سليقه مسئولان رفتار شود؟
حقايق ناگفته، بسيار بيشتر از اين چند سطر بوده و هست. منتظر پاسخ صريح و سريع مسئولان در اين مورد هستم.»
باز هم وزير، باز هم حمايت از عقيلي
روز دوشنبه علی جنتی در مراسم سیوهفتمین سالگرد بازگشت امام خمینی (س) به کشور به ايراد سخنراني پرداخت و باز هم به طور قاطع و البته تلويحي از سالار عقيلي حمايت كرد و گفت :«: نباید بگذاریم نیروهای باتجربه ما مهاجرت کرده و سر از شبکههای ماهوارهای در بیاورند. » اينكه بالاترين مقام فرهنگي كشوري اينگونه پاي هنرمندان كشور ميايستد و اجازه نمي دهد چنين سرمايههایي توسط مهاجرت سوخت شود نكته بسيار قابل تامل و ارزشمندي است اما ايكاش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از تمامي هنرمندان همينگونه حمايت كرده و فضاي آشتي فرهنگي را بيش از پيش فراهم و بار ديگر مردم را از سرمايههاي فرهنگي كشورشان بهرهمند كند.
179/