توسعه زیرساختهای شهری حاصل قرارداد با “سیتیک گروپ” چین
موبنا – به گزارش موبنا، در یادداشت حسین محمد پورزندی مدیرعامل بانک شهر آمده است: نقش بانکها در اقتصاد امروز جهان تغییر کرده است. اگر در دهههای میانی سده ۱۹۰۰ میلادی، بانکها بنگاههایی برای تامین مالی صنایع بزرگ به حساب میآمدند و پس از بحران سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ میلادی حضور در بازارهای خردی مانند بازار مسکن را با احتیاط بسیار بیشتری دنبال کردند، اکنون با تغییراتی که در مدلهای اعتباردهی و اعتبارسنجی آنها به وجود آمده است به ابزارهای کارآمدی برای تامین مالی زیرساختهای متنوعی مانند حوزههای شهری تبدیل شدهاند.
مرور گسترده فعالیت بانکهای بزرگ در اروپا و آسیای جنوب شرقی به عنوان مهد بانکداری نوین، نشان میدهد بانکها در این کشورها بیشتر از آنکه منابع خود را صرف تامین مالی پروژههای صنعتی و تولیدی کنند به بخش خدمات، آن هم خدمات نوین شهری توجه دارند.
چنین توجه و تمرکزی البته عجیب نیست، آمارهای جهانی نشان میدهد حدود ۷۰ درصد تولید ناخالص داخلی کشورها ناشی از ارزش افزوده ایجاد شده در بخش خدمات است و ۳۰ درصد بقیه با نسبت ۲۳ و ۷ درصد بین بخشهای تولید و کشاورزی تقسیم شده است.
این نسبت به همان میزان که میتواند عاملی برای هدایت بیشتر منابع بانکی به سمت خدمات باشد، تحت تاثیر توجه بانکها به حوزه خدمات هم قرار دارد.
از جمله زیرمجموعههای خدماتی مورد توجه بانکها در جهان، خدمات و زیرساختهای شهری است. به عنوان مثال برای این رویکرد میتوان به حضور “سیتیک گروپ” چین به عنوان یکی از تامینکنندگان خط اعتباری متروی تهران و پروژهای اتوبان امام علی و تونلهای نیایش و صدر طی سالهای اخیر اشاره کرد. این گروه پس از تجربه موفق همکاری با ایران آن هم در دوران دشوار تحریم، اکنون طی قراردادی که بزرگترین قرارداد مشترک ایران و چین پس از برجام بهحساب میآید، برقراری خط اعتباری ۱۰ میلیارد دلاری را با بانکهای کشورمان متعهد شده است.
این رویکرد در بانکهای بزرگ میتواند الگویی برای بانکهای ایران نیز باشد. حضور و مشارکت در تامین مالی خدمات شهری یکی از جذابترین و در عین حال مفیدترین حوزههایی است که شبکه بانکی کشور میتواند برای تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری و تامین مالی خود روی آن تمرکز کند.
خوشبختانه بانک شهر در راستای اهداف و مسئولیتهایی که از بدو تاسیس برای خود تعیین و تعریف کرده است، مشارکت در حوزه زیرساختهای شهری را به عنوان رویکردی همیشگی دنبال میکند. طرحهای متعددی را میتوان نام برد که با مشارکت بانک شهر یا تاکنون تکمیل و به بهرهبرداری رسیدهاند یا در حال تکمیل هستند.
این رویکرد اگر به عنوان رویکرد غالب در شبکه بانکی کشور دنبال شود بدون شک کمک شایانی به فراهم آمدن زیرساختهای لازم در بسیاری از شهرهای ایران اسلامی میکند.