خواندنی

سرگرمی های خانگی را بشناسیم

موبنا – «مامان، حوصله ‏ام سر رفته!» این، جمله‏ای است که بچه‏ها در روزهای گرم و بلند تابستان بارها و بارها به زبان می‏آورند. واقعیت این است که بچه‏ها تعطیلات تابستانی و ماندن در خانه را دوست دارند اما گاهی وقت‏ها همین در خانه ماندن برای آنها کسل کننده می‌شود. برای اینکه روزهای بلند تابستان را برای بچه‌ها به روزهای به یاد ماندنی تبدیل کنیم؛ با آغاز فصل تابستان و اتمام دوره تحصیلی، اكثر والدین دغدغه نام‌نویسی بچه‌ها در دوره‌های مختلف تابستانی و كلاس‌های بیرون از خانه را دارند،‌اما تابستان بهترین فرصت برای افزایش رابطه میان اعضای خانواده و گسترش مشاركت بچه‌ها در امور منزل است. بچه‌های موفق و شاد در خانه‌ای آرام و دلنشین و در میان اسباب‌بازی و وسایلی كه به آن علاقه دارند رشد می‌كنند. با برنامه‌ریزی هدف‌دار و صحیح، فضایی طراحی كنید كه كودكان بتوانند به دور از هرگونه فشارهای روحی و روانی، لذت و تنوع در محیط داخل خانه را تجربه كنند.

اگر دوست دارید بچه‌هایتان،‌ تعطیلات تابستانی را با میل و رغبت بیشتری در خانه سپری كنند با ما همراه شوید:

لازم است کمی خلاقیت به خرج دهیم و با برنامه‌‌ریزی و انجام کارهای ساده، این زمان را با سرگرمی‌های شاد پر کنیم. چند نمونه از این فعالیت ها را با هم مرور می کنیم :

از سرگرمی‌های ساده خانگی استفاده کنید: مثلا با همکاری تمام افراد خانواده و مشارکت بچه‌ها آشپزی کنید. کیک و کلوچه، پیتزای سبزیجات یا آش بپزید و همه دور هم نوش‌جان کنید. بهتر است هنگام تهیه غذا و مواد اولیه در آشپزخانه به بچه‌ها سخت‌ نگیرید و تمیز کردن آشپزخانه را بگذارید برای بعد.

در خانه کارهای هنری انجام دهید: بچه‌ها دوست دارند کارهای هنری انجام دهند. کاغذ و وسایل نقاشی در اختیار آنها قرار دهید و از‌ آنها بخواهید، داستانی درباره یک روز تابستانی بنویسند و آن را نقاشی کنند. می‌توانید برای جذابیت بیشتر، نقاشی گروهی بکشید و روی یک مقوای بزرگ با کمک هم یک نقاشی بکشید.

ساخت کاردستی برای بچه‌ها جذابیت دارد و در کنار آن می‌توانند چیزهای زیادی یاد بگیرند. می‌توانید یک شخصیت پسر یا دختر روی مقوا بکشید و دور آن را با قیچی ببرید. سپس با کاغذهای رنگی لباس، کفش، کلاه آفتاب‌گیر و عینک آفتابی برایش درست کنید و البته راه‌های مراقبت از پوست در برابر آفتاب را هم به فرزندتان بیاموزید

نمایش عروسکی بازی کنید: شخصیت‌های داستان می‌توانند عروسک‌های فرزندتان یا نقاشی‌هایی که کشیده‌اید و دور آن را بریده‌اید، باشند. اگر نمایش عروسکی را کمی شاد و خنده‌دار اجرا کنید، نکات آموزشی داستان بیشتر در ذهن بچه‌ها می‌ماند.

لباس‌های قشنگ بپوشید و عکس یادگاری بگیرید.

بازی‌های سرگرم کننده و دسته جمعی انجام دهید: مثلا همه با هم پازل درست کنید و یا از یکی از بچه‌ها بخواهید درباره یک شی در اتاق بدون اینکه نام آن را ببرد، توضیح بدهد. بعد از بقیه بچه‌ها بخواهید حدس‌های خودشان را در این باره روی کاغذ بنویسند و هر کس درست حدس زد، به او فرصت دهید دفعه بعد او درباره یک شی توضیح بدهد. می‌توانید بیست سوالی بازی کنید و توضیحات را در قالب سوال از هم بپرسید.

بچه‌ها را یک جا جمع کنید و برای‌شان قصه بگویید. می‌توانید قصه‌ای جدید یا قصه‌‌های مورد علاقه آنها را تعریف کنید.

بازی با سایه‌ها برای بچه‌ها لذت‌بخش است. چراغ‌های اضافه را خاموش کنید و روی دیوار با سایه اشکال مختلف بسازید. از بچه‌ها هم بخواهید در این کار شرکت کنند.

می‌توانید چند فیلم کارتونی یا فیلم مناسب سن فرزندتان تهیه کنید و در روزهایی که مجبورید چند ساعت در خانه بمانید، از فرزندتان بخواهید یكی از آنها را انتخاب و تماشا کند.

بچه‌ها را تشویق کنید اتاق‌شان را مرتب کنند: معمولا بچه‌ها علاقه‌ای ندارند که اتاق‌شان را تمیز کنند، اما شما می‌توانید این کار را برای‌شان جذاب کنید. مثلا زمان بگیرید که چه‌قدر طول می‌کشد تا اتاق‌شان را مرتب کنند و بعد اگر اتاق‌شان مرتب شد، برای آنها جایزه‌ای در نظر بگیرید و تشویق‌شان کنید.

با کمک بچه‌ها خودتان خمیر بازی درست کنید: می‌توانید یك فنجان آرد، یک سوم فنجان آب و یک دوم فنجان نمک را با هم مخلوط کنید و خوب هم بزنید. در صورت لزوم آب یا آرد به میزان کم اضافه کنید تا غلظت آن طوری شود که به راحتی بتوان با آن اشکال مختلف ساخت و در ضمن به دست نچسبد. با استفاده از این خمیر، بچه‌ها می‌توانند به راحتی بازی کنند و شکل‌های مورد علاقه‌شان را بسازند و بعد از خشک‌ شدن، آنها را رنگ کنند.

بچه‌ها نقاشی با انگشت را دوست دارند. می‌توانید خمیرهای رنگی درست کنید تا با آن نقاشی برجسته آماده كنند. برای تهیه این خمیر؛ نصف فنجان نشاسته را در یک فنجان آب سرد حل کنید. بعد سه فنجان آب جوش به آن اضافه کنید و روی حرارت قرار دهید تا دو مرتبه به جوش بیاید. خوب آن را به هم بزنید و وقتی شفاف و کمی غلیظ شد، آن را از روی حرارت بردارید و پودرهای رنگی به آن اضافه کنید. وقتی این خمیر خنک شد، بچه‌ها می‌توانند با آن نقاشی کنند.

از بچه‌ها بخواهید تمام عروسک‌های ریز و اسباب‌بازی‌های کوچک خودشان را یک جا جمع کنند و بعد با همه آنها یک شهر کوچک بسازند.

چند لیوان آب را کنار هم بچینید. بعد در هر کدام مقدار متفاوتی آب بریزید. حالا اگر با قاشق به هر لیوان ضربه بزنید، صدای خاصی می‌دهد. می‌توانید با هم آهنگ بزنید و شعر بخوانید.

آلبوم‌های عکس را بیاورید و با هم عکس‌ها را ببینید و درباره خاطرات آن با هم صحبت کنید.

خاطرات قدیم خانوادگی را برای بچه‌ها تعریف کنید و به آنها بگویید وقتی بچه‌ بودید، در تعطیلات تابستانی چه کارهایی انجام می‌دادید و چه‌طور خودتان را سرگرم می‌کردید.

از بچه‌ها بخواهید یک شغل انتخاب کنند. مثلا پزشک، پرستار، معلم یا آتش‌نشان شوند و شما هم نقش بیمار یا شاگرد آنها را بازی کنید

بچه‌ها بازی با حباب را خیلی دوست دارند. می‌توانید در یک ظرف کوچک کمی آب صابون درست کنید و با یک نی حباب بازی کنید.

بدلیجات و لوازمی را که قدیمی شده، جایی نگه‌ دارید و از بچه‌ها بخواهید با ترکیب آنها وسایل تزیینی جدید درست کنند. این کار به خوبی بچه‌ها را سرگرم می‌کند.

در این روزها حتی می‌توانید مهارت‌های لازم را به بچه‌ها بیاموزید. کمی خیاطی به آنها یاد بدهید. مثلا به آنها یاد بدهید، اگر دکمه لباس‌شان كنده یا جوراب‌شان پاره می‌شود، چه‌طور آن را بدوزند.

از آنها بخواهید به یکی از افراد خانواده، دوستان یا معلم‌شان نامه دوستانه بنویسند. به آنها یاد بدهید که چه‌طور یک نامه دوستانه بنویسند.

كتاب‌های درسی و وسایل كمك آموزشی را جمع كنید، به جای آن‌ها در كتابخانه اتاق فرزندتان انواع كتاب‌های داستانی، رمان، تخیلی، نوار و سی‌دی‌های قصه بگذارید. طبق برنامه‌‌ای نامحسوس، فرزند شما می‌تواند كتابدار كتابخانه خودش شود. زمانی را در هفته به قصه‌گویی، تخیل‌پردازی و كتابخوانی اختصاص دهید تا معلومات و دانش او بالا رود.

چنانچه مایل هستید در تابستان ساعتی را برای آموزش به فرزندتان اختصاص دهید، آموزش را خودتان برعهده بگیرید. زمانی را در روز به آموزش زبان، كامپیوتر، قرآن، نقاشی، شطرنج و… اختصاص دهید تا نظاره‌گر پرورش قدرت بیان و خلاقیت دلبندتان باشید.

تمرینات ورزشی و فعالیت بدنی سلامتی بچه‌ها را تضمین می‌كند. بنابراین اختصاص دادن ساعتی در هفته به این امر مفید خواهد بود. در منزل می‌توان حركات كششی و جهشی ساده را انجام داد. شما حتی می‌توانی ساعتی را در حیاط منزل با فرزندتان پیاده‌روی كنید تا سلامتی قلب و عروق شما و فرزندان‌تان تضمین شوند. اگر حیاط ندارید، برای عصرگاه یك برنامه پیك‌نیك به یكی از بوستان‌های اطراف منزل بچینید.

• شاید در طول سال قصد داشته‌اید كاردستی زیبایی با همكاری فرزندتان برای تزئین اتاقش تهیه كنید، ولی زمان كافی نداشته‌اید. تعطیلات تابستان بهترین وقت است. با توجه به نوع چیدمان اتاق فرزندتان، چند كاغذ رنگی، چسب و قیچی و انواع ماژیك تهیه كنید. در گوشه‌ای از اتاق روی دیوار، كلاژ فصل تابستان یا شخصیت كارتونی موردعلاقه‌اش را تهیه و نصب كنید. به عنوان مثال روی كاغذهای رنگی تصویر دلخواه را ترسیم كرده و با ماژیك‌های رنگی، آن را تزئین كنید. سپس آن را برش زده و در محل موردنظر نصب كنید.

• با چند تكه چوب و تخته سه‌لایی، می‌توانید اشكال ساده و زیبایی با ابتكار و خلاقیت خود و فرزندتان تهیه كنید. یك چارچوب ساده با چند تكه چوب، به عنوان قاب عكس یا استفاده از چند قطعه چوب و مقوا برای ساخت جعبه‌ای برای خودكار رومیزی، وسایل جالب و ساده‌ای هستند كه اوقات تابستان را به خوبی دلنشین می‌كنند.

با توجه به سن فرزندتان، انواع بازی‌های فكری گروهی یا فردی، حل پازل، معما و جدول و حتی انجام آزمایش‌های عملی ابتدایی در خانه می‌تواند بهترین سرگرمی برای پرورش نبوغ و استعداد فرزندتان در محیط گرم و صمیمی منزل باشد

• تهیه انواع عروسك‌ها و آموزش آن‌ها به فرزندتان می‌تواند جالب و هیجان‌انگیز باشد. مثلا از وسایل دورریز و غیرقابل استفاده می‌توان بهترین اسباب‌بازی‌ها را ساخت.

• كودكان به كارهای عملی علاقه خاصی نشان می‌دهند، می‌توان آن‌ها را در تهیه كیك ساده عصرانه یا آبیاری و كاشت گل‌های آپارتمانی سهیم كرد. با آزادی كاملی كه به آنها می‌دهید كنجكاویشان ارضاء خواهد شد. اگر در سن كودكی یا در سال‌های دبستان هستند انواع مختلف خمیر و گل را از مغازه تهیه كنید. كافی است كه آن‌ها را تشویق كنیم تا تخیل و افكارشان را به صورت عملی اجرا كنند.

• با توجه به سن فرزندتان، انواع بازی‌های فكری گروهی یا فردی، حل پازل، معما و جدول و حتی انجام آزمایش‌های عملی ابتدایی در خانه می‌تواند بهترین سرگرمی برای پرورش نبوغ و استعداد فرزندتان در محیط گرم و صمیمی منزل باشد.

 منبع:تبیان 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا