فید

ماهواره «تس» در جستجوی «زمین دوم»!

موبنا – ناسا در حال آماده سازی پرتاب “ماهواره نقشه‌بردار فراخورشیدی گذران”(Transiting Exoplanet Survey Satellite) است . این ماهواره به اختصار” تس “(TESS) نامیده می‌شود.

این ماهواره با هدف یافتن سیاره‌ای قابل سکونت درتاریخ ۱۶ آوریل ماه جاری به فضا پرتاب می‌شود. “تس”، جانشین تلسکوپ فضایی “کپلر” که تا چند ماه آتی سوخت خود را به اتمام خواهد رساند، خواهد بود. تفاوت‌های مشخصی میان این دو ماموریت وجود دارد . گرچه که هر دو آن‌ها به دنبال یافتن مکانی در فضا برای زندگی بشر هستند.

ماموریت “تس” دومین تلاش ناسا برای یافتن سیاره یا سیاراتی است که در خارج از منظومه شمسی قرار دارند. به طور کلی این فضاپیما به دنبال یافتن سیاره ای قابل سکونت است که بتواند به عنوان ” زمین دوم” محسوب شود یا حتی حاوی موجودات فضایی باشد.

در حال حاضر ناسا برنامه دارد تا در تاریخ ۱۶ آوریل این فضاپیما را با استفاده از توانایی‌های منحصر به فردش و با هدف کشف سیاراتی فراتر از منظومه شمسی، به فضا پرتاب کند.

برخلاف فضاپیماهای دیگر که قادر به پیدا کردن سیاراتی در خارج از منظومه شمسی هستند، “تس” برای جستجوی سیاراتی طراحی شده است که به اندازه زمین بوده و به دور “کمربند حیات” در حال چرخش هستند. شرایط جوی این سیارات نیز به نحوی باشد که شرایط وجود آب مایع در سطح این سیارات وجود داشته باشد.

این تئوری بر این مبنا است که اگر سیاره‌ای اندازه‌ای یکسان با زمین داشته باشد، بتواند آب را در سطح خود نگه دارد و به دور یک ستاره بچرخد، در آن صورت احتمال دارد آن سیاره قابل زیستن باشد.

” تس” ماموریت تلسکوپ “کپلر” که در سال ۲۰۰۹ به فضا پرتاب شد را ادامه خواهد داد. “کپلر” طی ماموریت ۹ ساله خود، دو هزار و ۶۰۰ سیاره در خارج از منظومه شمسی را که دور ستاره هایی با فاصله ۳ هزار سال نوری از این سیارات می‌چرخند، اکتشاف کرد.

گرچه که “کپلر” در این محدوده و فاصله، یعنی تا فاصله ۳ هزار سال نوری را رصد کرده است، ولی بعضی از سیارات کشف شده توسط این تلکسوپ، در فاصله‌ای دورتر از این محدوده واقع شده‌اند.

قرار است ” تس” ستاره هایی که فقط ۳۰۰ سال نوری با زمین فاصله دارند را رصد کند. همچنین این فضاپیما سیاراتی که ۳۰ تا ۱۰۰ برابر روشن‌تر از سیاره‌های قبل هستند را رصد کند که این امر با استفاده از “طیف سنجی” مقدور خواهد بود.

محققان امیدوارند با استفاده از”طیف سنجی” که مطالعه “جذب” و ” انتشار” نور است، بتوانند “جرم” ، ” چگالی” و” ترکیب جوی” سیارات را دریابند.

 منبع: ایسنا 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا